Current Affairs Quiz – March 18 2019

Current Affairs Quiz – March 18 2019


1. Rear Admiral ________, VSM, has assumed charge as Flag Officer Sea Training (FOST) at Kochi .
a)Anil Kumar Saxena
b)G. S. Pabby
c)Krishna Swaminathan
d)R. Hari Kumar

Click here to View Answer
Answer c)Krishna Swaminathan. Rear Admiral Krishna Swaminathan, VSM, has assumed charge as Flag Officer Sea Training (FOST) at Kochi .

Rear Admiral Swaminathan, a specialist in Communication and Electronic Warfare was commissioned into the Indian Navy on 01 Jul 87, and is an alumnus of the National Defence Academy, Khadakwasla at Pune

2. India And _____________were signed three agreements on visa facilitation for diplomatic and official passport holders, development cooperation and renewable energy.
a)Bhutan
b)china
c)Nepal
d)Maldives

Click here to View Answer
Answer d)Maldives .

3. India’s Asian champion __________ has qualified for the World Athletics Championships to be held in the Qatari capital Doha .
a)Ram Singh Yadav
b)Nitendra Singh Rawat
c)Kheta Ram
d)Gopi Thonakal

Click here to View Answer
Answer d)Gopi Thonakal. In marathon, India’s Asian champion Gopi Thonakal has qualified for the World Athletics Championships to be held in the Qatari capital Doha in September-October this year. He achieved qualification after finishing 11th in the Seoul International Marathon yesterday, clocking his personal best time of 2 hours 13 minutes 39 seconds.

4. Chinmoy Roy has died of cardiac arrest , He was a famous ______.
a)Marathi actor
b)Politician
c)Bengali Singer
d)Bengali actor

Click here to View Answer
Answer d)Bengali actor. Veteran Bengali actor Chinmoy Roy has died of cardiac arrest at his Salt Lake residence , Born in Kumilla district in present day Bangladesh in 1940, Roy had started his career in Bengali films in the 60s and became indispensable to the filmmakers for his portrayal of comic characters retaining the very essence of Bengaliness and a certain culture.

5. The Ministry of Human Resource Development has signed a MoU with the _______ to work on digital education initiatives.
a)Nepal
b)Afghanistan
c)Maldives
d)Bangladesh

Click here to View Answer
Answer b)Afghanistan. The Ministry of Human Resource Development has signed a memorandum of understanding(MoU) with the Afghanistan government to work on digital education initiatives, which include many prominent programs developed by Indian Institutes of Technology (IITs). The MoU was signed at IIT-Madras .

6. Swedish telecom equipment maker Ericsson has received _________ from Anil Ambani-led Reliance Communications Ltd (RCom).
a)5.62 billion
b)4.82 billion
c)4.72 billion
d)4.62 billion

Click here to View Answer
Answer d)4.62 billion. Swedish telecom equipment maker Ericsson has received rs 4.62 billion from Anil Ambani-led Reliance Communications Ltd (RCom).

7. The three-day long joint Indo-Bangladesh White Water Rafting Expedition started from Tumbin in ________.
a)Assam
b)Arunachal Pradesh
c)Sikkim
d)Manipur

Click here to View Answer
Answer b)Arunachal Pradesh . The three-day long joint Indo-Bangladesh White Water Rafting Expedition started from Tumbin in Arunachal Pradesh and came to an end at Pangin. The expedition was led by Lieutenant Colonel BN Jha comprising three officers, one junior commissioned officer (JCO) and seven other ranks of Indian Army. The Bangladesh side was led by Captain Hasibur Rehman, one JCO and seven other ranks of Bangladesh Army.

8. _______ becomes the first Indian Coast Guard ship to visit Indonesia.
a) Tarangini
b)Samarth
c)Samrat
d)Vijit

Click here to View Answer
Answer d)Vijit. Highlighting the close maritime proximity between India and Indonesia, Indian Coast Guard Ship ‘Vijit’ became the first-ever Coast Guard ship to visit Sabang, Indonesia.

This visit of the coast guard ship follows from the first-ever-visit of Naval Ship INS Sumitra to Sabang in July 2018. Vijit’s visit also highlights strengthening cooperation in the area of maritime security and safety between New Delhi and Jakarta.

9. ICICI Lombard and ________-announced a partnership to offer cyber-insurance cover of Rs 50,000 to protect against online frauds.
a)Dwolla
b)Google Wallet
c)paytm
d)Mobikwik

Click here to View Answer
Answer d)Mobikwik . ICICI Lombard and Mobikwik announced a partnership to offer cyber-insurance cover of Rs 50,000 to protect against online frauds.

10. Guinean Prime Minister ___________arrived india for a 10-day visit.
a)Alexei Navalny
b)Boris Yeltsin
c)Ibrahima Kassory Fofana
d)Dmitry Medvedev

Click here to View Answer
Answer c)Ibrahima Kassory Fofana . Guinean Prime Minister Ibrahima Kassory Fofana arrived Here for a 10-day visit during which he will participate at a key India-Africa business conclave and hold talks with the top leadership to deepen ties.

11. The Reserve Bank of India (RBI) named SBI, ICICI Bank and __________as Domestic Systemically Important Banks (D-SIBs).
a)HDFC Bank
b)Dena Bank
c)IDBI Bank
d)Axis Bank

Click here to View Answer
Answer a)HDFC Bank . The Reserve Bank of India (RBI) named State Bank of India (SBI), ICICI Bank and HDFC Bank as Domestic Systemically Important Banks (D-SIBs), which in other words mean banks that are too big to fail.

12. Senior journalist and environmental activist _____, who worked with leading English dailies, died.
a)Víctor Genes
b)Viktor Kutergin
c)Jackie Fahey
d)Darryl D’Monte

Click here to View Answer
Answer d)Darryl D’Monte.

13. India finishes second in medal tally at Asian Youth C’ships, Which country topped the overall medals tally with 31 medals ?
a)Russia
b)Bhutan
c)China
d)Nepal

Click here to View Answer
Answer c)China . Indian youth team finish second in the overall medals tally with a total of 26 medals including eight gold, nine silver and nine bronze medals.

China topped the overall medals tally with 31 medals that included 12 gold, 11 silver and eight bronze medals and Japan finished third with 20 medals that included 6 Gold, 8 Silver and 6 bronze.

Leave a Comment