Current Affairs Quiz – March 07 2017

Current Affairs Quiz

1. _______________ was presented the 30th Moortidevi award by Bharatiya Jnanpith organisation
a) Prabhu Chawla
b) M P Veerendra Kumar
c) Kuldip Nayar
d) Aroon Purie

Click here to View Answer
Answer b) M P Veerendra Kumar. Eminent Malayalam author and journalist M P Veerendra Kumar was presented the 30th Moortidevi award by Bharatiya Jnanpith organisation. Kumar was chosen for the prestigious award for his Malayalam travelogue ‘Hymavathabhoovil’, which dwells upon ancient trails of Indian culture, myth, literature and people strewn in the plains, valleys and mountains of India”.

2. Chief Minister Naveen Patnaik has announced appointment of Prof Dr K Srinath Reddy as the adviser to the ______________
a) Odisha Government
b) Manipur Government
c) Punjab Government
d) Uttarakhand Government

Click here to View Answer
Answer a) Odisha Government. Chief Minister Naveen Patnaik has announced appointment of Prof Dr K Srinath Reddy as the adviser to the Odisha government. The eminent cardiologist, epidemiologist and president of the Public Health Foundation of India (PHFI) would be accorded the rank of a cabinet minister in the state.

3. India’s longest cable-bridge inaugurated in _____________
a) Karnataka
b) Gujarat
c) Maharashtra
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer b) Gujarat . The Prime Minister has inaugurated the 1.4 extra dose cable bridge on the Ahmedabad-Mumbai National Highway. The Four-Lane Extradoses Bridge over the Narmada at Bharuch on the National Highway 8, and Petrochemicals Complex of OPAL at Dahej to the nation. The 1.4 km bridge is reported to be the longest in the country.

4. Which university has become the first Indian educational institution to make it to the top 10 of a global ranking for universities?
a) Jawaharlal Nehru University
b) Manipal University
c) Indian Institute of Science
d) VIT University

Click here to View Answer
Answer c) Indian Institute of Science. The Indian Institute of Science (IISc) in Bangalore has become the first Indian educational institution to make it to the top 10 of a global ranking for universities. IISc has been ranked eighth in the Times Higher Education or THE Rankings, 2017 in the “best small universities” category, joining the elite list that includes California Institute of Technology (Caltech) from the US, Ecole Normale Superieure from France and Pohang University of Science and Technology, South Korea.

5. Which airport has secured first position in the world in the prestigious Airports Council International (ACI)-Airport Service Quality (ASQ) survey?
a) Bengaluru International Airport
b) Indira Gandhi International Airport
c) Chennai International Airport
d) Rajiv Gandhi International Airport

Click here to View Answer
Answer d) Rajiv Gandhi International Airport. GMR’s Hyderabad International Airport has secured first position in the world in the prestigious Airports Council International (ACI)-Airport Service Quality (ASQ) survey in the 5-15 million passengers per annum (MPPA) category for the year 2016. The survey shows that Hyderabad Airport has steadily improved its score from 4.4 in 2009 to 4.9 in 2016 (measured on scale of 1 to 5), according to a GHIAL statement.

6. Who won the Best Actress award for her role in ‘Sarbjit’ at the International Film Festival and Awards of Australia?
a) Priyanka Chopra
b) Aishwarya Rai Bachchan
c) Vidya Balan
d) Deepika Padukone

Click here to View Answer
Answer b) Aishwarya Rai Bachchan. Actress Aishwarya Rai Bachchan has won the Best Actress award for her role in ‘Sarbjit’ at the International Film Festival and Awards of Australia. Based on the life of Sarabjit Singh, an Indian prisoner in Pakistan, the film had Aishwarya portraying his sister ‘Dalbir Kaur’. She had also been nominated in the Best Actress category for ‘Sarbjit’ at Filmfare Awards.

7. Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation has organized a national conference on Jal Kranti Abhiyan in _____________
a) Gujarat
b) Haryana
c) Assam
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation has organized a national conference on Jal Kranti Abhiyan in New Delhi on March 07, 2017. Union Minister for Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Sushri Uma Bharti will inaugurate the conference. Union Ministers of State for Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Dr. Sanjeev Kumar Baliyan and Shri Vijay Goel will also attend the conference.

