Current Affairs Quiz – March 24 2017

Current Affairs Quiz

1. The Norwegian Academy of Science and Letters has awarded the Abel Prize for 2017 to ______________
a) Andrew Wiles
b) John Milnor
c) Yves Meyer
d) Louis Nirenberg

Click here to View Answer
Answer c) Yves Meyer. The Norwegian Academy of Science and Letters has awarded the Abel Prize for 2017 to mathematician Yves Meyer of the Ecole normale superieure Paris-Saclay, France, for his “pivotal role in the development of mathematical theory of wavelets.” The theory of wavelets that he started and made fundamental contributions to finds wide-ranging applications from image processing to fluid dynamics.

2. _____________was conferred with a Lifetime Achievement Award by the information and broadcasting (I&B) ministry for “his remarkable contribution to the field.
a) Raghubir Singh
b) Pablo Bartholomew
c) Dayanita Singh
d) Raghu Rai

Click here to View Answer
Answer d) Raghu Rai. Photojournalist Raghu Rai was conferred with a Lifetime Achievement Award by the information and broadcasting (I&B) ministry for “his remarkable contribution to the field.” Rai was honoured with the award by I&B minister M. Venkaiah Naidu at 6th National Photography Awards organised by the photo division of the ministry in the capital. The ministry felicitated a total 13 photographers. Among the winners were K.K. Mustafah, Atul Choubey, Dipayan Bhar and Ravinder Kumar.

3. T S Anantharaman has been appointed as part-time Chairman of __________________
a) Catholic Syrian Bank
b) South Indian Bank
c) Federal Bank
d) Yes Bank

Click here to View Answer
Answer a) Catholic Syrian Bank. The Reserve Bank of India has accorded its approval for the appointment of T S Anantharaman as part-time Chairman of the Catholic Syrian Bank. Anantharaman has been holding the position of Non-Executive Director of the bank since August 28, 2009. Anantharaman is a senior chartered accountant with wide and varied experience in practice, industry, teaching, consulting and service. He served with United Nations for seven years.

4. The World Bank has signed a 100 million US dollar credit agreement with ___________ to improve the quality of health care services in all 13 districts of the state.
a) Uttar Pradesh
b) Maharashtra
c) Meghalaya
d) Uttarakhand

Click here to View Answer
Answer d) Uttarakhand . The World Bank has signed a 100 million US dollar credit agreement with the Centre and Uttarakhand in New Delhi to improve the quality of health care services in all 13 districts of the state. World Bank stated that most public health facilities in the middle and upper mountainous areas of Uttarakhand are unable to function optimally. The project also aims to reduce the financial risk for its citizens and make affordable, quality health care available to all.

5. Who has been ranked 26th in the Fortune’s top 50 greatest leaders, She is the only Indian corporate leader in the list?
a) Chanda Kochhar
b) Arundhati Bhattacharya
c) Usha Ananthasubramanian
d) Shikha Sharma

Click here to View Answer
Answer b) Arundhati Bhattacharya. State Bank of India (SBI) chief Arundhati Bhattacharya has been ranked 26th in the Fortune’s top 50 greatest leaders. She is the only Indian corporate leader in the list. Arundhati Bhattacharya, Chairman, SBI, has been ranked 26th in the fourth edition of Fortune’s World 50 Greatest Leaders list. By this, Arundhati Bhattacharya becomes the only Indian corporate leader to be featured in the list.

6. World Tuberculosis Day observed on March 24, the theme of the year 2017 is _______________
a) Gear up to End TB
b) Stop TB in my lifetime
c) TB anywhere is TB everywhere
d) Unite to End TB

Click here to View Answer
Answer d) Unite to End TB. March 24, is observed as World TB Day. This year the theme of World Tuberculosis Day 2017 is ‘Unite to End TB’. This year WHO has placed a special focus on the uniting efforts to ‘Leave no one behind’ India has the highest number of tuberculosis (TB) patients globally, about 25 per cent of all cases. While an urban tuberculosis case infects more individuals per year, a similar case in rural area remains infectious for longer period, according to the findings of a new research.

7. Which bank plans to build a network of more than one lakh points-of-presence in the next two years to enable people in the farthest corners of the country to transact digitally?
a) IDFC Bank
b) Bandhan Bank
c) Yes Bank
d) Axis Bank

Click here to View Answer
Answer a) IDFC Bank. IDFC Bank plans to build a network of more than one lakh points-of-presence in the next two years to enable people in the farthest corners of the country to transact digitally, a move that comes amid the government’s digitisation drive. The Mumbai-based private lender plans to set up 30,000 micro ATMs and 75,000 Aadhaar Pay merchant points as part of its plan. While the micro ATMs function as a bank-in-a-box, most of the Aadhaar Pay merchants will be converted into business.

8. Which online retailer is acquiring eBay India in a deal that is part of a $2 billion fundraising?
a) Amazon
b) Snapdeal
c) Flipkart
d) Paytm

Click here to View Answer
Answer c) Flipkart. The global biggies such as Amazon and China’s Alibaba, the Bengaluru-headquartered ecommerce major Flipkart is likely to snap up US-headquartered eBay’s India operations. The move is part of the company’s overall plans to raise $2 billion from a series of investors, including fund infusion from eBay in return for its operations getting acquired by the Indian retailer giant.

9. Which country researchers have developed the highest resolution 3D map of space dust in the Milky Way?
a) India
b) Russia
c) Germany
d) USA

Click here to View Answer
Answer d) USA. US-based Berkeley Lab researchers have developed the highest resolution 3D map of space dust in the Milky Way. The mapping was done by a 1.4-gigapixel camera combined with infrared spectroscopy. Dust in Earth’s sky contributes to the reddish sunsets, similarly, cosmic dust can make distant celestial objects appear redder affecting calculations, researchers said, which led them to map the galaxy.

10. Who has been named Indian Davis Cup team’s non-playing captain?
a) Mahesh Bhupathi
b) Yuki Bhambri
c) Rohan Bopanna
d) Leander Paes

Click here to View Answer
Answer a) Mahesh Bhupathi. Indian tennis star Mahesh Bhupathi has been named Indian Davis Cup team’s non-playing captain, while his former doubles partner Leander Paes has been included in the squad for the upcoming Davis Cup match against Uzbekistan. The duo, who have had differences in the past, will be playing alongside Yuki Bhambri and Rohan Bopanna among others.

11. Famous writer and Sahitya Akademi winner Ashokamitran who passed away recently, he was a writer of _________ language
a) Malayalam
b) Tamil
c) Kannada
d) Telugu

Click here to View Answer
Answer b) Tamil. Prominent Tamil writer and Sahitya Akademi winner Ashokamitran, who powerfully portrayed the lives and struggles of the urban middle class life in his literary works, died aged 86. In a career spanning over six decades, he wrote eight novels, 20 novellas, hundreds of short stories, commentaries on a wide range of issues, and profiles of personalities.

Leave a Comment