Current Affairs Quiz – March 02 2017

Current Affairs Quiz

1. Which university won the annual Visitor’s Award for the ‘Best University’, 2017?
a) University of Delhi
b) University of Mumbai
c) Jawaharlal Nehru University
d) University of Hyderabad

Click here to View Answer
Answer c) Jawaharlal Nehru University. Jawaharlal Nehru University (JNU) has won the annual Visitor’s Award for the ‘Best University’, 2017. Deepak Pant from the Central University of Himachal Pradesh won the Visitor’s Award for ‘Innovation’ while the Visitor’s Award for ‘Research’ has been jointly won by Shyam Sunder from Banaras Hindu University (BHU) and Professor Niranjan Karak from Tezpur University.

2. Who has been appointed as India’s permanent representative to World Trade Organization (WTO)?
a) Sanjay Pratap Singh
b) Arun Goyal
c) Naresh Kumar
d) J.S. Deepak

Click here to View Answer
Answer d) J.S. Deepak. Telecom Secretary J.S. Deepak has been appointed as country’s permanent representative to World Trade Organization (WTO). Mr. Deepak will take over his new assignment from June 1, 2017 and till then he will be Officer on Special Duty (OSD) in the Department of Commerce in the Ministry of Commerce and Industries with immediate effect.

3. Ajay Tyagi assumed charge as the ______ chairman of Securities and Exchange Board of India (SEBI)
a) 9th
b) 10th
c) 11th
d) 12th

Click here to View Answer
Answer a) 9th . Ajay Tyagi assumed charge as the ninth chairman of Securities and Exchange Board of India (Sebi). The former additional secretary in the Department of Economic Affairs, made a confident entry in the Sebi’s and is likely to hit the ground running. Sources said the Finance Ministry has set some action plan for Tyagi particularly in the area of commodity markets.

4. The Rural Management and Development Department (RM&DD) has started a week-long campaign titled “Swachh Shakti Saptah” in __________
a) Rajasthan
b) Nagaland
c) Assam
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer d) Sikkim . The Rural Management and Development Department (RM&DD) has started a week-long campaign titled “Swachh Shakti Saptah” to emphasize on active involvement of women in the Swachh Bharat Mission in Sikkim. The campaign was also launched and will conclude on March eight. The Department has lined up various events leading up to March eight which is the International Women’s Day, said the Secretary RM&DD, D R Nepal while addressing a press conference.

5. BEML, a defence public sector company inaugurated 200 KW rooftop solar project in __________
a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Maharashtra
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer b) Karnataka. BEML Ltd, a defence public sector company, has set itself a goal of utilising 100 percent renewable energy for its consumption. In this endeavour, the company has inaugurated a 200 KW grid connected rooftop solar project at its Mysore complex. The project was inaugurated by Deepak Kumar Hota, Chairman & Managing Director, BEML, in the presence of B R Viswanatha, Director-Mining & Construction, BEML.

6. The railways will soon move towards ____________based online ticketing system to prevent touts from blocking a bulk of tickets
a) Voter ID
b) PAN Card
c) Aadhaar
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer c) Aadhaar. The railways will soon move towards Aadhaar-based online ticketing system to prevent touts from blocking a bulk of tickets, end fraudulent bookings and curb cases of impersonation. Aadhaar number has been made mandatory for senior citizens+ to avail concessions in train tickets from April 1. A three-month trial run for this is going on. An integrated ticketing app will also be launched by May to promote cashless transaction.

7. Online travel company Yatra.com has said it has signed an agreement with ______________government to jointly promote home stays in the state
a) Madhya Pradesh
b) Haryana
c) Rajasthan
d) Bihar

Click here to View Answer
Answer a) Madhya Pradesh. Online travel company Yatra.com has said it has signed an agreement with Madhya Pradesh government to jointly promote home stays in the state. Under the Memorandum of Understanding (MoU), Yatra will promote all the state tourism approved home stays, where travellers can book a room with a local family or the entire house.

8. Which of the following banks have started charging a minimum of ₹150 per transaction for cash deposits and withdrawals beyond four free transactions in a month?
a) HDFC Bank
b) ICICI Bank
c) Axis Bank
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) All of the above. HDFC Bank, ICICI Bank and Axis Bank have started charging a minimum of ₹150 per transaction for cash deposits and withdrawals beyond four free transactions in a month. The banks will charge ₹5 per thousand rupees or ₹150, whichever is higher, after the free transactions. The banks reportedly said there has been no directive from the government in this regard.

9. Which state government has decided to make Sanskrit compulsory up to Class 8 in all schools across the state?
a) Assam
b) Karnataka
c) Gujarat
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer a) Assam. The Assam government has decided to make Sanskrit compulsory up to Class 8 in all schools across the state. The government also decided to appoint a computer teacher in all high schools in Assam. “Teachers will be appointed in high schools under Swachh Bharat Mission and will be responsible for maintaining cleanliness,” state Minister Chandra Mohan Patowary added.

10. Gujarat based Aashray Incubator inked MoU with _____________ Government, to establish Incubation Centre for start-ups
a) Odisha
b) Karnataka
c) Jharkhand
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer c) Jharkhand. Gujarat based Incube Ventures Pvt Ltd, under the banner of Aashray Promotion of Social Enterprises Foundation, a techno social business incubator announced the signing of an MoU with the Jharkhand government’s Department of Information Technology and e-Governance (DoIT) to establish an incubation center for start-ups in that state.

11. The Defence Research and Development Organisation (DRDO) signed an agreement with ______________ for manufacturing High Nitrogen Steel
a) Ferro Alloys Corporation limited
b) Essar Steel
c) Mahindra steel
d) Jindal Stainless (Hisar) Limited

Click here to View Answer
Answer d) Jindal Stainless (Hisar) Limited. The Defence Research and Development Organisation (DRDO) and Jindal Stainless (Hisar) Limited (JSHL) have inked a licence deal for manufacturing High Nitrogen Steel for armour applications. The agreement was signed in the presence of Minister of State for Defence Subhash Bhamre and DRDO Chairman S. Christopher.

12. The Navy has successfully test-fired an anti-ship missile for the first time from an indigenously built _____________
a) Khanderi class submarine
b) Aridhaman class submarine
c) Kalvari class submarine
d) Shalki class submarine

Click here to View Answer
Answer c) Kalvari class submarine. The Navy has successfully test-fired an anti-ship missile for the first time from an indigenously built Kalvari class submarine. The Navy described the launch as a significant milestone in enhancing its “sub-surface” warfare prowess.

13. Who is the new Prime Minister of Sudan?
a) Ali Osman Taha
b) Bakri Hassan Saleh
c) Idriss Déby
d) Gaafar Nimeiry

Click here to View Answer
Answer b) Bakri Hassan Saleh. Sudanese President Omar Hassan al-Bashir named his first Vice President and long-time ally Hassan Saleh to the newly-created post of Prime Minister. The ruling party’s Deputy Leader Ibrahim Mahmoud said yesterday in a meeting chaired by President Bashir approved the nomination of Hassan Saleh as prime minister and his retention of the post of first Vice President. Saleh will be sworn in today and immediately start negotiations on forming a new cabinet.

14. Which Bank has announced an assistance programme of over $1 billion in the areas of urban transport and climate resilient agriculture in Maharashtra?
a) World Bank
b) Asian Development Bank
c) New Development Bank
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) World Bank. The World Bank has announced an assistance programme of over $1 billion in the areas of urban transport and climate resilient agriculture in Maharashtra, over the next 2-3 years. This was announced by the World Bank’s Chief Executive Officer, Kristalina Georgieva, at the end of a day-long visit to the city. Over the last five years, World Bank had invested over $1.4 billion in Maharashtra in urban transport, rural water supply and agriculture.

15. Any bank branch that refuses to exchange soiled or scribbled currency notes from people will have to pay a penalty of ____________
a) 5000
b) 10000
c) 25000
d) 50000

Click here to View Answer
Answer b) 10000. Any bank branch that refuses to exchange soiled or scribbled currency notes from people will have to pay a penalty of ₹10,000, the RBI has clarified. However, a bank may levy a service charge if a person exchanges more than 20 notes, or notes worth ₹5,000 per day. The RBI also clarified that such notes continue to be legal tender.

16. Who has been appointed as the head coach of the India U-17 team for the FIFA U-17 World Cup?
a) Stephen Constantine
b) Armando Colaco
c) Luís Norton de Matos
d) Syed Nayeemuddin

Click here to View Answer
Answer c) Luís Norton de Matos. The All India Football Federation (AIFF) has appointed Portugal’s Luis Norton de Matos as the head coach of the India U-17 team for the FIFA U-17 World Cup scheduled to be held in October this year. A former manager with the Benfica Reserve side, De Matos replaces Nicolai Adam, who was forced to resign under controversial circumstances after a revolt from the players.

17. Who has been named as India’s best international cricketer of the year by the BCCI, making him the first player to win the top honour three times?
a) MS Dhoni
b) Rohit Sharma
c) Yuvaraj Singh
d) Virat Kohli

Click here to View Answer
Answer d) Virat Kohli. India captain Virat Kohli will be presented with the prestigious Polly Umrigar Award, given to BCCI’s International Cricketer of the Year, at the Annual Awards to be held in Bengaluru on March 8. Virat Kohli will become the first to receive the award thrice. He had won the award in 2011-12 and in 2014-15. R Ashwin will also become the first to receive the Dilip Sardesai Award given to the top performer on the West Indies tour twice.

Leave a Comment