Current Affairs Quiz – March 8 2019

Current Affairs Quiz – March 8 2019


1. The Government has approved establishment of two new benches of National Company Law Tribunal (NCLT), one at Amaravati in Andhra Pradesh and the other at Indore in ___________.
a)Gujarat
b)Kerala
c)Assam
d)Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer d)Madhya Pradesh . The Government has approved establishment of two new benches of National Company Law Tribunal (NCLT), one at Amaravati in Andhra Pradesh and the other at Indore in Madhya Pradesh.

2. SC appoints three-member mediation panel in Ayodhya land dispute case, Headed by __________.
a)Padma Lakshmi
b)Sriram Panchu
c)Shri Shri Ravi Shankar
d)F M Kallifulla

Click here to View Answer
Answer d)F M Kallifulla. The Supreme Court referred Ayodhya’s Ram Janmabhoomi-Babri Masjid land dispute case to mediation for amicable settlement.Former apex court judge Justice (retd) F M Kallifulla will head a panel of mediators in the case. Other members of the panel of mediators include spiritual guru Shri Shri Ravi Shankar and senior advocate Sriram Panchu.

3. What is The theme for this year’s women’s day ?
a)‘Think Big, Build Smart, Innovate for Change’
b)‘Think Equal, Build Smart, Innovate for development’
c)‘Think Smartly , Build Smart, Innovate for Change’
d)‘Think Equal, Build Smart, Innovate for Change’

Click here to View Answer
Answer d)‘Think Equal, Build Smart, Innovate for Change’. The theme for this year’s women’s day is ‘Think Equal, Build Smart, Innovate for Change’. The purpose of the theme is to achieve gender equality by putting innovation by women and girls, for women and girls, at the heart of efforts.

4. ____________has been appointed as the next ambassador of India to Saudi Arabia.
a)Dr. Ausaf Sayeed
b)Ahmad Javed
c)F M Kallifulla
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)Dr. Ausaf Sayeed. Dr. Ausaf Sayeed, presently High Commissioner of India to the Republic of Seychelles, has been appointed as the next ambassador of India to Saudi Arabia. the Indian Foreign Service officer of the 1989 batch, Sayeed will succeed Ahmad Javed, who had been serving as envoy to Saudi Arabia since December 2015.

5. ________ has been appointed by the United Nations Development Programme (UNDP) as its newest Goodwill Ambassador.
a)Kristalina Georgieva
b)Taapsee Pannu
c)Indra Nooyi
d)Padma Lakshmi

Click here to View Answer
Answer d)Padma Lakshmi. Indian-American television personality and food expert Padma Lakshmi has been appointed by the United Nations Development Programme (UNDP) as its newest Goodwill Ambassador, supporting the agency’s fight against inequality and discrimination around the world.

6. Governor of Mizoram _______ has resigned from his post.
a)E.S.L. Narasimhan
b)Lal Ji Tandon
c)Prof. Jagdish Mukhi
d)Kummanam Rajasekharan

Click here to View Answer
Answer d)Kummanam Rajasekharan. Governor of Mizoram Kummanam Rajasekharan has resigned from his post. President Ram Nath Kovind has accepted the resignation of Rajasekharan.
Mr. Kovind has appointed Prof. Jagdish Mukhi as the Governor of Mizoram, in addition to his own duties of Assam Governor, until regular arrangement for the office of the Governor of Mizoram is made.

7. Housing and Urban Affairs Minister Hardeep Puri launched _________ app to properties have been made online.
a)e-Dharti
b)e-Drishti
c)e-Dhara
d)e-Mitra

Click here to View Answer
Answer a)e-Dharti. Housing and Urban Affairs Minister Hardeep Puri launched e-Dharti app where all the three modules- Conversion, Substitution and Mutation related to properties have been made online. The payment system in Land and Development Office, L&DO has also been completely digitized.

8. Finance Minister Arun Jaitley released a book _________ a compilation of selected speeches delivered by Prime Minister Narendra Modi.
a)“Sabka Saath Sabke Saath”
b)“Sabka Saath Sabka Vikas”
c)“Mera Saath Sabka Vikas”
d)“Hamara Saath Desh ka Vikas”

Click here to View Answer
Answer b)“Sabka Saath Sabka Vikas”. Finance Minister Arun Jaitley released a book “Sabka Saath Sabka Vikas”, a compilation of selected speeches delivered by Prime Minister Narendra Modi.

