Current Affairs Quiz – May 15 2019

Current Affairs Quiz – May 15 2019


1. Hollywood legend _____________-, whose films made her one of the biggest stars of all time, has died aged 97.
a)Ikuo Kamei,
b)Rob Babcock
c)Doris Day
d)Bob Hawke

Click here to View Answer
Answer c)Doris Day. Hollywood legend Doris Day, whose films made her one of the biggest stars of all time, has died aged 97.

The singer turned actress starred in films such as Calamity Jane and Pillow Talk and had a hit in 1956 with Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be).

2. Indian Army, Navy and Air Force hold joint exercise Bull Strike at Teressa Island in _________________.
a)Lakshadweep
b)Andaman and Nicobar
c)Goa
d)Noneof these

Click here to View Answer
Answer b)Andaman and Nicobar. Indian Army, Navy and Air Force hold joint exercise Bull Strike at Teressa Island in Andaman and Nicobar.
The objective is to enhance their coordination in dealing with major security challenges which are currently facing the country and also to showcase joint operation capability of the three forces, Indian Army, Navy and Air Force and further enhance operation coordination.

3. Merchant service and UPI payments app BharatPe Monday has roped in Bollywood actor ______________ as its brand ambassador.
a)Salman Khan
b)Akshay Kumar
c)Anushka Sharma
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)Salman Khan. Merchant service and UPI payments app BharatPe Monday said it has roped in Bollywood actor Salman Khan as its brand ambassador.

The company is on an aggressive growth spree and will be launching a brand advertising campaign with Khan shortly, it said in a release.The new brand campaign with Khan will be focused towards educating merchants and users about UPI payments along with driving adoption of BharatPe app for all their business needs, it added.

4. RBI appoints former RBI Deputy Governor ___________________as additional director on Yes Bank’s board.
a)Jagdish Capoor
b)Usha Thorat
c)R. Gandhi
d)R.V. Gupta

Click here to View Answer
Answer c)R. Gandhi . Yes Bank disclosed in a regulatory filing that the banking regulator has appointed former RBI Deputy Governor R. Gandhi as an additional director on its board. The appointment is for a period of two years with effect from May 14, 2019, to May 13, 2021, or till further orders.

5. Paytm, has launched a credit card in partnership with global payments company _______________.
a)HDFC Bank
b)Citi Bank
c)ICICI Bank
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Citi Bank. In a bid to target new credit customers and expand its monthly active user base, digital wallet major, Paytm, has launched a credit card in partnership with global payments company Citi Bank.

Called Paytm First Card, this is the first card of its kind launched in India by the American card company, which has similar exclusive partnerships across sectors in the US.

6. Hockey India named the 18-member Indian junior men’s team for the eight-Nation Under-21 Tournament in _______________.
a)New Zealand
b)Spain
c)Australia
d)Great Britain

Click here to View Answer
Answer b)Spain. Hockey India named the 18-member Indian junior men’s team for the eight-Nation Under-21 Tournament in Spain, commencing on 10th of next month.

The teams which will vie for top honours include the Netherlands, Belgium, Great Britain, Austria, Australia, New Zealand, hosts Spain and India.The Indian junior men’s team will be captained by Mandeep Mor, while Suman Beck will be his deputy.

7. The Indian Navy’s first full-fledged Services Selection Board (SSB) was inaugurated by Navy Chief Admiral Sunil Lanba in___________.
a)Mumbai
b)Delhi
c)Pune
d)Kolkata

Click here to View Answer
Answer d)Kolkata. The Indian Navy’s first full-fledged Services Selection Board (SSB) was inaugurated by Navy Chief Admiral Sunil Lanba at Diamond Harbour near Kolkata.

The SSB (Kolkata) is located at a place that was previously occupied by a Naval Coastal Battery, a Navy statement said. This is the fifth SSB of the Indian Navy and will cater for selection of both permanent and short service commission (SSC) officers. The other boards are located in Bhopal, Bengaluru, Visakhapatnam and Coimbatore.

8. MOU was signed between National Mission for Clean Ganga, HCL Foundation and INTACH for taking up a project of Plantation of Rudraksh Trees in ___________.
a)Uttarakhand
b)Delhi
c)Kerala
d)Assam

Click here to View Answer
Answer a)Uttarakhand. A Memorandum of Understanding was signed between National Mission for Clean Ganga, HCL Foundation and INTACH for taking up a project of Plantation of Rudraksh Trees in Uttarakhand as a part of CSR initiative under the Namami Gange Programme.

9. ______________ has broadened its block of online encyclopedia Wikipedia to include all language editions.
a)China
b)India
c)Nepal
d)Bhutan

Click here to View Answer
Answer a)China. China has broadened its block of online encyclopedia Wikipedia to include all language editions.
According to a report by the Open Observatory of Network Interference (OONI), China started blocking all language editions of Wikipedia last month.

10. The International Day of Families is observed on the ___________ of May every year.
a)13th
b)12th
c)15th
d)14th

Click here to View Answer
Answer c)15th. The International Day of Families is observed on the 15th of May every year. Activities include workshops and conferences, radio and television programmes, newspaper articles and cultural programmes highlighting relevant themes.

2019 Theme: “Families and Climate Action: Focus on SDG 13.

11. ______________ has partnered with the India Mortgage Guarantee Corporation (IMGC) to offer a mortgage-guaranteed home loan product.
a)NIACL
b)HDFC
c)LIC
d)ICICI

Click here to View Answer
Answer b)HDFC . Housing finance major HDFC Limited has partnered with the India Mortgage Guarantee Corporation (IMGC) to offer a mortgage-guaranteed home loan product.

The partnership aims to make it possible for HDFC to further penetrate the home loan market and access an enlarged customer base, helping them to own a home of their choice, HDFC said.

12. ______________ will host a part of an international military sports event in Rajasthan’s Jaisalmer over nine days in August.
a)Bhutan
b)Nepal
c)India
d)China

Click here to View Answer
Answer c)India. In a first, India will host a part of an international military sports event in Rajasthan’s Jaisalmer over nine days in August, in a bid to promote bonhomie among the participating countries, senior officials of Army said Tuesday. It is also for the first time that an Indian team will participate in this competition, they said.

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment