Current Affairs Quiz – May 10 2019

Current Affairs Quiz – May 10 2019


1._________________’s Qantas Airlines launched the world’s first-ever “zero-waste” flight .
a)Iran
b)India
c)Iraq
d)Australia

Click here to View Answer
Answer d)Australia. Australia’s Qantas Airlines launched the world’s first-ever “zero-waste” flight .

The flight from Sydney to Adelaide marked a “significant day” for aviation, Andrew David, CEO of Qantas’ domestic division. The airline typically produces about “80 fully-laden Boeing 747 jumbos” of waste per year on its Qantas and Jetstar flights, according to a press release.

2. Amul has been announced as the principal sponsor of the _________________ cricket team for the upcoming World Cup.
a)India
b)West Indies
c)Australia
d)Afghanistan

Click here to View Answer
Answer d)Afghanistan. Amul has been announced as the principal sponsor of the Afghanistan cricket team for the upcoming World Cup, slated to be held in England and Wales from May 30.

3. Former Supreme Court judge, Justice (Retired) ________________________ has been appointed a member of the Commonwealth Secretariat Arbitral Tribunal, London.
a)T. S. Thakur
b)Dipak Misra
c)Bhuvaneshwar Prasad Sinha
d)KS Radhakrishnan

Click here to View Answer
Answer d)KS Radhakrishnan. Former Supreme Court judge, Justice (Retired) KS Radhakrishnan has been appointed a member of the Commonwealth Secretariat Arbitral Tribunal, London. He has been appointed to serve as a member of the Tribunal for a four-year term between June 1, 2019, and May 31, 2023.

4. The Indian Army is commemorating this year as the ‘_____________’.
a)Year of Next of Kin order
b)Year of Army Man
c)Year of New generation
d)Year of next of kin

Click here to View Answer
Answer d)Year of next of kin. The Indian Army is commemorating this year as the ‘Year of Next of Kin’ and plans to reach out to the next of kin of battle casualties, ex-servicemen and serving soldiers to inform them of entitled financial benefits, welfare schemes and help resolve pension related problems.

5. ______________’s parliament passed laws to combat “fake news.
a)Russia
b)China
c)India
d)Singapore

Click here to View Answer
Answer d)Singapore. Singapore’s parliament passed laws to combat “fake news” that will allow authorities to order the removal of content despite fierce criticism from tech giants, the media and rights groups.

They give government ministers powers to order social media sites like Facebook and Twitter to put warnings next to posts authorities deem to be false and in extreme cases get them taken down.

6. The World Trade Organisation, WTO, ministerial meeting of developing countries will take place on 13-14 of this month in ___________.
a)Lucknow
b)Pune
c)Mumbai
d)New Delhi

Click here to View Answer
Answer d)New Delhi. d)New Delhi

7._____________has declared climate emergency in their country, to be the second country after Britain to do so.
a)Iraq
b)India
c)Singapore
d)Ireland

Click here to View Answer
Answer d)Ireland . Ireland has declared climate emergency in their country, to be the second country after Britain to do so.

8. ______________is the 131st birth anniversary of leading English haematologist, Lucy Wills who was the pioneer in tackling prenatal anaemia during pregnancy.
a)May 11
b)May 8
c)May 10
d)May 9

Click here to View Answer
Answer c)May 10. Today is the 131st birth anniversary of leading English haematologist, Lucy Wills who was the pioneer in tackling prenatal anaemia during pregnancy.

Lucy’s seminal work in India in the late 1920s and early 1930s helped identify folic acid supplementation to prevent anaemia in pregnant women.

9. India and ________________ signed a protocol for export of Indian chilli meal to the neighbouring country.
a)Russia
b)China
c)Pakishtan
d)Nepal

Click here to View Answer
Answer b)China. India and China Thursday signed a protocol for export of Indian chilli meal to the neighbouring country, the commerce ministry said.

It was signed after a meeting of Commerce Secretary Anup Wadhawan and General Administration of Customs of China (GACC) Vice Minister Li Guo here. Both the sides “discussed trade-related issues of pending Indian request for clearance of agricultural products”.

10. Bank credit grew by ___________in financial year 2018-19 as compared to 10.3% in the previous financial year.
a)13.5%
b)13.6%
c)12.2%
d)13.2%

Click here to View Answer
Answer d)13.2% . Bank credit grew by 13.2% in financial year 2018-19 as compared to 10.3% in the previous financial year, mainly aided by loans to services and retail sector.

Deposit growth also gained momentum, growing by 10% as compared to 6.7% a year ago.

11. The 5th United Nations Global Road Safety Week is being observed from_____________, 2019.
a)May 7 to 13
b)May 5 to 11
c)May 8 to 14
d)May 6 to 12

Click here to View Answer
Answer d)May 6 to 12. The 5th United Nations Global Road Safety Week is being observed from May 6 to 12, 2019. It is celebrated once in two years. The theme of the Road Safety Week is ‘Leadership for Road Safety’. The goal is to generate a demand for stronger leadership for road safety worldwide to help achieve SDG and other road safety targets.

12.___________ regained the status of the country’s most valued firm in terms of market capitalisation (market-cap).
a)Infosys
b)IBM
c)Wipro
d)TCS

Click here to View Answer
Answer d)TCS. Tata Consultancy Services (TCS) regained the status of the country’s most valued firm in terms of market capitalisation (market-cap) , surging past Mukesh Ambani-controlled Reliance Industries Limited (RIL), which slipped to the number two position.

13. India is set to get its first Apple Inc retail store in___________.
a)Indore
b)Pune
c)Delhi
d)Mumbai

Click here to View Answer
Answer d)Mumbai. India is set to get its first Apple Inc retail store in Mumbai. The company has finalised a list of locations for its retail store. The iPhone-maker has reportedly zeroed in on several upscale sites in the economic hub of the country. The move comes as the tech giant is trying to establish a strong presence in the world’s fastest-growing smartphone market.

14. Max Life Insurance Co Ltd , one of industry’s foremost life insurance companies, announced that it will dedicate __________ day of every calendar month as ‘Protection Day’.
a)3rd
b)4th
c)5th
d)6th

Click here to View Answer
Answer d)6th. Max Life Insurance Co Ltd , one of industry’s foremost life insurance companies, today announced that it will dedicate 6th day of every calendar month as ‘Protection Day’ towards driving awareness around the concept of financial protection.

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment