Current Affairs Quiz – June 24 & 25 2018

Current Affairs Quiz – June 24 & 25 2018

Current Affairs Quiz


1. Which railway zone imposes penalty of Rs.2,000 for taking selfie in front of train?
a. Southern railway zone
b. Western railway zone
c. Northern railway zone
d. Eastern railway zone

Click here to View Answer
Answer. A) Southern railway zone.

2. Who is the world’s youngest chess master?
a. R Praggnanandhaa
b. Viswanathan Anand
c. Sergey Karjakin
d. None of the above

Click here to View Answer
Answer. C) Sergey Karjakin. Chennai’s R Praggnanandhaa has become the second youngest Grandmaster in chess history at the age of 12 years, 10 months, 13 days. The youngest Grandmaster ever is Russia’s Sergey Karjakin, who achieved the feat aged 12 years, 7 months and has held the record since 2002. Apart from World Champion, Grandmaster is the highest title a chess player can attain.

3. Pulitzer Prize winner Charles Krauthammer dies at 68. He belongs to which field?
a. Journalist
b. Sportsman
c. Artist
d. Political commentator

Click here to View Answer
Answer. D) Political commentator. Charles Krauthammer, a longtime Fox News contributor, Pulitzer Prize winner, Harvard-trained psychiatrist and best-selling author who came to be known as the dean of conservative commentators, died at 68. He is credited with coining the term ‘The Reagan Doctrine’, a reference to former US President Ronald Reagan’s support for those fighting communism.

4. Which country to supply technical security equipment to India?
a. USA
b. England
c. Russia
d. Australia

Click here to View Answer
Answer. C) Russia. Russian state atomic energy corporation Rosatom said that its subsidiary Nikiret has signed an agreement with Indian engineering services firm Core Energy Systems Pvt Ltd for the promotion of its technical security equipment in India. According to Core Chief Executive Pranay Kumar, the partnership will explore opportunities in the Indian government’s Comprehensive Integrated Border Management System (CIBMS) project.

5. Government to make _____ degrees celsius as default setting for air conditioners.
a. 18
b. 24
c. 20
d. 22

Click here to View Answer
Answer. B) 24degrees Celsius. Power Minister R K Singh said that the government will consider making 24 degree Celsius as mandatory default setting for air conditioners within a few months. At a meeting with Singh, AC makers were also advised to have labelling indicating the optimum temperature setting for the benefits of consumers both from financial and their health points of view. The temperatures settings in ACs will be in the range of 24 to 26 degree Celsius.

6. Centre approves setting up of which committee to lay down standards for metro rail systems?
a. E Sreedharan Committee
b. Pancholi Committee
c. R.K. Jain Committee
d. Lodha committee

Click here to View Answer
Answer. A) E Sreedharan Committee. Prime Minister Narendra Modi has approved a proposal to set up a committee to lay down standards for metro rail systems in the country. The committee will be headed by E Sreedharan, also known as the “Metro Man”. A retired Indian Engineering Service (IES) officer, Sreedharan has served as the managing director of Delhi Metro from 1995 to 2012.

7. AIIB to invest $200 million into which Indian agency to boost infrastructure projects?
a. BHIL
b. TISCO
c. NIIF
d. None of the above

Click here to View Answer
Answer. C) NIIF. The Asian Infrastructure Investment Bank will invest $200 million in India’s National Investment and Infrastructure Fund even as it assuaged concerns over China’s dominance over it and stressed that it works for all its shareholders. India is already the largest borrower from the AIIB with $1.2 billion financing in six projects. In total, the AIIB has invested $4.39 billion in projects. India is the second largest shareholder of the AIIB with an 8.72 per cent stake.

8. What is the name of India, Bangladesh navies institute annual coordinated patrol?
a. CORPAT
b. COPRA
c. Navik parikrma
d. Ekuverine

Click here to View Answer
Answer. A) CORPAT. India and Bangladesh have agreed to institute a Coordinated Patrol (CORPAT) as an annual feature between the two Navies. The first edition will be inaugurated by Navy Chief Admiral Sunil Lanba during his visit there from June 24 to 29. Naval cooperation between India and Bangladesh has been traditionally strong, encompassing a wide span which includes operational interactions through port calls, passage exercises along with capacity building, capability enhancement and training initiatives.

