Current Affairs Quiz – June 28 2020

Current Affairs Quiz – June 28 2020

1. Which state government has launched Maha Parwana plan to attract fresh investments in industries?
a) Madhya Pradesh
b) Assam
c) Maharastra
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer c) Maharastra. In a bid to attract fresh industrial investments in Maharashtra, the state government announced a new plan called ‘Maha Parwana’, which will offer several incentives and offer a single-window clearance system for project execution.

2. Who has been appointed as MD of Carrier Midea?
a) Pankaj Advani
b) Sanjay Mahajan
c) Kiara Chand
d) Arvind Ram

Click here to View Answer
Answer b) Sanjay Mahajan. He has been the Chief Operating Officer of the company since 2016, said a Carrier Midea statement.

3. Which organisation has completed acquisition of female hygiene brand VWash from Glenmark?
a) TATA
b) HUL
c) ITC
d) DB Corp

Click here to View Answer
Answer b) HUL. Leading FMCG player Hindustan Unilever (HUL) said it has completed the acquisition of VWash from pharma major Glenmark Pharmaceuticals.

4. PhonePe launched UPI handle in partnership with which bank?
a) HDFC
b) Equitas
c) Axis Bank
d) ICICI Bank

Click here to View Answer
Answer d) ICICI Bank. Digital payments major PhonePe has officially launched ‘@ibl’ handle in partnership with ICICI Bank as part of an effort to diversify into a multi-bank partnership model.

5. SBI sanctions Rs 20,000 cr loans to MSMEs under which scheme?
a) E-Guarantee scheme
b) Annual Guarantee scheme
c) CGTMSE scheme
d) Emergency Credit Guarantee scheme

Click here to View Answer
Answer d) Credit Guarantee scheme. State Bank of India (SBI) has sanctioned loans worth Rs 20,000 crore to over 400,000 micro, small and medium enterprise (MSME) accounts under the Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS), according to its chairman Rajnish Kumar.

6. Kohala Hydro Power Project was signed between__________________.
a) China and Nepal
b) Nepal and Pakistan
c) China and Pakistan
d) India and Bangladesh

Click here to View Answer
Answer c) China and Pakistan. On 25th June 2020, TPPA was signed for the construction of the 1124 MW Kohala Hydro Power Project. The agreement was signed in between the Government of Pakistan, Chinese Company.

7. Mukhyamantri Matru Pushti Uphaar scheme launched by which government?
a) Tripura
b) Nagaland
c) Meghalaya
d) Arunachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Tripura. Tripura State government announced the Mukhyamantri Matru Pushti Uphaar scheme.

8. Which country has announced to take first tourist on space walk in 2023 yr?
a) China
b) Japan
c) Russia
d) USA

Click here to View Answer
Answer c) Russia. Russia’s Energia space corporation has announced that it is to take the first tourist on a spacewalk in 2023.

Leave a Comment