Current Affairs Quiz – March 03 & 04 2020

Current Affairs Quiz – March 03 & 04 2020

1. Kaziranga National Park is situated at___________.
a) Uttar Pradesh
b) Odisha
c) Assam
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Assam. Financial assistance to the tune of Rs 1.51 crore sanctioned to Kaziranga National Park during the fiscal years 2018-19 and 2019-2020 under Compensatory Afforestation Fund Management and Planning Authority (CAMPA).

2. Who has been appointed Prime Minister of Israel?
a) Benjamin Netanyahu
b) Benny Gantz
c) Havil Matna
d) Nasser Abdul Khan

Click here to View Answer
Answer a) Benjamin Netanyahu. He is seeking a record fifth term, having been in office from 1996 to 1999 and again from 2009.

3. Suposhit Maa Abhiyan was launched in ____________.
a) Rajastan
b) Tamil Nadu
c) Jharkhand
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer a) Rajastan. Lok Sabha Speaker Om Birla launched “Suposhit Maa Abhiyan” from Kota, Rajasthan. The aim is to create malnutrition-free India.

4. Tasnim Mir, Mansi Singh won bronze at Dutch Junior International, are associated at___________.
a) Swimming
b) Golf
c) Wrestling
d) Badminton

Click here to View Answer
Answer d) Badminton. Young Indian shuttlers Tasnim Mir and Mansi Singh won a bronze medal each in the girls’ singles event at the Dutch Junior International 2020 in Haarlem, Netherlands.

5. Who is the new CEO of Nokia?
a) Rajeev Suri
b) Thaniyansh Kaii
c) Bhadhpuri Jagan
d) Pekka Lundmark

Click here to View Answer
Answer d) Pekka Lundmark. Pekka Lundmark, the outgoing President and CEO of energy firm Fortum, has been elected as the President and Chief Executive Officer of Nokia, the Finnish company announced.

6. Who has been Appointed Delhi Jal Board Vice Chairman?
a) Abilash Kumar
b) Jai Pandey
c) Bhandhra Dubey
d) Raghav Chadha

Click here to View Answer
Answer d) Raghav Chadha . The Aam Aadmi Party (AAP) government on Monday appointed first-time MLA Raghav Chadha as vice-chairman of the Delhi Jal Board (DJB). Chadha (31), represents the Rajendra Nagar Assembly constituency.

7. Jack Welch is passed away at 84, is associated with__________.
a) Vocalist
b) Golf Legend
c) Business Superstar
d) Actor

Click here to View Answer
Answer c) Business Superstar. Jack Welch, who led General Electric through two decades of extraordinary corporate prosperity and became the most influential business manager of his generation, died at his home in Manhattan. He was 84.

8. Who has become the world number one batsman in Women’s T20I cricket?
a) Smriti Mandana
b) Shafali Verma
c) Suzi Bates
d) Steffi Chorus

Click here to View Answer
Answer b) Shafali Verma. The 16-year-old, who has played 18 T20Is, jumped 19 spots to take over the top rank from New Zealand’s Suzie Bates, who had been on top since October 2018. Shafali is only the second Indian batsman after Mithali Raj to top Women’s T20I rankings.

9. Which state Government has provide Rs 900 per month to farmers willing to keep stray cattle?
a) Chandigarh
b) Uttar Pradesh
c) Assam
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer b) Uttar Pradesh. Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath announced that his government will pay Rs 900 per month to farmers willing to keep stray cattle.

10. Who has been appointed as key member of US COVID-19 task force?
a) Anjali Kumar
b) Susuana Kathir
c) Gaurav Sanjay
d) Seema Verma

Click here to View Answer
Answer d) Seema Verma. Indian-American Seema Verma has been appointed as one of the key members of the White House Coronavirus Task Force constituted by US President Donald Trump to combat the deadly disease that has claimed six lives in the country and infected over 90 others.

11. India has __________ highest trade-related illicit financial flow globally: Report.
a) 3rd
b) 4th
c) 6th
d) 8th

Click here to View Answer
Answer a) 3rd. India has the third-highest trade-related illicit financial flow among over 135 countries with a whopping USD 83.5 billion escaping the government’s tax net owing to trade-based money laundering tactics, according to a report released on Tuesday by US-based think tank Global Financial Integrity (GFI).

12. NABARD – in this “R” represents___________.
a) Rural
b) Regional
c) Reinforcement
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Rural. National Bank for Agriculture and Rural Development on Tuesday said it has infused Rs 1.46 lakh crore in the rural banking system during the current fiscal.

13. Which sanctuary has been declared as an eco-sensitive zone by the central government?
a) National Chambal sanctuary
b) Kaziranga National Park
c) Darrah National Park
d) Jawahar Sagar Dam

Click here to View Answer
Answer a) National Chambal sanctuary. The decision to declare the area as an eco-sensitive zone will prohibit the construction of hotels or resorts within an area of zero to two kilometres from the sanctuary, according to a report by PTI.

14. 35th edition of AAHAR, Food and Hospitality fair, begins in ___________.
a) Pune
b) New Delhi
c) Mumbai
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. This five-day-long fair is being organized by India Trade Promotion Organisation, ITPO, with support of the Ministry of Food Processing Industries, Agriculture and Processed Food Products Development Authority and several apex industry associations.

15. Azlan Shah Cup is associated with______________.
a) Cricket
b) Hockey
c) Kabbadi
d) Kho-kho

Click here to View Answer
Answer b) Hockey. The prestigious Azlan Shah Cup hockey tournament has been postponed from April to September this year in the wake of the novel coronavirus outbreak across the world.

16. 68th All India Police Athletic Championship kick starts in ______________.
a) Punjab
b) Meghalaya
c) Haryana
d) Nagaland

Click here to View Answer
Answer c) Haryana. 68th All India Police Athletic Championship-2019 began at Bhanu in Panchkula District of Haryana yesterday.

17. According to FIH work rankings. Indian hockey team secured_______ rank.
a) 1st
b) 3rd
c) 4th
d) 6th

Click here to View Answer
Answer c) 4th. The Indian men’s hockey team has secured an all-time highest spot in the FIH rankings. Team India attained the fourth position since the inception of FIH work rankings in 2003.

18. Who has been appointed as the new Finance Secretary?
a) Ajay Bhushan Pandey
b) Vishnuvi Menon
c) Advik Yash
d) Sandeeh Nair

Click here to View Answer
Answer a) Ajay Bhushan Pandey. Government of India appointed the current Revenue Secretary Ajay Bhushan Pandey as the new Finance Secretary. Pandey replaces current Finance Secretary Rajiv Kumar.

19. UIDAI – in this “U” represents_____________.
a) Unique
b) United
c) Union
d) Urban

Click here to View Answer
Answer a) Unique. Unique Identification Authority of India (UIDAI).

Leave a Comment