9. Which state has launched Yuvashree Arpan Scheme 2019 to generate employment opportunities for youths?
a)Manipur
b)Assam
c)Kerala
d)West Bengal

Click here to View Answer
Answer d)West Bengal . West Bengal has launched Yuvashree Arpan Scheme 2019 to generate employment opportunities for youths. Under this new scheme, every youth interested in starting their own business will get financial assistance from the state govt. to setup an enterprise. Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) department is going to provide funding for this Yuva Shree Arpan Scheme.

10. ____________has been named for the Chameli Devi Jain Award for an Outstanding Woman Journalist for the year 2018.
a)Priyanka Dubey
b)Rami Ruhayem
c)Camila Bernal
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)Priyanka Dubey . Priyanka Dubey, a bilingual correspondent with the BBC at its Delhi bureau, has been named for the Chameli Devi Jain Award for an Outstanding Woman Journalist for the year 2018. Dubey was chosen for her multi-faceted, investigative and interrogative reportage, according to a statement.

11. Former RBI Governor__________has been chosen for the ‘Yashwantrao Chavan National Award 2018’ for his contribution to economic development.
a)Dr. Urjit R. Patel
b)Dr. Raghuram Rajan
c)Dr. D. Subbarao
d)Dr. Bimal Jalan

Click here to View Answer
Answer b)Dr. Raghuram Rajan . Former RBI Governor Raghuram Rajan has been chosen for the ‘Yashwantrao Chavan National Award 2018’ for his contribution to economic development.

12. Business organisations using Aadhaar services will now have to pay _____ for each customer verification .
a)Rs. 10
b)Rs. 20
c)Rs. 5
d)Rs. 15

Click here to View Answer
Answer b)Rs. 20. Business organisations using Aadhaar services will now have to pay Rs. 20 for each customer verification and 50 paise for authentication of each transaction carried out by the entities, the Unique Identification Authority of India (UIDAI) said .

13. The World Bank will provide Rs 2,200-crore loan to ________ for a project aimed at strengthening the state’s overall healthcare systems.
a)kerala
b)West Bengal
c)Assam
d)Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer d)Andhra Pradesh. The World Bank will provide Rs 2,200-crore loan to Andhra Pradesh for a project aimed at strengthening the state’s overall healthcare systems. The Central and state governments and the World Bank signed the loan agreement for a $328-million project to improve the quality and responsiveness of public health services and increasing access of population to an expanded package of primary health services.

14. ________has been adjudged as the best airport in the category of over 40 million passengers per annum (MPPA) in Asia Pacific by Airports Council International (ACI) in the Airport Service Quality Programme for 2018.
a)Jay Prakash Narayan International Airport
b)Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport
c)Swami Vivekananda Airport
d)The Indira Gandhi International (IGI) airport

Click here to View Answer
Answer d)The Indira Gandhi International (IGI) airport. The Indira Gandhi International (IGI) airport here has been adjudged as the best airport in the category of over 40 million passengers per annum (MPPA) in Asia Pacific by Airports Council International (ACI) in the Airport Service Quality Programme for 2018.

15. India is expected to be the third-largest consumer economy as its consumption is likely to triple to $4 trillion by__________.
a)2021
b)2020
c)2023
d)2025

Click here to View Answer
Answer d)2025.India is expected to be the third-largest consumer economy as its consumption is likely to triple to $4 trillion by 2025 owing to shift in consumer behaviour and expenditure pattern, Vice President M. Venkaiah Naidu said .

16. Lalit Kala Akademi’s 60th annual exhibit to take place in _________.
a)Kanpur
b)Mumbai
c)Delhi
d)Pune

Click here to View Answer
Answer b)Mumbai.

17. the Maharashtra government launched a special scheme ________for construction workers in the state.
a)“Atal Aahar Yojna,”
b)“Atal Aahar Yojna,”
c)“Atal Yojna,”
d)“Atal Bichar Yojna,”

Click here to View Answer
Answer a)“Atal Aahar Yojna,” . the Maharashtra government launched a special scheme for construction workers in the state. The scheme, “Atal Aahar Yojna,” will provide good quality and hygienic food to construction workers at a highly subsidised rate.

18._______ a Deputy Director-General of the World Health Organisation has been named Chief Scientist of the WHO.
a)PV Bharathi
b)O.P. Jindal
c)Soumya Swaminathan
d)Priyanka Dubey

Click here to View Answer
Answer c)Soumya Swaminathan. Soumya Swaminathan, a Deputy Director-General of the World Health Organisation has been named Chief Scientist of the WHO. As Deputy Director-General Programmes (DDP), she was one of the three DDGs assisting WHO Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus.

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment