Current Affairs Quiz – March 07 & 08 & 09 2020

Current Affairs Quiz – March 07 & 08 & 09 2020

1. Which state govt has Offer Safe Homes Rs 70,000 Aid to Inter-Faith and Inter-Caste Married Couples?
a) Tamil nadu
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) Kerala. The main initiative, named Safe Homes will provide inter-faith and inter-caste couples temporary shelters for up to a year after their marriage.

2. Google Cloud Announces ______ as Its Second India Region.
a) Mumbai
b) Chennai
c) New Delhi
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. Google announced plans to open its second Cloud region in India in Delhi next year and help regulated industries such as healthcare and financial services as well as public sector organizations across the country to achieve their Cloud goal.

3. All commercial airports security of India are under the control of______________.
a) CISF
b) Police
c) CPRF
d) Army

Click here to View Answer
Answer a) CISF. The CISF is responsible for airport security at all commercial airports of India. Earlier the airports were under the control of airport police. However, after the hijack of Indian Airlines Flight 814 in 1999, it was handed over to CISF.

4. Deendayal Antyodaya Yojana signs MoU with ___________ to e-market.
a) Flipkart
b) Big Basket
c) Paytm
d) Amazon

Click here to View Answer
Answer d) Amazon. Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM) has signed MoU with Amazon to e-market products made by self help groups in India.

5. Google India introduced DigiPivot, a skilling programme designed for____________.
a) Disability Person
b) Deaf and dumb
c) Women
d) All the above

Click here to View Answer
Answer c) Women. Google India introduced DigiPivot, a skilling programme designed for women who are looking to return to their corporate careers after a break or simply planning to make mid-career shifts to digital marketing.

6. K Anbazhagan is passed away at 97, is associated with_____________-.
a) Politician
b) Journalist
c) Actor
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Politician. K Anbazhagan, Dravida Munnetra Kazhagam (DMK) General Secretary for 43 years, passed away here on Saturday at the age of 97. He breathed his last at Apollo Hospitals in Chennai, following a prolonged illness.

7. International Women’s Day is observed on___________.
a) March 01
b) March 03
c) March 05
d) March 08

Click here to View Answer
Answer d) March 08. Every year, March 8th is marked as International Women’s Day. It was first proposed by the Socialist Party of America in 1909.

8. Theme for International Women’s Day is_______________.
a) An Equal World is an Enabled World
b) Women and World
c) Equality is equally distribute
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) An Equal World is an Enabled World.

9. NCLT – in this “T” represents____________.
a) Training
b) Term
c) Tribunal
d) Tribal

Click here to View Answer
Answer c) Tribunal. The resolution professional of Reliance Communications has approached the National Company Law Tribunal with a resolution plan.

10. Which women cricket team won ICC Women’s T20 World Cup?
a) India
b) New Zealand
c) Australia
d) Bangladesh

Click here to View Answer
Answer c) Australia. Defending champions Australia have won the ICC Women’s T20 World Cup for record fifth time, outclassing India by 85 runs in the summit clash at Melbourn today.

11. Centre to make Sanitary pad disposal bags mandatory from _______________.
a) 2021 March
b) 2021 January
c) 2021 May
d) 2021 June

Click here to View Answer
Answer b) 2021 January.The Centre is to make it mandatory for the sanitary napkin companies to provide bio-degradable disposal bags from January 2021.

12. Fourth International Diabetes Summit 2020 started in ____________.
a) Pune
b) Chandigarh
c) Leh
d) Mysore

Click here to View Answer
Answer a) Pune. Fourth International Diabetes Summit 2020 inaugurated at JW Marriot Hotel Pune. Lt Gen Dr. Madhuri Kanitkar (Deputy Chief of Integrated Defense Staff under the Chief of Defense Staff was the Chief Guest, and Dr. Bhushan Patwardhan (Vice-Chairman, University Grants Commission, New Delhi

13. More than__________ of schools are without power and playgrounds- parliamentry panel.
a) 20%
b) 15%
c) 30%
d) 40%

Click here to View Answer
Answer d) 40%. A Parliamentary panel set up on education submitted its report to Rajya Sabha on 2020-21 demand for grants. The report said that shortfalls in budget funds has led to critical infrastructure gaps.

14. Which state topped in Poshan Abhiyan’s participants list?
a) Karnataka
b) Tamil Nadu
c) Madhya Pradesh
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer b) Tamil Nadu. The Union Government is implementing the flagship programme Poshan Abhiyan for improving the nutritional status of Indian citizens. It helps children, adolescents, pregnant women and lactating mothers by leveraging technology.

15. Which country has introduced motion to launch inquiry into gender discrimination on International Women’s day?
a) Andaman & Nicobar
b) Maldives
c) Sri Lanka
d) Mauritius

Click here to View Answer
Answer b) Maldives. Maldives Parliament today introduced a motion to launch an inquiry into systemic gender discrimination on the occasion of International Women’s day.

16. UN economists forecast drop of up to _________ in FDI worldwide.
a) 9%
b) 12%
c) 15%
d) 27%

Click here to View Answer
Answer c) 15%. The rapid spread of the deadly Novel Corona virus is expected to take a serious toll on foreign direct investments worldwide, with UN economists forecasting a drop of up to 15 percent.

17. ‘She inspires Us’ is conducted by____________.
a) Army
b) Navy
c) Air Force
d) All the above

Click here to View Answer
Answer a) Army. As a prelude to the upcoming International Women’s Day and conscious to the increasing danger to the safety of women in our society, a unit of Indian Army organized a demonstration on Self Defence themed “Stronger You Stronger Society” for the local womenfolk at Dhamdhama Anchlik College in Nalbari District.

Leave a Comment