Current Affairs Quiz – March 15 & 16 & 17 2020

Current Affairs Quiz – March 15 & 16 & 17 2020

1. World Consumer Rights day is observed on ____________.
a) March 10
b) March 12
c) March 15
d) March 18

Click here to View Answer
Answer c) March 15. World Consumer Rights Day is observed on 15 March. The consumer movement marks 15 March with World Consumer Rights Day every year. The day aims to raise global awareness about consumer rights and needs.

2. Theme for World Consumer Rights day is _____________.
a) The sustianable customer
b) Consumer rights and needs
c) All consumers are respected and protected
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) The sustianable customer.

3. NMCG concludes ‘Ganga Amantran Abhiyan’ in ______________.
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Chennai
d) Pune

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. The National Mission for Clean Ganga (NMCG) recently organised a grand event in the national capital to mark the conclusion of its flagship programme ‘Ganga Amantran Abhiyan’.

4. SpiceJet, GHASL sign agreement to develop free trade zone at ______________.
a) Mumbai
b) CHennai
c) Thrissur
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer d) Hyderabad. SpiceJet has signed an Agreement to Lease with GMR Hyderabad Aviation SEZ Limited (GHASL), a 100 per cent subsidiary of GMR Hyderabad International Airport Ltd.

5. Who is the new MD of Yes Bank?
a) Hari Krishanan
b) C Ram Mohan Reddy
c) Mahesh Krishnamurthy
d) Prashant Kumar

Click here to View Answer
Answer d) Prashant Kumar. After taking control of the bank, the RBI had appointed Prashant Kumar, former chief financial officer at State Bank of India, as the administrator for Yes Bank. Kumar has now been appointed as MD and CEO.

6. MSP – in this “S” represents_______________.
a) Service
b) Support
c) Second
d) Satellite

Click here to View Answer
Answer b) Support. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) led by PrimeMinister Narendra Modi approved for the Minimum Support Prices (MSPs) for copra for 2020 season.

7. UNCTAD – in thin “D” represents________________.
a) Development
b) Defence
c) Difference
d) Delhi

Click here to View Answer
Answer a) Development. The United Nations Conference on Trade and Development recently released a report on the effect of COVID-19 on global economy.

8. According to UNCTAD, India secured___________rank in economically affected due to Corona Virus.
a) 6th
b) 8th
c) 10th
d) 12th

Click here to View Answer
Answer c) 10th. The United Nations Conference on Trade and Development recently released a report on the effect of COVID-19 on global economy. According to the report, India was ranked 10th.

9. India declares COVID-19 as _____________.
a) Strategic disorder
b) Catastrophe
c) Disease Disaster
d) Notified Disaster

Click here to View Answer
Answer d) notified Disaster. With more than 80 confirmed COVID-19 cases, India has declared “notified Disaster”. With this, the SDRF funds are to be temporarily used for supply of food, medical care and water for patients in quarantine camps.

10. SAARC – in this”R” represents________________.
a) Reinforcement
b) Refinery
c) Regional
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Regional. Prime Minister Narendra Modi hosted a video-conference meet of leaders of the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) member nations to tackle the novel coronavirus (Covid-19).

11. Who won 2020 All England Badminton Championships?
a) Chen Yu Fyi
b) Tai Tzu Ying
c) Victoria Sheng
d) Chang Mang

Click here to View Answer
Answer b) Tai Tzu Ying. Taiwan’s Tai Tzu Ying won the third women’s singles title in four years at the Yonex All England Badminton Championships 2020 in Birmingham, England. She defeated the defending champion, Chen Yu Fei, on 15 March.

12. India to provide 107.01 million for three new school buildings in ___________.
a) Nepal
b) Bangladesh
c) Sri Lanka
d) Australia

Click here to View Answer
Answer a) Nepal. Indian government will provide 107.01 million Nepali Rupees for three new school buildings in Nepal.

13. Who has conferred the Moghai Ojah award?
a) Sangma Oli
b) Jegannadh Toreng
c) Paramananda Majumder
d) Moghjai Ojah

Click here to View Answer
Answer c) Paramananda Majumder. Eminent researcher and writer Dr.Paramananda Majumder was presented the 10th Moghai Ojah Award at a function held at the auditorium of Jorhat Science Centre and Planetarium on 15 March.

14. First human trial of a vaccine to protect against COVID-19 began in the ______________.
a) China
b) India
c) USA
d) Russia

Click here to View Answer
Answer c) USA. The first human trial of a vaccine against coronavirus (COVID-19) began at Kaiser Permanente Washington Health Research Institute (KPWHRI) in Seattle, the US.

15. Ranjan Gogoi, nominated to Rajya Sabha by the President, Who is associated with________________.
a) Former Chief Justice
b) Former Army Major
c) Former Governor
d) Former Navy Commander

Click here to View Answer
Answer a) former Chief Justice. The former chief justice retired in November, 2019. Rajya Sabha is called the council of states. The Council of states of defined by Article 80 of the constitution. The council of states consists of 12 members that are nominated by the President of India.

16. Patil Puttappa is passed away, is associated with_____________.
a) Former Lok Sabha member
b) Former Rajya Sabha member
c) veteran journalist
d) Both b and c

Click here to View Answer
Answer d) Both b and c. The veteran journalist and Rajya Sabha member Patil Puttappa passed away at the Karnataka Institute of Medical Sciences (KIMS). He died due to age related ailments.

17. Who has been appointed as Chairman and Managing Director of Power Finance Corporation (PFC)?
a) Ravinder Singh Dhillon
b) Chandra Kanth Mithran
c) Ajay Kumara Devan
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Ravinder Singh Dhillon. The Appointments Committee of the Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has cleared the appointment of Ravinder Singh Dhillon as Chairman and Managing Director of Power Finance Corporation (PFC), according to an order on Monday.

18. Indian Culture Portal is available in___________.
a) Hindi
b) English
c) Marathi
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b. Indian Culture Portal was launched on 10 December 2019. The portal is available in 2 languages, namely Hindi and English. The portal aims to create awareness about the tangible and intangible cultural heritage of India.

19. An Extraordinary Life book is about_______________.
a) Manohar Parrikar
b) Sushma Swaraj
c) Sushant Rajan
d) Arun Jeitley

Click here to View Answer
Answer a) Manohar Parrikar. A book on the life and times of bureaucrat-turned-politician Manohar Parrikar, who served as the defence minister and Goa chief minister, will hit the stands in April, announced publishing house Penguin Random House India on Monday.

20. Rohini Mohan and Arfa Khanum Sherwani won the Chameli Devi Jain Award, are associated with______________.
a) Actressess
b) Spinters
c) Politicians
d) Journalists

Click here to View Answer
Answer d) Journalists. The 2019 Chameli Devi Jain Award for Outstanding Women Mediaperson for the year has been awarded to independent journalist Rohini Mohan and The Wire’s Arfa Khanum Sherwani.

Leave a Comment