Current Affairs Quiz – June 22 & 23 2018

Current Affairs Quiz – June 22 & 23 2018

Current Affairs Quiz


1. Who is the new Managing Director of SBI?
a) Shikha sharma
b) A.K. Mittal
c) Arundhati Bhattacharya
d) Arijit Basu

Click here to View Answer
Answer d) Arijit Basu. The government has appointed Arijit Basu as Managing Director of India’s largest lender State Bank of India. He will fill the spot left vacant following the elevation of Rajnish Kumar as the Chairman. Basu, who has a bachelor’s in Economics and master’s in History, started his career with the bank almost 35 years ago as a probationary officer.

2. What is the name of the irrigation project inaugurated by P.M. Modi?
a) Rajgarh irrigation project
b) Indore irrigation project
c) Mohanpura irrigation project
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Mohanpura irrigation project. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Mohanpura irrigation project in Madhya Pradesh’s Rajgarh district. The ₹3,866 crore project includes a dam and a canal system which will provide drinking water to over 400 villages.

3. Which state makes plastic waste use compulsory to lay roads?
a) Maharashtra
b) U.P.
c) Madhya Pradesh
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer a) Maharashtra. The Maharashtra government has made it compulsory for the Public Works Department to use plastic waste for construction and repair of asphalt roads. The step has been taken to sustainably use the increasing amount of plastic waste collected by the state civic bodies. Mumbai civic body has alone collected 1.42 lakh kg of plastic waste since March.

4. In which year India will open Iran’s Chabahar port?
a) 2020
b) 2021
c) 2022
d) 2019

Click here to View Answer
Answer d) 2019. India has said it plans to make the Chabahar port operational by 2019, even as the US reimposed sanctions on Iran after withdrawing itself from the nuclear deal. Recently, India said it won’t abide by US sanctions and will only follow UN sanctions. The port is aimed at opening a trade route to Afghanistan and central Asia by bypassing Pakistan.

5. Ram Nath Kovind concluded successful tour of which nation?
a) Greece
b) Suriname
c) Cuba
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) all the above. President Ram Nath Kovind concludes his successful tour to Greece, Suriname and Cuba. On the final leg of his tour, the President held delegation-level talks with his Cuban counterpart Miguel Mario Díaz-Canel. Cuba reiterate support for India’s candidature for a permanent seat in UN Security Council.

6. Which high court has banned water sports in the state?
a) Madras high court
b) Uttarakhand high court
c) Bombay high court
d) Delhi high court

Click here to View Answer
Answer b) Uttarakhand high court. The Uttarakhand high court has banned paragliding, and white-water rafting and other water sports until the government frames a policy to regulate them.

7. Who is the president of Tajikistan?
a) Emomali Rahmon
b) Somoni Rahmon
c) Abdul Razzaq
d) Dushanbe Rahmon

Click here to View Answer
Answer a) Emomali Rahmon. India and Tajikistan have reaffirmed their commitment to promote bilateral relations and agreed to enhance economic cooperation, particularly in sustainable water development.
Tajikistan President – Emomali Rahmon
Tajikistan currency – Somoni
Tajikistan capital – Dushanbe

8. Sujatha Devi, the well-known poetess and environmental activist passed away. She is native of which state?
a) Karnataka
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Kerala. Sujatha Devi (72), the well-known poetess, environmental activist and travel writer, has passed away in Thiruvananthapuram, Kerala on June 23, 2018. Sujatha Devi had served as English professor in various government colleges in the state, including the Maharaja’s college in Kochi.

9. The Central Government has launched the Mohanpura Irrigation Project in which district of Madhya Pradesh?
a) Rajgarh
b) Bhopal
c) Indore
d) Jabalpur

Click here to View Answer
Answer a) Rajgarh. On June 23, Prime Minister Narendra Modi launched the Mohanpura Irrigation Project in Rajgarh district in Madhya Pradesh. The Rs 3,866-crore project includes a dam and a canal system. This project will facilitate irrigation of agricultural land in Rajgarh district. It will also provide drinking water to villages in the area.

10. Which state Chief Minister has been conferred with ‘Chief Minister of the Year’ award at the 52nd Skoch Summit 2018?
a) Rajasthan
b) Tamil Nadu
c) Assam
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer a) Rajasthan. Rajasthan Chief Minister Vasundhara Raje has been conferred with the ‘Chief Minister of the Year’ award for her remarkable work in e-governance. The award was given at the 52nd Skoch Summit 2018 held in New Delhi.

