Current Affairs Quiz – March 03 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has assumed charge of the office of Secretary General of South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC)?
a) Chenkyab Dorji
b) Q.A.M.A. Rahim
c) Amjad Hussain B Sial
d) Fathimath Dhiyana Saeed

Click here to View Answer
Answer c) Amjad Hussain B Sial. Pakistan’s seasoned diplomat Amjad Hussain B Sial as assumed office as the new Secretary General of the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC). Sial has assumed charge of the office of Secretary General of SAARC from March 1, 2017. He has succeeded Nepal’s Arjun Bahadur Thapa, who was appointed the Secretary-General in 2014.

2. Who has been appointed as Chairman and Managing Director of state-run telecom major Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL)?
a) Sunil Kumar
b) Amit Yadav
c) Ashok Mittal
d) P K Purwar

Click here to View Answer
Answer d) P K Purwar. P K Purwar was appointed as Chairman and Managing Director of state-run telecom major Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL). The Appointments Committee of the Cabinet has approved his appointment to the post for five years. Purwar is currently working as Director (Finance) in MTNL, which has been without a full-time CMD since May 31, 2014, following superannuation of A K Garg.

3. Which company has signed a time-swap deal with Swiss trader Gunvor to sell some of its US liquefied natural gas (LNG)?
a) Indian Oil Corporation
b) GAIL (India) Ltd
c) ONGC
d) Hindustan Petroleum Corporation

Click here to View Answer
Answer b) GAIL (India) Ltd. State-run gas company GAIL (India) Ltd has signed a time-swap deal with Swiss trader Gunvor to sell some of its US liquefied natural gas (LNG), sources said, as the Indian firm tries to ease the burden of its costly foreign LNG supplies. It is the first time-swap agreement by GAIL, which is trying to juggle its LNG portfolio to cut costs for price-sensitive Indian customers after a sharp fall in Asian spot prices made its US gas unattractive.

4. The Defence Research and Development Organisation formally handed over weapon-locating radar ___________ to the Indian Army
a) Swati
b) Bharat
c) Viraat
d) Deepak

Click here to View Answer
Answer a) Swati. The Defence Research and Development Organisation formally handed over weapon-locating radar ‘Swati’ to the Indian Army. Defence Minister Manohar Parrikar said its deployment will reduce artillery fire from across the border. The weapon-locating radar, which can also guide fire from artillery guns, provides fast and accurate location of enemy artillery including mortars and rockets.

5. World Wildlife Day is observed on 03 March, the theme of World Wildlife Day is ____________
a) It’s time to get serious about wildlife crime
b) The future of wildlife is in our hands
c) Listen to the young voices
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Listen to the young voices. World Wildlife Day will be celebrated on 03 March 2017 under the theme “Listen to the Young Voices.” Given that almost one quarter of the world’s population is aged between 10 and 24, vigorous efforts need to be made to encourage young people, as the future leaders and decision makers of the world, to act at both local and global levels to protect endangered wildlife.

6. Himachal Pradesh chief minister Virbhadra Singh has announced _____________ as the second capital of the state
a) Manali
b) Dharamsala
c) Palampur
d) Khajjiar

Click here to View Answer
Answer b) Dharamsala. Himachal Pradesh chief minister Virbhadra Singh has announced Dharamsala as the second capital of the tiny hill state with a population of about 70 lakh. Dharamsala already figured prominently in national and international map due to its significance owing to many reasons including religious, natural and adventurous tourism and also being abode of Tibetan Spiritual head Dalai Lama.

7. Which country announced that it is stopping visa-free entry for North Koreans travelling into the country for national security reasons?
a) Singapore
b) USA
c) India
d) Malaysia

Click here to View Answer
Answer d) Malaysia . Malaysia announced that it is stopping visa-free entry for North Koreans travelling into the country for national security reasons. This comes amid a diplomatic row between Malaysia and North Korea over the death of Kim Jong-nam, the half-brother of North Korean leader Kim Jong-un. Jong-nam was allegedly assassinated by North Koreans at a Malaysian airport.

8. Delhi state government has tied with ___ private hospitals in Delhi to facilitate 30 surgeries free of charge for patients referred by government hospitals in the Capital
a) 41
b) 50
c) 61
d) 77

Click here to View Answer
Answer a) 41. The AAP government has tied with 41 private hospitals in Delhi to facilitate 30 surgeries free of charge for patients referred by government hospitals in the Capital. It will reimburse these National Accreditation Board for Hospitals and Healthcare Providers-accredited hospitals at Central Government Health Scheme (CGHS) rates for the complete treatment.

9. India has accepted an invitation to attend a meeting of the Permanent Indus Commission (PIC) to be held in _________
a) Dhaka, Bangladesh
b) Lahore, Pakistan
c) Kathmandu, Nepal
d) Colombo, Srilanka

Click here to View Answer
Answer b) Lahore, Pakistan. India has accepted an invitation to attend a meeting of the Permanent Indus Commission (PIC) to be held in Lahore in March to talk with Pakistan on the Indus Waters Treaty (IWT). The move came after two months of diplomatic negotiations, with World Bank officials playing the mediator in encouraging Pakistan to extend an invitation and for India to accept it.

10. Scientists in __________ have for the first time created a structure that resembles a mouse embryo using a 3D scaffold and two types of stem cells
a) Russia
b) USA
c) UK
d) Japan

Click here to View Answer
Answer c) UK. Scientists in Britain have for the first time created a structure that resembles a mouse embryo using a 3D scaffold and two types of stem cells – research which deepens understanding of the earliest stages of mammalian development. The team based at Cambridge University said that while the artificial embryo closely resembled the real thing, it would be unlikely to develop further into a healthy mouse foetus.

Leave a Comment