Current Affairs Quiz – March 22 2021

Current Affairs Quiz – March 22 2021

Current Affairs Quiz– March 22 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Samia Suluhu Hassan has become the first female President of which nation?
a) Kenya
b) Eritrea
c) Uganda
d) Tanzania

Click here to View Answer
Answer d) Tanzania. Hassan, who was serving as the Vice President of Tanzania since 2015, took oath as President after the death of her predecessor John Magufuli.

2. When is World Water Day observed?
a) March 22nd
b) March 23rd
c) March 24th
d) March 25th

Click here to View Answer
Answer a) March 22nd. The days aims to highlight the importance of freshwater and it is used to advocate for the sustainable management of freshwater resources.

8. India is working on a third Joint satellite Mission with which nation?
a) UK
b) Germany
c) Russia
d) France

Click here to View Answer
Answer d) France. The collaborations between the two nations extend to multiple domains including space exploration and the human space flight program.

4. Bihar Diwas is observed on_____________.
a) March 22nd
b) March 23rd
c) March 24th
d) March 25th

Click here to View Answer
Answer a) March 22nd. Bihar is celebrating its 109th foundation day on March 22, 2021. The foundation day is known as the “Bihar Day”. The day is regarded as a public holiday across the state.

5. International Day of Forests is observed on___________.
a) March 22nd
b) March 23rd
c) March 21st
d) March 25th

Click here to View Answer
Answer c) March 21st. The day was observed under the theme– “Forest restoration: a path to recovery and well-being”.

6. India ranked ___________ in Global Home Price Index.
a) 23rd
b) 56th
c) 71st
d) 38th

Click here to View Answer
Answer b) 56th. Against its 43rd rank a year ago, India saw a decline of 3.6% year-on-year (YoY) in home prices, leading to the drop in global position, showed Knight Frank’s Global House Price Index.

7. Which state has become first state to have own ethanol policy?
a) Haryana
b) Bihar
c) UP
d) MP

Click here to View Answer
Answer b) Bihar. The policy allows the extraction of ethanol, which was restricted to sugarcane, from surplus quantities of maize as well.

8. World Poetry Day is observed on_____________.
a) March 21
b) March 23
c) March 25
d) March 28

Click here to View Answer
Answer a) March 21. World Poetry Day is celebrated on 21 March every year to promote the reading, writing, publishing and teaching of poetry throughout the world.

9. World Down Syndrome Day is observed on___________.
a) March 22
b) March 23
c) March 21
d) March 28

Click here to View Answer
Answer c) March 21. The World Down Syndrome Day is observed globally on 21 March each year, to raise public awareness for the rights, inclusion and well being of people with Down syndrome.

10. The theme for World Down Syndrome Day is____________.
a) Raise public awareness for the rights
b) Well being
c) We Decide
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) We Decide.

11. International Day for the Elimination of Racial Discrimination is observed on___________.
a) March 22
b) March 23
c) March 21
d) March 28

Click here to View Answer
Answer c) March 21. This year theme is “Youth standing up against racism”.

12. India ranked __________ in World Happiness Report 2021.
a) 19th
b) 47th
c) 92nd
d) 139th

Click here to View Answer
Answer d) 139th. India has been placed at 139th position out of 149 countries in the UN World Happiness Report 2021 released. In 2019, India was ranked 140th. The World Happiness Report 2021 has been topped by Finland, for the fourth consecutive year.

13. Who won best actress award in 67th national film awards?
a) Deepika Padukone
b) Nayanthara
c) Tapsee Pannu
d) Kangana Ranaut

Click here to View Answer
Answer d) kangana Ranaut. Dhanush and Manoj Bajpayee share the award for Best Actor. Kangana Ranaut wins Best Actress award for Manikarnika-The Queen of Jhansi and Panga.

14. Which state has received award for Most Film Friendly State?
a) Tamil Nadu
b) Sikkim
c) Assam
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer b) Sikkim. Sikkim wins award for Most Film Friendly State. An Engineered Dream wins Best Film in Non-Feature Film category, Marakkar-Arabikkadalinte-Simham bags Best Feature Film award.

Leave a Comment