Current Affairs Quiz – March 4 2019

Current Affairs Quiz – March 4 2019


1. Shri Rajnath Singh to inaugurate BOLD–QIT project along international border in Dhubri,_______.
a)Gujarat
b)Kerala
c)Manipur
d)Assam

Click here to View Answer
Answer d)Assam .The Union Home Minister Shri Rajnath Singh will inaugurate the project BOLD-QIT (Border Electronically Dominated QRT Interception Technique) under CIBMS (Comprehensive Integrated Border Management system) on India-Bangladesh border in Dhubri District of Assam tomorrow.

2. Assam CM ____________ laid the foundation stone of Tingkhong Polytechnic Institute under Tingkhong LAC in Dibrugarh district .
a)Sarbananda Sonowal
b)Pema Khandu
c)Nitish Kumar
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)Sarbananda Sonowal. Assam CM Sarbananda Sonowal laid the foundation stone of Tingkhong Polytechnic Institute to be setup at No 1 Betoni Village under Tingkhong LAC in Dibrugarh district . The institute will be constructed with financial outlay of Rs. 50 crore under SOPD Scheme by the Directorate of Technical Education in an area of 35 bigha land.

3. V. Dhananjaya Kumar died at 68, He was _________.
a)Politician
b)Singer
c)Poet
d)Journalist

Click here to View Answer
Answer a)Politician.Former Union minister V. Dhananjaya Kumar, who was ailing for some time, died at a private hospital , was 68

Mr. Kumar began his political career in the youth wing of the BJP and later went on to become a Member of the Karnataka Legislative Assembly in 1983 from the erstwhile Mangalore Assembly constituency. Though he contested again to the State Assembly from the same constituency, he got defeated in 1985.

4. _________has been re-elected president of the Olympic Council of Asia (OCA) for an eighth term .
a)Roy de Silva
b)Nasser Al-Sabah
c)Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah
d)Song Luzeng

Click here to View Answer
Answer c)Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah . Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah has been re-elected president of the Olympic Council of Asia (OCA) for an eighth term despite being embroiled in a forgery case brought by Swiss investigators.
An IOC member since 1992, Sheikh Ahmad stepped down from his roles in the global Olympic body in November, less than two weeks after the Public Prosecutor of Geneva submitted a forgery accusation to a criminal court against the Kuwaiti and four others.

5. __________ Bank has received government nod to handle import and export transactions with Iran.
a)SBI
b)PNB
c)IDBI
d)ICICI

Click here to View Answer
Answer c)IDBI. The IDBI Bank has received government nod to handle import and export transactions with Iran, a move which would help in promoting two-way trade amid US sanctions on the Persian Gulf nation.

6. Pranay Kumar Verma named India’s next Ambassador to ___________.
a)Bhutan
b)Nepal
c)China
d)Vietnam

Click here to View Answer
Answer d)Vietnam.

7. __________ tops Global Consumer Confidence Survey?
a)China
b)Philippines
c)Indonesia
d)India

Click here to View Answer
Answer d)India. India had a Consumer Confidence Index (CCI) score of 133 in the fourth quarter of 2018 edging past the Philippines (131) and Indonesia (127). India maintain its number one position from the third quarter when it scored 130 on the index whereas Philippines and Indonesia were joint fourth in Q3 of 2018 with an identical score of 126.

8. ___________ announced that the company has set up its first solar-based electric vehicle charger on the Delhi-Chandigarh Highway.
a)BHEL
b)GIAL
c)NTPC
d)None of These

Click here to View Answer
Answer a)BHEL. Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) announced that the company has set up its first solar-based electric vehicle charger on the Delhi-Chandigarh Highway.

9. Which Motor Company have bagged the ‘Green Era Award for Sustainability’ at Lisbon in Portugal?
a)Hyundai Motor
b)Ford Motor
c)Morgan Motor
d)TVS Motor

Click here to View Answer
Answer d)TVS Motor. TVS Motor Company have bagged the ‘Green Era Award for Sustainability’ at Lisbon in Portugal.The two-wheeler and three-wheeler manufacturer also won the ‘Quality and Business Excellence Award’ for its endeavour to create new benchmarks in product quality.The awards are based on the conclusion of the research team of Otherways Management and Consulting in France.

10. Kawal Tiger Reserve is situated in which state ?
a)Telangana
b)Assam
c)Kerala
d)Gujarat

Click here to View Answer
Answer a)Telangana . Kawal Tiger Reserve is located at Jannaram mandal of Mancherial District in Telangana state of India. Govt of India declared Kawal wildlife sanctuary as Tiger Reserve in 2012.

11. Cooperage Football Stadium is located at_____.
a)Mumbai
b)Delhi
c)Pune
d)Kolkata

Click here to View Answer
Answer a)Mumbai . The Cooperage Football Stadium is a football stadium in Mumbai, India. It is currently used mostly for football matches and is the home stadium of Air India FC and ONGC FC.

12._____________is Tagline of RBL Bank ?
a)Together we can
b)Apno ka Bank
c)Relationships beyond Banking
d)One Family One Bank

Click here to View Answer
Answer b)Apno ka Bank .RBL/Ratnakar Bank Limited is a scheduled commercial bank, headquartered in the Mumbai region of Maharashtra, India. Founded in August 1943.

Leave a Comment