Current Affairs Quiz – May 08 & 09 2018

Current Affairs Quiz – May 08 & 09 2018

Current Affairs Quiz


1. According to Forbes, who has been ranked in No.1 position among most powerful people in the world?
a) Vladimir Putin
b) Donald Trump
c) Mukesh Ambani
d) Xi Jinping

Click here to view Answer
Answer d) Xi Jinping. Chinese President Xi Jinping ranked first, followed by Russian President Vladimir Putin and US President Donald Trump at the second and third rank respectively.

2. How much percentage stake of Flipkart will be acquired by Walmart?
a) 71%
b) 77%
c) 82%
d) 97%

Click here to view Answer
Answer b) 77%. According to reports, Walmart will acquire 77% stake in Flipkart for $16 billion, valuing the homegrown startup at around $20.8 billion.

3. Facebook CEO Mark Zuckerberg’s Chan Zuckerberg Initiative and Bill Gates’ Bill & Melinda Gates Foundation have partnered to improve____________.
a) Sports
b) Healthcare
c) Education
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) Education. Facebook CEO Mark Zuckerberg’s Chan Zuckerberg Initiative and Bill Gates’ Bill & Melinda Gates Foundation have partnered to accelerate breakthroughs in education. The initiative will focus on math, writing, and skills that correspond with things like memory and self-control.

4. Squirrel, a group messaging app, has been launched by________.
a) Yahoo
b) Google
c) Apple
d) Microsoft

Click here to view Answer
Answer a) Yahoo. Yahoo has launched a group messaging app called Squirrel on iOS and Android, focussed on friends, family and work groups. Users can add members to a group through invitation links and can create separate ‘chat rooms’ for specific people or topics.

5. Which state has proposed 700-km-long hyperloop system?
a) Tamil Nadu
b) Madhya Pradesh
c) Andhra Pradesh
d) Kerala

Click here to view Answer
Answer c) Andhra Pradesh. High-speed transportation system developer Hyperloop Transportation Technologies has submitted a pre-feasibility route study for building a hyperloop system in Andhra Pradesh.

6. Who is the current Prime Minister of Armenia?
a) Zaruhi Postanjyan
b) Nikol Pashinyan
c) Gagik Tsarukyan
d) Serzh Sargsyan

Click here to view Answer
Answer c) Andhra Pradesh. Armenia’s parliament elected Nikol Pashinyan as a new prime minister in a 59-42 vote. His election comes after Serzh Sargsyan’s resignation as Prime minister of Armenia. Nikol Pashinyan is the leader of Civil Contract party. He is a former newspaper editor.

7. Who has been appointed as Head of India Cloud Business by Google?
a) Nitin Bawankule
b) Bala Murali
c) Nikil Sharma
d) Nabeel Aslam

Click here to view Answer
Answer a) Nitin Bawankule. Google appointed Nitin Bawankule as the country head for its cloud business in India, as the search giant looks at taking a larger share of the booming demand for those services in the country.

8. September 2019 climate summit to be held in __________.
a) Paris
b) Delhi
c) Texas
d) New York

Click here to view Answer
Answer d) New York. UN Secretary-General Antonio Guterres announced to hold a climate summit in September 2019 in New York to review the commitments of the 2015 Paris Agreement on Climate Change.

9. Scientists at central Sheep and Wool Research Institute (CSWRI) headquarters is situated in___________.
a) Madhya Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Rajastan
d) Orissa

Click here to view Answer
Answer c) Rajastan. Scientists at central Sheep and Wool Research Institute (CSWRI) Avikanagar, Rajasthan have come up with new laparoscopy technique involves into the abdomen through a small incision. Using it, Reproductive track of sheep kept as a livestock. The new technique is resolved and finally 60% of survival in the birth of lambs.

10. Who is the current President of Costa Rica?
a) Carlos Alvarado
b) Epsy Campbell Barr
c) Luis Guillermo Solís
d) Rodolfo Piza Rocafort

Click here to view Answer
Answer a) Carlos Alvarado. Carlos Alvarado was sworn in as the new President of Costa Rica. Alvarado swept to victory against conservative Protestant singer Fabricio Alvarado Munoz. At 39, Alvarado is the country’s youngest president in modern history.

11. What is the Indian rank in Asia-Pacific on power index?
a) 2nd
b) 3rd
c) 4th
d) 5th

Click here to view Answer
Answer c) 4th. India ranked fourth out of 25 nations in the Asia-Pacific region on an index that measures their overall power. The US has topped the list. India pegged as a “giant of the future”. India is ranked fourth on the parameters economic resources, military capability, diplomatic influence and fifth on resilience.

12. IoT means?
a) Internet of Table
b) Internet of Things
c) Internet of Time
d) Internet of Term

Click here to view Answer
Answer b) Internet of Things. Alphabet Inc’s Google launched Android Things (codenamed Brillo), a variant of an Android Operating System for the Internet of Things (IoT) devices.

13. UNPCAP in this ‘A’ stands for________.
a) Asian
b) American
c) African
d) Arabian

Click here to view Answer
Answer c) African. The third edition of the United Nations Peacekeeping Course for African Partners (UNPCAP) was inaugurated in New Delhi.

14. ______________ is the largest capacity project in the history of hydroelectricity.
a) Arun-2
b) Shakthi-2
c) Shakthi-3
d) Arun-3

Click here to view Answer
Answer d) Arun-3. Arun-3 is the largest capacity project in the history of hydroelectricity that is scheduled to be constructed within the next five years.

15. What is India’s rank in Business Optimism Index 2018?
a) 6th
b) 9th
c) 12th
d) 18th

Click here to view Answer
Answer a) 6th. India slipped to the 6th position globally in the business optimism index for the first quarter of this year. With a score of 89, India is at the sixth place in the index.

Leave a Comment