Current Affairs Quiz – March 08 and 09 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been appointed as U.S. ambassador to Russia?
a) Rick Santorum
b) Herman Cain
c) Jon Huntsman
d) Mitt Romney

Click here to View Answer
Answer c) Jon Huntsman. President Donald Trump has selected former Utah Governor Jon Huntsman to be U.S. ambassador to Russia at a time of tense relations with Moscow over the country’s election interference. Huntsman, whose father Jon Huntsman, Sr. is a billionaire, who started a chemical company, has been offered the job and has submitted the paperwork to accept.

2. CBSE launched the app, named ______________ which will help students to quickly know the exam centre on the basis of their roll number.
a) Exam Locator
b) Centre Locator
c) Place Locator
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Exam Locator. CBSE has come up with a mobile application to help students locate their examination centre. The app, named ‘Exam Locator’, will help students to quickly know the exam centre on the basis of their roll number. A student can easily find the address, images and geo location of the designated exam centre on the map and get to know how to reach there.

3. Which state government has launched a housing scheme estimated at Rs 1,580 crore recently?
a) West Bengal
b) Karnataka
c) Odisha
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer d) Tamil Nadu. Tamil Nadu Chief Minister K Palaniswami has launched a housing scheme estimated at Rs 1,580 crore. The scheme was being implemented by the state government with Central assistance for the economically poor, an official release said. In the year 2016-17, concrete houses will be constructed for 50,170 beneficiaries in town panchayat limits, it said. To mark the launch of the scheme Palaniswami gave away work orders to five beneficiaries.

4. ______________ is the first bank launched the biometric-based Aadhaar Pay payment system in India
a) State Bank of India
b) Canara Bank
c) IDFC Bank
d) Axis Bank

Click here to View Answer
Answer c) IDFC Bank. The government has prodded all banks to move to the Aadhaar Pay platform at the launch of IDFC Aadhaar Pay—the first Aadhaar linked cashless merchant solution. Aadhaar Pay is a service for merchants which will enable them to receive payments from customers without any physical payment instrument.

5. Which Ministry has decided to constitute a high-level committee to resolve the grievances and complaints of women sports persons in India?
a) Ministry of Health and Family Welfare
b) Ministry of Youth Affairs and Sports
c) Ministry of Women and Child Development
d) Ministry of Home Affairs

Click here to View Answer
Answer b) Ministry of Youth Affairs and Sports. The Sports Ministry has decided to constitute a high-level committee to resolve the grievances and complaints of women sports persons in India. Union Sports Minister Vijay Goel addressed a congregation of top women athletes of the country on International Women’s Day at the Dhyan Chand National Stadium, New Delhi.

6. __________ had the highest rate of bribery among the 16 Asia Pacific countries, According to the latest findings of Transparency International
a) India
b) China
c) Canada
d) Indonesia

Click here to View Answer
Answer a) India. Over 900 million people–one in four–across the 16 nations in the Asia Pacific region paid a bribe in the past year when trying to access basic services like education or healthcare. Among them India has the highest bribery rate of 69%, said a survey released by anti-graft Transparency International (TI). China topped this list with 73% saying they perceived an increase in corruption.

7. Which state government has launched Prati Bimba, a website to highlight the achievements and progress of various government projects in the state?
a) Assam
b) Haryana
c) Bihar
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer d) Karnataka. Karnataka chief minister Siddaramaiah has launched Prati Bimba (meaning reflection) — a website to highlight the achievements and progress of various government projects in the state. The website will serve as a tool to improve efficiency in governance, transparency and accountability and will also allow citizens to track the status on projects.

8. Which bank has launched a new facility to enable its employees to work from home?
a) Bank of Baroda
b) ICICI Bank
c) State Bank of India
d) Corporation Bank

Click here to View Answer
Answer c) State Bank of India. The State Bank of India (SBI), country’s largest lender has launched a new facility to enable its employees to work from home. The board of SBI has recently approved the ‘work from home’ policy to enable its employees to work while at home using mobile devices to address any urgent requirement they may have, that prevents their travelling to work.

9. Which private sector bank has launched three technology services for the benefit of customers recently?
a) Axis Bank
b) Lakshmi Vilas Bank
c) Yes Bank
d) Karur Vysya Bank

Click here to View Answer
Answer d) Karur Vysya Bank. To keep pace with technology across the globe, Karur Vysya Bank (KVB) has launched three technology services for the benefit of customers. Briefing reporters on the services, KVB Managing Director and CEO K Venkataraman said FASTag was launched in association with Indian Highways Management Company, a subsidiary of National Highway Authority of India, wherein pre loaded tags affixed to vehicles help them move on without having to join queues at toll plazas and handing cash for payment.

10. The Centre has made Aadhaar mandatory for availing crop insurance policies from ____________
a) April 1
b) May 1
c) June 1
d) July 1

Click here to View Answer
Answer a) April 1. The Centre has made Aadhaar mandatory for availing crop insurance policies from April 1. Till the time Aadhaar is assigned to an individual, crop insurance can be availed by furnishing documents such as Aadhaar enrolment slip and voter ID, among others. This comes after the Centre recently went back on its move to make Aadhaar mandatory for mid-day meals.

