Current Affairs Quiz – March 29 2017

Current Affairs Quiz

1. Who was conferred with the title of honourary general of the Nepal Army by Nepalese President Bidya Devi Bhandari?
a) Praveen Bakshi
b) Dalbir Singh
c) Bipin Rawat
d) Birender Singh Dhanoa

Click here to View Answer
Answer c) Bipin Rawat. Indian Army chief Gen Bipin Rawat arrived in Kathmandu for a four-day official visit during which he will be conferred the honorary rank of general of the Nepal Army. The title will be conferred by President Bidhya Devi Bhandari during a special function at the President’s Office. Nepal and India have a long tradition of conferring such titles on the chiefs of their armies since 1950 to signify the close military-to-military ties.

2. Sima Kamil, a veteran banker was appointed as the President and CEO of the United Bank Limited (UBL), becoming the first woman to lead a major of ____________
a) Pakistani bank
b) China Bank
c) Saudi Arabia Bank
d) Sri Lanka Bank

Click here to View Answer
Answer a) Pakistani bank. Sima Kamil, a veteran banker was appointed as the President and CEO of the United Bank Limited (UBL), becoming the first woman to lead a major Pakistani bank. Kamil, who will initially serve as deputy CEO at UBL, is slated to take over the top slot after May 31, when the current CEO Wajahat Hussain leaves the company.

3. Which country has become a net exporter of electricity for the first time recently?
a) China
b) India
c) Pakistan
d) Bangladesh

Click here to View Answer
Answer b) India. India has become a net exporter of electricity for the first time, the power ministry has adding that upcoming cross-border transmission lines with neighbouring countries such as Nepal, Bangladesh and Myanmar will only increase sales. April-February power exports of around 5,798 million units were 4 percent higher than what India bought from Bhutan, which has been a steady supplier of hydro-electricity to the country since the eighties.

4. The insurance regulator has imposed a penalty of ₹20 lakh on ___________________ company on various charges, including free look cancellations not being in line with regulation
a) HDFC Life
b) Exide Life Insurance
c) Bajaj Allianz
d) ICICI Prudential Life Insurance

Click here to View Answer
Answer d) ICICI Prudential Life Insurance. The insurance regulator has imposed a penalty of ₹20 lakh on ICICI Prudential Life Insurance Company on various charges, including free look cancellations not being in line with regulations; maturity claims not being settled within prescribed time period, resulting in huge number of claims outstanding; and delay in processing surrenders/partial withdrawals. The Insurance Regulatory and Development Authority of India has also charged the private sector life insurer for considerable number of annuities being outstanding for want of verification certificate.

5. Which e-commerce industry is all set to become a member of the self-regulatory voluntary organization Advertising Standards Council of India (ASCI) from April, 2017?
a) Snapdeal
b) Shopclues
c) Paytm
d) Flipkart

Click here to View Answer
Answer c) Paytm. The country’s fast-growing e-commerce industry will finally mark its presence at the Advertising Standards Council of India (ASCI), with Paytm set to become a member of the self-regulatory voluntary organisation next month. The move is significant because advertising violations by e-commerce companies, which are big spenders on television, print and digital media, have been on the rise in recent years.

6. SBI Card has launched a unique credit card ‘______________’ targeted at all SBI customers, including Jan Dhan account-holders across the country
a) SBI Card Jandhan
b) SBI Card Unnati
c) SBI Card Prime
d) SBI Card Total

Click here to View Answer
Answer b) SBI Card Unnati. SBI Card has launched a unique credit card ‘SBI Card Unnati’ targeted at all SBI customers, including Jan Dhan account-holders across the country. Tailored for new users of credit cards — those who do not have a credit history — ‘Unnati’ would have no annual fees for the initial four years and will be offered through the 20,000-plus SBI branches. The card was launched by Piyush Goyal, Minister of State (Independent Charge) for Power, Coal, New and Renewable Energy and Mines.

7. The Chief of the Army Staff (COAS) General Bipin Rawaton released a book titled “Home of the Brave at the South Block”, the boos is authored by ____________
a) Nitin A Gokhale and Deepak Kapoor
b) Bikram Singh and S K Chatterji
c) Dalbir Singh Suhag and Vijay Kumar Singh
d) Nitin A Gokhale and S K Chatterji

Click here to View Answer
Answer d) Nitin A Gokhale and S K Chatterji. The Chief of the Army Staff (COAS) General Bipin Rawaton released a book titled Home of the Brave at the South Block in New Delhi. The book is authored by Nitin A Gokhale, defence and security analyst, and Brig S K Chatterji (Retired). The event of the release of the book was attended by the Director General of the Rashtriya Rifles, other senior officers from the Directorate General of the Rashtriya Rifles and the authors of the book.

