Current Affairs Quiz – March 10 & 11 2020

Current Affairs Quiz – March 10 & 11 2020

1. CISF celebrated 51st raising day on ___________.
a) March 08
b) March 10
c) March 12
d) March 14

Click here to View Answer
Answer b) March 10. Central Industrial Security Force (CISF) celebrated the 51st raising day on 10 March. The day was celebrated by CISF personnel and their families. CISF was established on 10 March 1969.

2. Who has become Asias richest man?
a) Mukesh Ambani
b) Indra Nooyi
c) Jack Ma
d) Praveen Bennett

Click here to View Answer
Answer c) Jack Ma. Bloomberg Billionaires Index reported that Jack Ma became Asia’s richest man. Mukesh Ambani, who stood as Asia’s richest man, has moved to the second position after oil prices collapsed along with global stocks.

3. According to SIPRI, India listed as the worlds ____________-largest arms importer.
a) Third
b) second
c) Fourth
d) Third

Click here to View Answer
Answer b) Second. India stands as the world’s second-largest arms importer as per the “Trends in international arms transfers 2019” report of Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) data.

4. Who has received BBC Indian Sportswoman of the Year award?
a) Saina Nehwal
b) Sania Mirza
c) Hima Das
d) PV Sindhu

Click here to View Answer
Answer d) PV Sindhu. Shuttler PV Sindhu has won the inaugural BCC ‘Indian Sportswoman of the Year’ award. “We have to believe in ourselves. soon there will be more Indian sportswomen winning medals for the country,” she said after winning the award.

5. Which state has highest number of Solar Rooftop Installations?
a) Assam
b) Odisha
c) Himachal Pradesh
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer d) Gujarat. Gujarat has topped solar roof top plants across the country. The state government has taken up dedicated schemes in order to achieve renewable power goals.

6. UAN (Banking Terms) – in this “U” represents_______________.
a) Unique
b) Universal
c) Unified
d) Underterms

Click here to View Answer
Answer b) Universal. The Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) said that Pension Payment Order (PPO) and Universal Account Number (UAN) numbers are now available on the government’s e-locker service DigiLocker.

7. Who gets additional charge of deputy MD, CFO of SBI?
a) CM Bodge
b) Ramesh Kanna
c) Chalasani Venkat Nageswar
d) Rajender Reddy

Click here to View Answer
Answer c) Chalasani Venkat Nageswar . State Bank of India on Monday said Chalasani Venkat Nageswar has been given additional charge of deputy managing director and chief financial officer (CFO) of the bank.

8. 11th INDIA Nano conference and exhibition held at ______________.
a) Pune
b) Chennai
c) Bengaluru
d) Jaipur

Click here to View Answer
Answer c) Bengaluru . The three-day event was organized by the Department of Science and Technology (DST), Government of Karnataka, and Jawaharlal Nehru Centre for Advanced Scientific Research (JNCASR), in association with other Govt Institutions and corporate companies.

9. ARI-516, is associated with_____________.
a) Software
b) Weapons
c) Disease
d) Fruits

Click here to View Answer
Answer d) ruits. Scientists from the Agharkar Research Institute (ARI) have developed a hybrid variety of grapes, ARI-516. It is resistant to fungal diseases, high yielding, and has excellent juice quality.

10. Amit Panghal, Lovlina Borgohain won bronze medal, are associated with____________.
a) Boxing
b) Wrestling
c) Swimming
d) Weightlifting

Click here to View Answer
Answer a) Boxing. Boxers Amit Panghal and Lovlina Borgohain won the bronze medal in the Asian Boxing Olympic qualifiers held in Amman, Jordan. Both the boxers had already claimed their place in the 2020 Tokyo Olympics.

11. MCLR ( Banking terms) – in this “M” represents_____________.
a) Money
b) Marginal
c) Minimum
d) Maximum

Click here to View Answer
Answer b) Marginal. The country’s largest lender State Bank of India (SBI) has cut its marginal cost of fund-based lending rate (MCLR) by up to 15 basis points across various tenors effective March 10, a move which will make home loans cheaper.

Leave a Comment