8. A 14-day joint defence exercise Al-Nagah-II between the armies of _____________ began in Himachal Pradesh
a) India and Oman
b) India and Indonesia
c) India and Sri Lanka
d) India and Turkey

Click here to View Answer
Answer a) India and Oman. A 14-day joint defence exercise Al-Nagah-II between the armies of India and Oman began in Himachal Pradesh from March 6. Indo-Oman Joint Army Exercise AL NAGAH-II 2017 will be conducted between the Indian and Oman Army from 6 to 19 March in the Dhauladhar Ranges at Bakloh in Himachal Pradesh.

9. ____________ has emerged as the city with the most number of billionaires in India
a) Bangalore
b) New Delhi
c) Mumbai
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer c) Mumbai . Mumbai has emerged as the city with the most number of billionaires in India at 42, followed by New Delhi, according to Hurun Global Rich List 2017 released on Tuesday. India reported a total of 100 billionaires with a combined net worth of $304 billion, according to the list. Further, Mukesh Ambani retained his spot as India’s richest person.

10. The Indian cabinet has given post facto approval to the memorandum of understanding (MoU) on renewable energy between India and ____________
a) Poland
b) Germany
c) Switzerland
d) Portugal

Click here to View Answer
Answer d) Portugal . The Indian cabinet has given post facto approval to the memorandum of understanding (MoU) on renewable energy between India and Portugal. The MoU was signed on January 6, 2017. The MoU aims to promote bilateral technical cooperation on new and renewable issues.

11. India ranked _______ among nations with the most number of billionaires on Hurun’s Global Rich List
a) Third
b) Fourth
c) Seventh
d) Tenth

Click here to View Answer
Answer b) Fourth. India has dropped to the fourth spot among nations with the most number of billionaires on Hurun’s Global Rich List, with Germany surpassing it to take the third spot. India saw 11 people drop out of the billionaires list mainly due to demonetisation. Further, the country reported a total of 100 billionaires with a combined net worth of $304 billion.

12. Which bank announced the launch of an electronic virtual assistant (EVA), an artificial intelligence-driven chatbot, for customer services?
a) HDFC Bank
b) ICICI Bank
c) Kotak Mahindra Bank
d) Axis Bank

Click here to View Answer
Answer a) HDFC Bank. HDFC Bank announced the launch of an electronic virtual assistant (EVA), an artificial intelligence-driven chatbot, for customer services. Eva is India’s first AI-based banking chatbot and can answer millions of customer queries across multiple channels instantly.

13. The Board of Control for Cricket in India (BCCI) has announced that _________will be the new team sponsor of the Indian cricket team from April 1, 2017 for a period of five years
a) Samsung
b) Oppo
c) Micromax
d) Vivo

Click here to View Answer
Answer b) Oppo . The Board of Control for Cricket in India (BCCI) has announced that mobile manufacturing company Oppo Mobiles India Private Limited will be the new team sponsor of the Indian cricket team from April 1, 2017 for a period of five years. The team sponsorship rights include the the title of official team sponsor and the right to display a commercial logo in the kits of the India men’s, women’s, A and Under-19 teams.

14. Kalikaprasad Bhattacharya who passed away recently was a/an
a) Actor
b) Author
c) Singer
d) Politician

Click here to View Answer
Answer c) Singer . Popular Bengali folk music singer Kalikaprasad Bhattacharya died in a road accident at Hooghly, West Bengal. He was 56. Dohar, a widely popular folk music band, was formed nearly two decades ago and Kalika was its lead singer. Bhattacharya, a resident of South Kolkata, was on way to a school function in Birbhum district when the incident occurred.

15. Rabi Ray who passed away recently, he was a former _____________
a) Former Speaker of Lok Sabha
b) Eminent socialist leader
c) Former Union Minister
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) All of the above. Eminent socialist leader, former Union Minister and former Speaker of Lok Sabha Rabi Ray passed away after a prolonged illness. He was 91. In 1974, he was elected to the Rajya Sabha from the State, and was made a Cabinet Minister in 1977 by the then Prime Minister Morarji Desai, when Ray was functioning as one of the secretaries of the Janata Party.

Leave a Comment