Current Affairs Quiz – March 12 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been elected as the leader of Congress legislature party in Manipur?
a) Ranjit Singh
b) Amin Shah
c) Okram Ibobi Singh
d) Devendra Singh

Click here to View Answer
Answer c) Okram Ibobi Singh. In a bid to form government after securing the highest number of seats in Manipur elections, Okram Ibobi Singh has been elected as the leader of Congress legislature party. The Congress had won 42 seats in the 2012 assembly. The BJP, on the other hand, had no members in the outgoing House. Human rights activist Irom Sharmila, who contested against Chief Minister Ibobi Singh, could secure only 90 votes and was relegated to the fourth position.

2. Senior Congress party leader _______________ is all set to take oath as the chief minister of Punjab
a) Ambika Soni
b) Amarinder Singh
c) Mohinder Singh Kaypee
d) Gulchain Singh Charak

Click here to View Answer
Answer b) Amarinder Singh. Senior Congress party leader Capt. Amarinder Singh is all set to take oath as the chief minister of Punjab on 16 March. The oath taking ceremony will take place on 16 March, he said. However, the scion of erstwhile Patiala Royal family refused to comment on the number of ministers who will be part of the new cabinet. He was also unanimously elected as Congress Legislature Party (CLP) leader by the newly-elected party members of legislative.

3. _____________was appointed as deputy governor in Reserve Bank of India (RBI) for three years
a) Deepak Mohanty
b) Meena Hemchandra
c) Sudarshan Sen
d) B P Kanungo

Click here to View Answer
Answer d) B P Kanungo. B P Kanungo was appointed deputy governor in Reserve Bank of India (RBI) for three years. The Appointments Committee of Cabinet (ACC) has approved his appointment to the post with effect from the date of taking over the charge on or after April 3. Kanungo was in March last year appointed as Executive Director in the central bank. The ACC has also named Dilip S Shanghvi as Member, Western Local Board of RBI.

4. Which political Party won the State assembly election in Uttar Pradesh?
a) Bharatiya Janata Party
b) Samajwadi Party
c) Indian National Congress
d) Bahujan Samaj Party

Click here to View Answer
Answer a) Bharatiya Janata Party. The Bharatiya Janata Party is set to return to power after 14 years as it has swept the state by winning over 300 seats. This was the highest number of seats the party has ever won in the state so far, considering that this was only the second time it won with a comfortable majority. The last time it crossed the 2/3rd mark was in 1991, at the height of the Ram Janam Bhoomi movement, when it won 221 seats.

5. The National Archives of India to celebrate its 127th Foundation Day on ________ 2017
a) March 09
b) March 10
c) March 11
d) March 12

Click here to View Answer
Answer c) March 11. An exhibition on revolutionary patriots will be held by the National Archives of India to celebrate its 127th Foundation Day on March 11. The exhibition titled ‘Revolutionary Patriots (1905-1947)’ will put on display original documents and literature that was then proscribed at the National Archives premises.

6. __________has launched the second stage of its plan to phase out Hydrochlorofluorocarbons (HCFCs), greenhouse gases that damage the earth’s ozone layer
a) China
b) India
c) USA
d) Sudan

Click here to View Answer
Answer b) India. India has launched the second stage of its plan to phase out Hydrochlorofluorocarbons (HCFCs), greenhouse gases that damage the earth’s ozone layer. It is estimated that with this plan, there would be a net direct CO2-equivalent emission reductions of about 8.5 million metric tonnes annually from 2023.

7. NASA shares view of new-found solar system’s star recently, which named as ___________
a) GLIESE 1
b) KEPLER 1
c) TRAPPIST-1
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) TRAPPIST-1. Astronomers announced that the ultra-cool dwarf star, TRAPPIST-1, hosts a total of seven Earth-size planets that are likely rocky, a discovery made by NASA’s Spitzer Space Telescope in combination with ground-based telescopes. NASA’s planet-hunting Kepler space telescope also has been observing this star since December 2016. These additional data about TRAPPIST-1 from Kepler are available to the scientific community.

8. Which Bank topped the list of banks that witnessed most number of frauds, during April-December 2016 period?
a) Axis Bank
b) State Bank of India
c) HDFC Bank
d) ICICI Bank

Click here to View Answer
Answer d) ICICI Bank. ICICI Bank topped the list of banks that witnessed most number of frauds, with State Bank of India taking the second spot, during April-December 2016 period, RBI data revealed. As many as 455 fraud cases involving ₹1 lakh and above were detected in ICICI Bank, followed by SBI at 429. Further, 450 employees were involved in fraud in various banks.

9. Which ministry has issued draft Information Technology (Security of Prepaid Payment Instruments) Rules 2017 for Prepaid Payment Instruments (PPI) company or e wallet firms?
a) Ministry of Electronics and Information Technology
b) Ministry of Finance
c) Ministry of Information and Broadcasting
d) Ministry of Human Resource Development

Click here to View Answer
Answer a) Ministry of Electronics and Information Technology. The Centre has issued draft rules to ensure integrity, security and confidentiality of electronic payments made through prepaid payment instruments (PPIs), popularly called e-wallets. The draft rules, on which the Ministry of Electronics and Information Technology has sought public comments, make it mandatory for e-PPI (electronic pre-payment instrument) issuers to develop an information security policy that ensures that the systems operated by them are secure.

10. ____________ became only the second Indian golfer and the third golfer overall to successfully defend his Indian Open title
a) Anirban Lahiri
b) Shiv Chawrasia
c) Shiv Kapur
d) Gaganjeet Bhullar

Click here to View Answer
Answer b) Shiv Chawrasia. Golfer Shiv Chawrasia became only the second Indian golfer and the third golfer overall to successfully defend his Indian Open title. Chawrasia clinched the title with a seven-stroke win at the DLF golf club in Gurgaon. The title, which is Chawrasia’s overall sixth international victory, will earn the golfer almost ₹2 crore as prize money.

Leave a Comment