Current Affairs Quiz – March 16 2019

Current Affairs Quiz – March 16 2019


1._________of Pune, Maharashtra has bagged the first prize of DD Mahila Kisan Award for 2018-19.
a)Swati Singh
b)Swati Tiwari
c)Himani Mishra
d)Swati Shingade

Click here to View Answer
Answer d)Swati Shingade . Swati Shingade of Pune, Maharashtra has bagged the first prize of DD Mahila Kisan Award for 2018-19. Prasar Bharati Chairman A Surya Prakash gave away the award to Ms Shingade at a grand finale event organised by DD Kisan Channel in New Delhi.

2. the country’s exports grew by 2.44 per cent year-on-year to 26.67 billion dollar while imports declined by__________ to 36.26 billion dollars.
a)5.2 per cent
b)5.4 per cent
c)5.0 per cent
d)5.3 per cent

Click here to View Answer
Answer b)5.4 per cent. India’s trade deficit narrowed in the month of February this year to 9.6 billion dollars.

According to data released by the Commerce Ministry , the country’s exports grew by 2.44 per cent year-on-year to 26.67 billion dollar while imports declined by 5.4 per cent to 36.26 billion dollars.

3. Prime Minister Narendra Modi launched the ________- campaign.
a)‘Hum Bhi Chowkidar”
b)‘Desh ka Chowkidar”
c)‘Main Bhi Chowkidar”
d)‘Chowkidar”

Click here to View Answer
Answer c)‘Main Bhi Chowkidar”.Prime Minister Narendra Modi launched the ‘Main Bhi Chowkidar” campaign, calling everyone who were fighting corruption, social evils and working hard for the progress of India, as watchmen.

4. A US jury has decided that ___________ needs to pay chip-maker Qualcomm $31 million for violating three of its patents. 
a)Oppo
b)Samsung
c)Apple
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)Apple. A US jury has decided that Apple needs to pay chip-maker Qualcomm $31 million for violating three of its patents. “Apple violated three Qualcomm patents and should pay the chip-maker $31 million for infringing on its technology,” the jury decided.

5. The 2022 football Qatar World Cup may see an expansion from ___________ teams.
a)30 to 48
b)32 to 48
c)32 to 45
d)32 to 40

Click here to View Answer
Answer b)32 to 48. The 2022 football Qatar World Cup may see an expansion from 32 to 48 teams, the FIFA President Giovanni Infantino, has said.

6. World commits to reduce single-use plastics by __________.
a)2025
b)2023
c)2020
d)2030

Click here to View Answer
Answer d)2030. After five days of talks at the Fourth UN Environment Assembly in Nairobi ,Kenyan capital, ministers from more than 170 UN member states delivered a bold blueprint for change, saying the world needed to speed up moves towards a new model of development in order to respect the vision laid out in the Sustainable Development Goals for 2030.

7. ____________ Got RBI nod for Gruh Finance merger.
a)Airtel Payment Bank
b)ICICI Bank
c)Bandhan Bank
d)IDBI Bank

Click here to View Answer
Answer c)Bandhan Bank. Bandhan Bank has received “no objection” from the Reserve Bank of India (RBI) for the proposed merger of Gruh Finance with it.

The merger would help the bank to achieve product and geographic diversification while improving penetration in its core customer segment.

8. IT major Wipro Ltd opened its centre of excellence for Industrial Internet of Things (IIoT) in __________ .
a)Mumbai
b)Delhi
c)Pune
d)Kochi

Click here to View Answer
Answer d)Kochi. IT major Wipro Ltd opened its centre of excellence for Industrial Internet of Things (IIoT) in Kochi in Kerala.

9. Santosh Jha has been appointed as the country’s next Ambassador to__________.
a)Nepal
b)china
c)Malawi
d)Uzbekistan

Click here to View Answer
Answer d)Uzbekistan. Santosh Jha, presently Deputy Chief of Mission, Embassy of India, Washington, has been appointed as the country’s next Ambassador to Uzbekistan. Anurag Bhushan (IFS:1995), presently Joint Secretary in the Ministry, has been appointed as the next High Commissioner of India to Malawi.

10. ________will head the National Mission on Transformative Mobility Panel.
a)Yashvardhan Kumar Sinha
b)Indu Shekhar Jha
c)Rishi Kumar Shukla
d)Amitabh Kant

Click here to View Answer
Answer d)Amitabh Kant. Niti Aayog CEO Amitabh Kant will head the National Mission on Transformative Mobility and Battery Storage, which is being set up to promote clean and sustainable mobility initiatives in the country.

11. India were awarded the rights to host the FIFA U17 Women’s World Cup in _____________.
a)2026
b)2022
c)2024
d)2020

Click here to View Answer
Answer d)2020. India were awarded the rights to host the FIFA U17 Women’s World Cup in 2020. The decision to award the rights to India was taken at the FIFA Council meeting in Miami .

12.____________has been bestowed with the Best Domestic Water Purifier Award 2018-19 .
a)Pureit Marvella Slim
b)Aquaguard Enhance
c)Pureit Ultima
d)Kent RO

Click here to View Answer
Answer d)Kent RO . One of the leading brands in the water purifier industry, Kent RO Systems Pvt. Ltd. has been bestowed with the Best Domestic Water Purifier Award 2018-19 for its RO+UV+UF technology at the Water Digest Water Awards organized at The Lalit, New Delhi.

13. _________ announced the launch of WINGS, a specially designed mentorship program to empower women workforce.
a)Edelweiss Tokio Life Insurance
b)AEGON Life Insurance
c)Aviva Life Insurance
d)Reliance Life Insurance

Click here to View Answer
Answer c)Aviva Life Insurance. Aviva Life Insurance announced the launch of WINGS, a specially designed mentorship program to empower women workforce. The WINGS program is an initiative of the SHE division of Aviva Life Insurance for mentoring all the women employees in Aviva.

14. Argentina & ________ set to be co-hosts of 2020 Copa America.
a)Canada
b)Nepal
c)India
d)Colombia

Click here to View Answer
Answer d)Colombia. Argentina and Colombia are poised to co-host the 2020 Copa America after South America’s ruling body CONMEBOL once again ruled out a US proposal to host the tournament.

15. __________ conduct “coordinated operation” against insurgents posing threat to Kaladan project.
a)India & Argentina
b)India & Myanmar
c)India & Colombia
d)India & Nepal

Click here to View Answer
Answer b)India & Myanmar. The armies of India and Myanmar conducted a “coordinated operation” from February 17 to March 2 against insurgents in Myanmarese territory to avert a possible threat to the Kaladan multi-modal transit transport project. However, the Indian Army did not cross the border during the operation.

16. ___________announced the launch of YONO Cash using which customers can withdraw money from ATMs without using a card.
a)Allahabad Bank
b)Punjab National Bank
c)Bank of Baroda
d)State Bank of India

Click here to View Answer
Answer d)State Bank of India . India’s largest bank State Bank of India (SBI) announced the launch of YONO Cash using which customers can withdraw money from ATMs without using a card. This feature on YONO is designed to help its users withdraw cash without a physical debit card. it also maximizes convenience and enhances the banking experience for its customers.

12. Vedanta Ltd named metals industry veteran_______ as Sterlite Copper CEO.
a)Pankaj Sharma
b)Rajeev Kumar
c)Rishi Kumar
d)Pankaj Kumar

Click here to View Answer
Answer d)Pankaj Kumar. Vedanta Ltd named metals industry veteran Pankaj Kumar as Sterlite Copper CEO, amid struggles to reopen its smelter in Thoothukudi, Tamil Nadu, that was shut after police killed 13 demonstrators protesting against the plant..

13. ________ emerged as the top three Indian brands of 2019, according a report published by Interbrand, part of the Omnicom Media Group.
a)Tata, Reliance and Airtel
b)Tata, Reliance and Idea
c)Tata, Reliance and Vodafone
d)Tata and Reliance

Click here to View Answer
Answer a)Tata, Reliance and Airtel. Tata, Reliance and Airtel emerged as the top three Indian brands of 2019, according a report published by Interbrand, part of the Omnicom Media Group, an advertising and public relations conglomerate.

Leave a Comment