8. Airports Authority of India, Defence Research and Development Organization (DRDO) and ______________signed a tripartite MoU for development of Deoghar Airport
a) Jharkhand Government
b) Maharashtra Government
c) Assam Government
d) Punjab Government

Click here to View Answer
Answer a) Jharkhand Government. Airports Authority of India, Defence Research and Development Organization (DRDO) and Govt. of Jharkhand signed a tripartite MoU for development of Deoghar Airport in Deoghar district of Jharkhand. The existing Deoghar Airport will be developed for operations of A-320 and C-130 Aircraft. Signing of MoU took place in a ceremony held at the CM Residence.

9. Which country became NATO’s 29th member as US Senate vote on approval?
a) Bulgaria
b) Romania
c) Montenegro
d) Slovenia

Click here to View Answer
Answer c) Montenegro. US Senate has voted overwhelmingly to approve Montenegro as NATO’s 29th member. After a procedural vote earlier in the week, the Accession Treaty for the small Balkan nation to join the transatlantic alliance yesterday sailed through on a 97-2 vote. The measure will now go the White House for formal ratification by President Donald Trump. Till now, 25 other NATO members have ratified Montenegro’s accession, a country of 620,000 people seen as a geostrategic ally. The Netherlands and Spain have yet to do so.

10. ______________was commissioned into the Indian Navy by Vice Admiral Bimal Verma, AVSM, Commander-in-Chief, Andaman and Nicobar Command at Port Blair recently
a) INLCU L49
b) INLCU L51
c) INLCU L53
d) INLCU L55

Click here to View Answer
Answer b) INLCU L51. INLCU L51 was commissioned into the Indian Navy on 28 Mar 2017 by Vice Admiral Bimal Verma, AVSM, Commander-in-Chief, Andaman and Nicobar Command at Port Blair. The commissioning ceremony was attended by Vice Admiral Dilip Deshpande, Controller of Warship Production and Acquisition, Rear Admiral VK Saxena (Retd), CMD, GRSE and other senior officers from Indian Navy.

11. United Nations General Secretary Antonio Guterres has appointed ____________ as head of the Rome-based World Food Programme (WFP)
a) David Beasley
b) Jerry Brown
c) Dannel Malloy
d) Nathan Deal

Click here to View Answer
Answer a) David Beasley. United Nations chief Antonio Guterres has appointed former South Carolina Governor David Beasley to run the Rome-based World Food Programme (WFP), at a time when U.S. President Donald Trump has proposed slashing funding for the world body and its agencies. Beasley will replace another American, Ertharin Cousin, who has been the WFP executive director since 2012. Washington was the top contributor to WFP in 2016 with $2 billion, a third of the agency’s budget.

12. Who has received the Garfield Sobers Trophy for the ICC Cricketer of the Year 2016 as well as the ICC Test Cricketer of the Year 2016?
a) Mohammed Shami
b) Ravindra Jadeja
c) Ravichandran Ashwin
d) Bhuvneshwar Kumar

Click here to View Answer
Answer c) Ravichandran Ashwin. India’s off-spinner Ravichandran Ashwin has received the Garfield Sobers Trophy for the ICC Cricketer of the Year 2016 as well as the ICC Test Cricketer of the Year 2016 from former India captains and ICC Cricket Hall of Famers Kapil Dev and Sunil Gavaskar.

13. Srinath Narayanan from Chennai has become India’s ____ chess Grandmaster after defeating Spanish Grandmaster David Anton Guijarro at the Sharjah Masters
a) 45th
b) 46th
c) 47th
d) 48th

Click here to View Answer
Answer b) 46th. Srinath Narayanan from Chennai has become India’s 46th chess Grandmaster after defeating Spanish Grandmaster David Anton Guijarro at the Sharjah Masters. The 23-year-old crossed the 2500-mark on the FIDE rankings and has already secured five GM norms. Notably, Narayanan had become India’s youngest FIDE rated chess player in 2002 when he was just eight years old.

14. Ahmed Kathrada who passed away recently was a/an
a) Economist
b) Anti-apartheid activist
c) Politician
d) Both option b and c

Click here to View Answer
Answer d) Both option b and c. Indian-origin anti-apartheid activist Ahmed Kathrada passed away on 28 March 2017 after complications following a brain surgery in Johannesburg. Settled in South Africa, Kathrada was one of Nelson Mandela’s closest aides in his struggle to end the white minority rule. During his struggle, he spent 26 years and 3 months in prison, including 18 years on the infamous Robben Island.

Leave a Comment