Current Affairs Quiz – March 24 2021

Current Affairs Quiz – March 24 2021

Current Affairs Quiz – March 24 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. When is the current Chief Justice of India SA Bobde set to retire?
a) April 1st
b) April 15th
c) April 20th
d) April 23rd

Click here to View Answer
Answer d) April 23rd.

2. Who will be the 48th Chief Justice of India?
a) RF Nariman
b) UU Lalit
c) AM Khanwilkar
d) NV Ramana

Click here to View Answer
Answer d) NV Ramana.

3. Which Indian-American was confirmed to be US President Joe Biden’s new Surgeon General?
a) Neera Tanden
b) Vivek Murthy
c) Sabrina Singh
d) Vanita Gupta

Click here to View Answer
Answer b) Vivek Murthy.

4. The Indian Government has welcomed an initiative by which nation to promote peace in Yemen?
a) US
b) Saudi Arabia
c) Israel
d) France

Click here to View Answer
Answer b) Saudi Arabia.

5. The Defence Ministry has signed a deal with which company to procure 1,300 combat vehicles?
a) Mahindra
b) Tata
c) Ashok Leyland
d) HAL

Click here to View Answer
Answer a) Mahindra.

6. World Tuberculosis Day is observed on____________.
a) April 1st
b) April 15th
c) April 20th
d) April 24th

Click here to View Answer
Answer d) April 24th. The date marks the day in 1882 when Dr Robert Koch announced that he had discovered the bacterium that causes TB, which opened the way towards diagnosing and curing this disease.

7. The theme for World Tuberculosis Day 2021 is________________.
a) Awareness among the public about the global epidemic of tuberculosis
b) Diagnosing and curing this disease
c) The Clock is Ticking
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) The Clock is Ticking.

8. Which state has launched India’s first Govt-Run Animal Ambulance Network?
a) Assam
b) Haryana
c) Andhra Pradesh
d) Bihar

Click here to View Answer
Answer c) Andhra Pradesh. This decision was taken in order to further boost the animal husbandry and veterinary sector in the state. Ambulance network as one of its main missions in order to help in reaching out to the distressed animals to provide them with proper animal healthcare.

9. Pabbi-Anti-Terror 2021 – a tri anti-terror exercise between ______________.
a) India, Pakistan and China
b) India, Bangladesh and China
c) Bangladesh, Pakistan and China
d) Nepal, Pakistan and China

Click here to View Answer
Answer a) India, Pakistan and China . The eight-member bloc said that the decision to hold the joint exercise ‘Pabbi-Anti-Terror 2021’ was announced during the 36th meeting of the Council of the Regional Anti-Terrorist Structure.

10. International Day for the Right to the Truth Concerning Gross Human Rights Violations and for the Dignity of Victims is observed on_____________.
a) April 1st
b) April 15th
c) April 20th
d) April 24th

Click here to View Answer
Answer d) April 24th. This day is observed on 24th March every year to pay tribute to “Monsignor Óscar Arnulfo Romero” as he was murdered on 24 March 1980. He was actively engaged in criticizing violations of the human rights of the most vulnerable individuals in El Salvador.

Leave a Comment