Current Affairs Quiz – March 05 & 06 2021

Current Affairs Quiz – March 05 & 06 2021

Current Affairs Quiz – March 05 & 06 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. World’s first platypus sanctuary built by which nation?
a) Japan
b) Australia
c) India
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) Australia. The Taronga Conservation Society Australia and the New South Wales State government said they would build the specialist facility, mostly ponds and burrows for the semi-aquatic creatures, at a zoo 391 km from Sydney, by 2022.

2. Which state has topped the medals tally in the second edition of the Khelo India Winter National Games?
a) J&K
b) Assam
c) Arunachal Pradesh
d) Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) J&K. . J&K won 11 gold, 18 silver and 5 bronze medals. The five-day mega sports event which began on the 26th of February concluded in the famous ski resort of Gulmarg in north Kashmir’s Baramulla district. The event was e-inaugurated by Prime Minister Narendra Modi.

3. Which University has topped 11th QS World University Rankings 2021?
a) Harvard Univ
b) Yale Univ
c) Massachusetts Institute of Technology
d) Princeton Univ

Click here to View Answer
Answer c) Massachusetts Institute of Technology . There are 47 new entrants on the list. The Massachusetts Institute of Technology (MIT), the United States has retained its top position as the best university for the ninth year in a row.

4. Who has become 3rd Man to Hit 6 Sixes in an over?
a) Kane Williamson
b) Virat Kholi
c) Trend Boult
d) Kieron Pollard

Click here to View Answer
Answer d) Kieron Pollard. Kieron Pollard hit six sixes in an over to guide West Indies to a comprehensive four-wicket win against Sri Lanka in the first game of their three-match T20 series.

5. ‘RuPay SoftPoS’ has launched by___________.
a) Equitas Finance
b) Rupay
c) HDFC Irgo
d) SBI Payments

Click here to View Answer
Answer d) SBI Payments. This technology will be helpful in transforming the NFC enabled smartphones into merchant Point of Sale (PoS) terminals for retailers.

6. Which state tourism has launched Night Safari?
a) Gujarat
b) Sikkim
c) Meghalaya
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Madhya Pradesh. The state of Madhya Pradesh has introduced the night safaris in the three national parks in Madhya Pradesh on March 4, 2021.

7. Which bank has tied-up with Indian army to handle salary accounts?
a) SBI
b) Kotak Mahindra Bank
c) ICICI
d) HDFC

Click here to View Answer
Answer b) Kotak Mahindra Bank. The MoU enables Kotak to offer its salary account proposition, combined with exclusive benefits for the Indian Army, to all army personnel – both active and retired.

8. India flagged off the first shipment of ‘red rice’ to the US from which Indian state?
a) Kerala
b) Assam
b) Tamil Nadu
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer b) Assam.

9. PM Narendra Modi held a virtual summit with which nation’s Prime Minister on March 5, 2021?
a) Sweden
b) Switzerland
c) Canada
d) Denmark

Click here to View Answer
Answer a) Sweden.

Leave a Comment