11. ___________ will organise its first mobile congress exhibition in September with a special focus on reaching out to the South East Asian markets
a) Thailand
b) Malaysia
c) Indonesia
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India . India will organise its first mobile congress in September with a special focus on reaching out to the South East Asian markets. There is Mobile World Congress in Barcelona and an edition in Shanghai. There is nothing in between for South East Asia. India is emerging as one of the global leaders in telecom which we will also showcase in the Indian Mobile Congress.

12. ___________ government plans to restrict groundwater use by soft drink major PepsiCo
a) Andra Pradesh
b) Kerala
c) Rajasthan
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer b) Kerala. Kerala government has said it plans to further restrict groundwater use by soft drink major PepsiCo at Palakkad in view of severe drought in the state. “The government will take stern measures to restrict usage of groundwater due to prevailing drought and if possible stop Pepsico from drawing it at its plant at Puthussery in Palakkad by using the power vested with it under the State Disaster Management Act.

13. The Reserve Bank of India has decided to issue a new note of Rs. ____ denomination with enhanced security features for circulation
a) 10
b) 20
c) 50
d) 100

Click here to View Answer
Answer a) 10. The Reserve Bank of India has decided to issue a new note of Rs. 10 denomination with enhanced security features for circulation. The RBI said the banknotes in the Mahatma Gandhi series-2005 are to carry inset letter ‘L’ on both number panels, bearing the signature of Governor Urjit Patel.

14. The government has made having an ______________ must for poor women to avail of free cooking gas (LPG) connection under the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana
a) Voter ID
b) Aadhar Card
c) Ration Card
d) Bank Passbook

Click here to View Answer
Answer b) Aadhar Card. The government has made having an Aadhaar card must for poor women to avail of free cooking gas (LPG) connection under the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana. While the government in October last year had made the unique identification number mandatory for everyone to get LPG subsidies, it has now extended the same for free cooking gas connections to women of BPL households.

15. Which bank sanctioned loans to 1,000 women entrepreneurs for various income generating economic activities across the country on the eve of International Women’s Day?
a) State Bank of India
b) Axis Bank
c) Bharatiya Mahila Bank
d) ICICI Bank

Click here to View Answer
Answer c) Bharatiya Mahila Bank. The Bharatiya Mahila Bank (BMB) sanctioned loans to 1,000 women entrepreneurs for various income generating economic activities across the country on the eve of International Women’s Day. With the vision of ‘Empowering Women Economically,’ BMB organised a workshop to encourage women entrepreneurs at the registered office of the bank in Delhi to give the loans.

16. The fifth edition of the mega cultural festival ‘India by the Nile’ began in __________
a) Japan
b) Egypt
c) Singapore
d) Germany

Click here to View Answer
Answer b) Egypt . India will organise the fifth edition of the mega cultural festival ‘India by the Nile’ in Egypt to showcase the diversity of the country’s culture, arts and cuisine for building enduring partnership between the two ancient civilisations. For the first time, the Indian flag will be projected onto the Giza Pyramids as part of the celebration.

17. International Women’s Day is observed on?
a) March 08
b) March 09
c) March 10
d) March 11

Click here to View Answer
Answer a) March 08. International Women’s Day is observed globally on 8th March every year. It is a global day celebrating the social, economic, cultural and political achievements of women. The day also marks a call to action for accelerating gender parity. The theme of International Women’s Day (IWD) 2017 campaign is ‘Be Bold For Change’.

18. The International Cricket Council (ICC) appointed ________________ as the UNICEF and Cricket for Good Ambassador for the ICC Women’s World Cup 2017
a) Anil Kumble
b) Sachin Tendulkar
c) Mahendra Singh Dhoni
d) Rahul Dravid

Click here to View Answer
Answer b) Sachin Tendulkar. The International Cricket Council (ICC) appointed Indian cricketing legend Sachin Tendulkar as the UNICEF and Cricket for Good Ambassador for the ICC Women’s World Cup 2017, scheduled to start from June 24. “Women for sport and sport for women go hand in hand… I’m here to extend all my support and above all, enjoy that competitiveness,” said Sachin.

19. Who won the Brasil Open tennis title 2017?
a) Gilles Müller
b) Albert Ramos-Vinolas
c) Pablo Cuevas
d) Nicolas Mahut

Click here to View Answer
Answer c) Pablo Cuevas. Uruguay’s Pablo Cuevas won his third consecutive Brasil Open title by beating Spain’s Albert Ramos-Vinolas in a final that eventually finished more than 24 hours late after successive rain delays. The final took almost three hours to complete and the victory gave Cuevas his sixth career title.

20. Arvind Padmanabhan who passed away recently, was a/an
a) Journalist
b) Actor
c) Politician
d) Author

Click here to View Answer
Answer a) Journalist . Veteran journalist Arvind Padmanabhan, Executive Editor at IANS, died of cardiac arrest. Arvind Padmanabhan was born in 1967 at Tirunelveli, Tamil Nadu. Padmanabhan had a long inning at IANS, joining the India Abroad newspaper that was then part of the wire service in 1999 as in-charge of its Business Section.

21. Former Agriculture Minister of Puducherry M Chandrakasu, who passed away recently, he associated with __________ political party
a) Indian National Congress
b) All India N.R. Congress
c) All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) All India N.R. Congress. Former Agriculture Minister of Puducherry M Chandrakasu died of renal failure. He was 67. Chandrakasu is now the opposition AINRC legislator in Puducherry Assembly. Chandrakasu was first elected as Congress legislator from Neduncadu reserved constituency in Karaikal in 1980.

Leave a Comment