9. The Getalsud Dam is located in which state?
a. Jharkhand
b. Kerala
c. Odisha
d. Manipur

Click here to View Answer
Answer. A) Jharkhand. The Getalsud Dam is an artificial reservoir situated at Ormanjhi in Ranchi, Jharkhand. It was constructed across the Subarnarekha River and was opened in 1971. It is a popular picnic spot for the residents of Ranchi and Ramgarh District. The dam provides a small-scale fishing opportunity to the local people of Rukka. The main purpose of the dam is to fulfill the drinking water requirements of the residents of Ranchi. Apart from that, it is also used for industrial purposes and generating electricity.

10. Name the First satellite to demonstrate technology to clean up space junk deployed?
a. Zarvis
b. RemoveDEBRIS
c. Ekuverine

Click here to View Answer
Answer. B) RemoveDEBRIS. A spacecraft that will demonstrate a range of innovative technologies to clean up space debris has been deployed from the International Space Station (ISS) and will soon begin its experiments in orbit. RemoveDebris, will attempt to address the build-up of dangerous space debris orbiting Earth.

11. Which state government has launched a new scheme ‘Paani Bachao, Paise Kamao’ to check depletion of underground water?
a. Rajasthan
b. Madhya Pradesh
c. Uttar Pradesh
d. Punjab

Click here to View Answer
Answer. D) Punjab. The Punjab government has launched a new scheme ‘Paani Bachao, Paise Kamao’ to check depletion of underground water. Under this scheme, farmers will get monetary benefit for less use of tube well. The purpose of the scheme was to ensure that farmers use the power with restraint to pump out water from earth.

12. Which village panchayat of Haryana has passed a resolution “No Toilet, No Bride”?
a. Bishangarh
b. Nimriwali
c. Godikan
d. Ishapur Kheri

Click here to View Answer
Answer. C) Godikan. harampal, the Sarpanch of Godikan village panchayat in Haryana, has passed a ‘No Toilet No Bride’ resolution to ensure the safety and well-being of its womenfolk. The move is aimed at ensuring the security of their daughters in addition to hygiene

13. Who wins individual recurve gold at Salt Lake World Cup?
a. Saina nehwal
b. Deepika kumari
c. Deepika pallikal
d. Pankaj Advani

Click here to View Answer
Answer. B) Deepika Kumari. Archer Deepika Kumari won her first individual gold medal in six years at the Salt Lake World Cup following a 7-3 win over Germany’s Michelle Kroppen in the recurve final. Abhishek Verma had won an individual silver in the Compound category and was part of the mixed team bronze winning side alongside Jyothi Surekha Vennam.

14. Which Government launches Suryashakti Kisan Yojana?
a. Maharashtra
b. Gujrat
c. Madhya Pradesh
d. Telangana

Click here to View Answer
Answer. B) Gujrat. Gujarat is poised to become the first state in the country to roll out a scheme where farmers can generate electricity using solar energy and sell the surplus to the electric grid. Chief minister Vijay Rupani announced Suryashakti Kishan Yojana, besides producing electricity for farm and irrigation purposes, can also sell surplus power to the state owned power companies at Rs7 per unit for a period of seven years under this scheme

15. India, ink six agreements in several fields with which country?
a. U.S.A.
b. Russia
c. Israel
d. Seychelles

Click here to View Answer
Answer. D) Seychelles. India and Seychelles have signed six MoUs to further expand bilateral ties between the two sides. These include areas of naval cooperation, cybersecurity, culture, dvelopment projects among others. The MoUs were exchanged in the presence of Prime Minister Narendra Modi and Seychelles President Danny Faure after the two leaders held bilateral and delegation level talks in Hyderabad House.

16. For which state Centre approves tourism projects worth ₹1,800cr ?
a. Maharashtra
b. Himanchal Pradesh
c. Gujrat
d. Telangana

Click here to View Answer
Answer. B) Himanchal Pradesh. The Centre has approved projects worth ₹1,800 crore for the development of tourism in Himachal Pradesh. He added that the government will make efforts to develop lesser known areas in the state as tourism sites. This comes after tourism was affected in Shimla over severe water scarcity in May

17. Which country becomes last country to allow women to drive?
a. USA
b. Indonesia
c. Russia
d. Saudi arabia

Click here to View Answer
Answer. D) Saudi Arabia. Saudi Arabia became the last country in the world to allow women to drive after it lifted the ban on female motorists on Sunday. “Now every woman has the right to drive a car anywhere in the kingdom,” the country’s traffic authorities spokesman said. The Crown Prince Mohammed bin Salman had announced the lifting of the ban last year.

18. Which company tests driverless cars in China for the first time?
a. Baidu
b. Mi
c. Vivo
d. Oppo

Click here to View Answer
Answer. A) Baidu. China’s artificial intelligence major Baidu has tested its two driverless cars for the first time in Tianjin City, the company said. The trial run would enable developers to collect data on the cars’ performance in positioning, mapping, and self-control, a company engineer said. In 2017, Baidu launched its Apollo program which is a software solution for driverless cars.

19. West Bengal seeks GI tag for which mango that cost ₹1,500?
a. Alfonzo
b. Dasheri
c. Kohitur
d. None of the above

Click here to View Answer
Answer. C) Kohitur. The West Bengal government has applied for a Geographical Indication (GI) tag for Kohitur mango, which was sold for ₹1,500 a piece last season. The mango is believed to have been cultivated by a royal breeder named Hakim Ada Mohammadi at the behest of the last Nawab of Bengal Siraj-ud-Daulah. The variety was reportedly only consumed by royals

20. England post their 1st ever 5-0 ODI whitewash against?
a. Bangladesh
b. South Africa
c. India
d. Australia

Click here to View Answer
Answer. D) Australia. England posted a one-wicket victory in the fifth ODI to register their first-ever 5-0 series whitewash over Australia in ODI cricket. Wicketkeeper-batsman Jos Buttler slammed an unbeaten 110 off 122 balls to help England score 208/9 despite being 114/8 at one stage. England have now won nine of the ten ODIs they have played against Australia in 2018

21. What is the Name of turkey Prime Minister?
a. Tayyip Erdoğan
b. Al bhurdin
c. Thomas Guerdic
d. None of these

Click here to View Answer
Answer. A) Tayyip Erdoğan. Recep Tayyip Erdoğan has been re-elected as the Turkish President, extending his 15-year grip on power. With 99% of votes counted, Erdoğan had won a 52.54% share of the national vote, however, the opposition party did not immediately concede defeat. “Starting tomorrow, we will start working to realise the promises we made our people,” Erdoğan told his supporters.

22. Which country bans import of 1,400 items to support domestic products?
a. Indonesia
b. Russia
c. Saudi arabia
d. Iran

Click here to View Answer
Answer. D)iran. In a move aimed at boosting the sales of domestic products amid US sanctions, Iran’s Ministry of Industry, Mine and Trade has banned the import of 1,400 items. Managing Director of Iran’s Commerce Services of Trade Development Organisation, Farhad Noori, said that all the banned items have their similar domestic alternatives, adding that “we expect people to support domestic products”.

23. Which country launches bird-shaped drones to monitor citizens?
a. Russia
b. Saudi arabia
c. USA
d. China

Click here to View Answer
Answer. D) china. China has launched bird-shaped drones fitted with a camera, GPS antenna, and satellite communication capability, to monitor citizens living in different parts of the country. The program reportedly codenamed “Dove”, is run by Song Bifeng, a professor at Northwestern Polytechnical University. These drones replicate about 90% of the movements of a real dove like diving and turning in the air.

24. Who got The Lifetime Achievement Award at the Rome Film Festival?
a. Martin Scorsese
b. Antonio Monda
c. Laura Delli Colli
d. Mel Gibson

Click here to View Answer
Answer. A) Martin Scorsese. Veteran director Martin Scorsese will be conferred with the Lifetime Achievement Award at the Rome Film Fest which will run from October 18-28. The announcement was made by director Antonio Monda and Laura Delli Colli, the head of the Fondazione Cinema per Roma. Italian director Paolo Taviani will present the award to Scorsese, who is best known for modern American classics such as Taxi Driver, Raging Bull, Goodfellas, The Aviator and The Departed.

Leave a Comment