11. The 2018 International Widows’ Day (IWD) is observed on which date?
a) June 23
b) June 24
c) June 22
d) June 21
Answer a) June 23. The International Widows’ Day (IWD) is observed every year on June 23 to give special recognition to the situation of widows of all ages and across regions and cultures. The day is an opportunity for action towards achieving full rights and recognition for widows – too long invisible, uncounted and ignored.[/su_spoiler]

12. Which Indian swimmer clinched gold in men’s 50 meter breaststroke event at 2018 Singapore National Swimming Championships?
a) Virdhawal Khade
b) Arvind Mani
c) M M Sahu
d) Sandeep Sejwal

Click here to View Answer
Answer d) Sandeep Sejwal. Indian swimmer Sandeep Sejwal clinched the gold medal in men’s 50 meter breaststroke event at the Singapore National Swimming Championships in Singapore on June 23, 2018. Besides, Virdhawal Khade grabbed a creditable silver medal in the 50 meter freestyle event with a timing of 22.68 seconds

13. World music day is celebrated as?
a) June 23
b) June 24
c) June 22
d) June 21

Click here to View Answer
Answer d) June 21. Music lovers all across the globe celebrate World Music Day on June 21 every year. The day is also known as Fete de la Musique after a music festival that began in France in 1982.

14. Which country’s researchers have developed the world’s smallest computer “Michigan Micro Mote”?
a) USA
b) England
c) New Zealand
d) Australia

Click here to View Answer
Answer a) USA. Researchers at the University of Michigan (UM) in the US have developed the world’s smallest computer “Michigan Micro Mote”. It measures just 0.3 mm and could help find new ways to monitor and treat cancer.

15. Which state government has launched Suryashakti Kisan Yojana (SKY) for farmers?
a) Maharashtra
b) Gujarat
c) Madhya Pradesh
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer b) Gujarat. Gov. of Gujrat has launched the Rs 870-crore pilot project of Suryashakti Kisan Yojana (SKY) where farmers can generate electricity using solar energy and sell the surplus to the electric grid.

16. India, US to hold inaugural 2+2 Dialogue in July 2018 in______
a) New York
b) Geneva
c) New Delhi
d) Washington

Click here to View Answer
Answer d) Washington. India and the US will hold the inaugural 2+2 Dialogue on July 6 in Washington, DC. The two sides are expected to share perspectives on strengthening their strategic and security ties and exchange views on a range of bilateral, regional and global issues of mutual interest

17. Who lays the foundation stone of Vanijya Bhawan?
a) Rajnath Singh
b) Arun Jateily
c) Ram Nath Kovind
d) Narendra Modi

Click here to View Answer
Answer d) Narendra Modi. Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone of Vanijya Bhawan at Akbar Road, New Delhi. The Bhawan, which is likely to be ready by December 2019, will be a completely networked and paperless office equipped with smart access control. The Bhawan will comprise the Minister’s room, 85 cabins for senior officers, 19 meeting rooms with seating capacities ranging from 10 to 100, library and more than 1,000 workstations.

18. Indian Army Contingent part of UN peacekeeping mission in South Sudan awarded for?
a) Selfless service
b) Bravery
c) Discipline
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) selfless service. The Indian Army said that the 7 Garhwal Rifles Infantry Battalion Group, which is part of the UN peacekeeping force in South Sudan, was awarded the United Nations Medal for “selfless service”.

19. Which country launches construction of its first oil refinery with $1 billion Indian aid?
a) Bangladesh
b) Nepal
c) Mongolia
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer c) Mongolia. Mongolia launched construction of its first oil refinery, a long-awaited project that is funded by India and designed to end the country’s dependence on Russian fuel. The ground-breaking ceremony was attended by Mongolian Prime Minister Khurelsukh Ukhnaa and Indian Minister of Home Affairs Rajnath Singh. The refinery, in southern Dornogovi province will be capable of processing 1.5 million tonnes of crude oil per year. Mongolia’s new refinery, planned for completion in late 2022, will meet all of the nation’s demand for gasoline, diesel, aviation fuel and liquefied petroleum gas (LPG).

20. Who is the Health minister of India?
a) Rajnath Singh
b) Arun Jateily
c) Rajwardhan Rathore
d) J P Nadda

Click here to View Answer
Answer d) J P Nadda. The Union ministry of health and family welfare launched the National Health Resource Repository (NHRR), the first ever registry in the country registry of authentic, standardised and updated geo-spatial data of all public and private healthcare.The Indian Space Research Organisation (ISRO) is the project technology partner for providing data security. It was launched by Union Health Minister J P Nadda.

Leave a Comment