Current Affairs Quiz – March 21 & 22 2020

Current Affairs Quiz – March 21 & 22 2020

1. French Language Day is observed on_____________.
a) March 18
b) March 20
c) March 22
d) March 25

Click here to View Answer
Answer b) March 20. French Language Day is observed on 20th March. The day explores the influences of the language as a culture, its history, and its achievements. The day celebrates multilingualism and cultural diversity.

2. Indian Space Research Organization (ISRO) had planned __________ missions for the fiscal year 2020-21.
a) 10
b) 20
c) 28
d) 36

Click here to View Answer
Answer d) 36. Union Minister of State (Independent Charge) Atomic Energy and Space, Dr. Jitendra Singh, announced that the Indian Space Research Organization (ISRO) had planned 36 missions for the fiscal year 2020-21. ISRO is to send up ten earth observation satellites during 2020-21.

3. World Sparrow Day is observed on _____________.
a) March 20
b) March 26
c) March 30
d) April 03

Click here to View Answer
Answer a) March 20. World Sparrow Day is observed on 20th March. It is observed every year. The day aims to raise awareness about the importance of sparrows in the ecosystem.

4. The theme for the 2020 World Sparrow Day is ‘____________.
a) Sparrow and Nature
b) I Love Sparrow
c) Sparrows in the ecosystem
d) Sparrow population

Click here to View Answer
Answer b) I Love Sparrow.

5. International Day of Happiness is celebrated on ____________.
a) March 03
b) March 13
c) March 16
d) March 20

Click here to View Answer
Answer d) March 20. International Day of Happiness is celebrated on 20 March. The day aims to inspire and advance the global happiness movement.

6. The theme for International Day of Happiness 2020 is_________________.
a) Global happiness movement
b) United Nations International Day of Happiness.
c) Happiness For All, Together
d) Happiness and live together

Click here to View Answer
Answer c) Happiness For All, Together.

7. PM Modi addresses the Nation to Introduces “_____________”, Economic Response Task Force to fight Corona Virus.
a) People support
b) People’s Response
c) People’s Curfew
d) People Address

Click here to View Answer
Answer c) People’s Curfew . Prime Minister Narendra Modi addressed the nation on combating Corona Virus. The PM introduced People’s Curfew during his speech. He also said that Economic Task Force is to be implemented under the Finance Minister.

8. According to International Energy Agency, India is the ___________largest producer of Electricity.
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth

Click here to View Answer
Answer c) Third. The Ministry of Power quoted International Energy Agency ranking in the Parliament. According to the ranking, India is the third largest producer of electricity in the world. Also, it is ranked 106th in terms of per capital consumption.

9. 2020 olympic is held at_____________.
a) Japan
b) USA
c) Australia
d) India

Click here to View Answer
Answer a) Japan. Greece has handed over the Olympic flame to Tokyo 2020 organisers at an event which was ‘significantly scaled-down’ due to coronavirus pandemic.

10. International Nowruz Day is celebrated on _______________.
a) March 02
b) March 13
c) March 16
d) March 21

Click here to View Answer
Answer d) March 21. International Nowruz Day celebrated globally on 21 March every year. International Nowruz Day to celebrate Nowruz which is an ancestral festivity and marks the first day of spring as well as the renewal of nature.

11. International Day of Forests is observed on _______________.
a) March 21
b) March 29
c) April 03
d) April 28

Click here to View Answer
Answer a) March 21. The aim is to increase awareness and importance of forests. March 21 has chosen to mark the international day of forests as it is the Vernal Equinox in the northern hemisphere and autumnal equinox.

12. The theme for International Day of Forests 2020 is_________________-.
a) Vernal Equinox in the northern hemisphere and autumnal equinox
b) Forests and Biodiversity
c) Importance of forests
d) Forest and Nature

Click here to View Answer
Answer b) Forests and Biodiversity.

13. According to UN Report, Petlands cover only ____________ of the earth’s surface.
a) 1%
b) 2%
c) 3%
d) 8%

Click here to View Answer
Answer c) 3%. The report says that though Peatlands cover only 3% of the earth’s surface, they trigger the carbon that were locked in a few decades.

14. According to United Nations launches World Happiness Report, 2020, India secured ________ th rank.
a) 86
b) 144
c) 125
d) 189

Click here to View Answer
Answer b) 144. 2020 United Nations released the World Happiness Report on the International Day of Happiness, 2020.

15. According to United Nations launches World Happiness Report, 2020, Which country topped in List?
a) Finland
b) Greenland
c) Scotland
d) Sweden

Click here to View Answer
Answer a) Finland. 2020 United Nations released the World Happiness Report on the International Day of Happiness, 2020. Finland ranked first in the report and India ranked 144.

16. World Cities Summit 2020 to be held in _________________.
a) Dubai
b) Saudi Arabia
c) Nepal
d) Singapore

Click here to View Answer
Answer d) Singapore. ‘World Cities Summit’ is a global biennial conference hosted by Singapore. This year, World Cities Summit (WCS) 2020 is scheduled to be held from July 5 to 9.

17. Konark sun temple is situated at______________.
a) Bihar
b) Odisha
c) Assam
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Odisha. According to the Union Minister of State (Independent) for tourism and culture, Prahlad Singh Patel, the central government has included grand Konark Sun Temple, the UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) world heritage site in Odisha & Statue of Unity in Gujarat in the Iconic Tourist Sites list, taking the total number of such places from 17 to 19.

Leave a Comment