Current Affairs Quiz – May 1 2019

Current Affairs Quiz – May 1 2019


1. ______________, director of the groundbreaking 1991 movie about US inner city life “Boyz n the Hood,” died at the age of 51.
a)Mose Se Sengo
b)John Singleton
c)Prospero Nograles
d)Fatimih Dávila

Click here to View Answer
Answer b)John Singleton. John Singleton, director of the groundbreaking 1991 movie about US inner city life “Boyz n the Hood,” died Monday at the age of 51.
Singleton directed “Boyz n the Hood” as a 22-year-old fresh out of film school. The flick described youth and violence in South Central Los Angeles, the bleak, gang-ridden neighborhood of his childhood.

2. Defence Minister Nirmala Sitharaman attended a key conclave of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) in_____________.
a)China
b)Kazakhstan
c)India
d)Kyrgyzstan

Click here to View Answer
Answer d)Kyrgyzstan. Defence Minister Nirmala Sitharaman on Monday attended a key conclave of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) in Kyrgyzstan and held bilateral meetings on its sidelines, including with her Chinese counterpart.

3. ____________was the world’s fourth biggest military spender in 2018 after United States, China and Saudi Arabia.
a)Bhutan
b)Nepal
c)India
d)Russia

Click here to View Answer
Answer c)India . India was the world’s fourth biggest military spender in 2018 after United States, China and Saudi Arabia, according to data released by Stockholm International Peace Research Institute on Tuesday. The institute report said the total world military expenditure rose to $1,822 billion in 2018, an increase of 2.6% from 2017.

4. _______________ to sell two-wheeler policies via WhatsApp.
a)Bajaj Allianz Life Insurance
b)Aviva India
c)Bharti AXA General Insurance
d)Birla Sun Life Insurance

Click here to View Answer
Answer c)Bharti AXA General Insurance . Bharti AXA General Insurance Tuesday said it will sell policies through social media messaging platform WhatsApp and has tied up with web aggregator Wishfin Insurance for speedy delivery of two-wheeler cover.

5. Indian para-athletes clinch medals at Asian Road para-cycling championships in ______________.
a)Kyrgyzstan
b)India
c)Kazakhstan
d)Uzbekistan

Click here to View Answer
Answer d)Uzbekistan. Indian para-athletes came up with brilliant performance to secure a silver and two bronze medals at the Asian Road para-cycling championships at Tashkent, Uzbekistan.

Divij Shah clinched silver while Asian Para Games bronze medallist Gurlal Singh and Hand cyclist Sudhakar Marathe claimed bronze.

6. International Labour Day is celebrated across the world on ____________of May every year.
a)4th
b)3rd
c)2nd
d)1st

Click here to View Answer
Answer d)1st . International Labour Day (also known as May Day or International Workers’ Day) is celebrated across the world on 1st of May every year. The day celebrates the struggle, dedication and commitment of the working class and is an annual public holiday in several countries. The theme of International Labour Day 2019 is “Sustainable Pension for all: The Role of Social Partners”.

7. ____________ has launched recurring payment (auto pay) service for merchants.
a)Google Pay
b)Paytm
c)MobiKwik
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Paytm. Paytm has launched recurring payment (auto pay) service for merchants that are working on a digital subscription model. The move will allow the subscription-based businesses to collect payments from their subscribers effortlessly.

8. India Ratings and Research marginally lowered country’s GDP growth projection for 2019-20 fiscal to ____________.
a)7.8%
b)7.4%
c)7.5%
d)7.3%

Click here to View Answer
Answer d)7.3%. India Ratings and Research marginally lowered country’s GDP growth projection for 2019-20 fiscal to 7.3 per cent mainly due to below normal monsoon prediction and loss of momentum in industrial output.

The Fitch group company had earlier projected India’s gross domestic product (GDP) growth at 7.5 per cent.

9. _____________ becomes first Indian to break into top-25 of table tennis world rankings.
a)Mouma Das
b)Sathiyan Gnanasekaran
c)Manika Batra
d)G Sathiyan

Click here to View Answer
Answer d)G Sathiyan.India’s G Sathiyan scaled new heights in his rapidly rising career by becoming the first
Indian to break into the top-25 of the latest world ranking list released by International Table Tennis Federation.

10. Indo &_____________ joint naval exercise Varuna 19.1 begins off Goa coast
a)Bhutan
b)French
c)China
d)Nepal

Click here to View Answer
Answer b)French. The first part of the Indo-French joint naval exercise, Varuna 19.1 is being held off the Goa coast from 1 to 10 May 2019. The exercise will see the participation of the French Navy’s aircraft carrier FNS Charles de Gaulle, two destroyers, FNS Forbin and FNS Provence, the frigate FNS Latouche-Treville, the tanker FNS Marne and a nuclear submarine.

11. CPWD constitutes 10-member committee to bring ‘Safety Manual’ of dept to bring out ‘Safety Manual’ of the department. The committee, headed by Additional Director General (ADG) _______________.
a)Ghulam Nabi Azad
b)Mallikarjun Kharge
c)K M Singh
d)K M Soni

Click here to View Answer
Answer d)K M Soni. The Central Public Works Department (CPWD) has constituted a 10-member committee to bring out ‘Safety Manual’ of the department.

According to a CPWD official, the committee, headed by Additional Director General (ADG) K M Soni, has been asked to submit its report within two months.

Leave a Comment