Current Affairs Quiz – June 20 & 21 2021

Current Affairs Quiz – June 20 & 21 2021

Current Affairs Quiz – June 20 & 21 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. What is the main theme for International Yoga Day 2021?
a) Yoga for health
b) Yoga for wellness
c) Yoga for good health
d) Yoga for longevity

Click here to View Answer
Answer b) Yoga for wellness. Prime Minister Narendra Modi highlighted that the theme has encouraged people even more to perform Yoga and added that he prays that every country, region, and people stay healthy.

2. When is Summer Solstice observed in the Northern Hemisphere?
a) June 20th
b) June 21st
c) June 22nd
d) June 23rd

Click here to View Answer
Answer b) June 21st. The day marks the beginning of the Summer Solstice in the North, bringing the first longest day of summer and the shortest night in the Northern Hemisphere.

3. Which nation is the fifth-largest recipient of FDI flows in the world?
a) India
b) Bangladesh
c) China
d) Japan

Click here to View Answer
Answer a) India . India received USD 64 billion in Foreign Direct Investment in 2020, as per World Investment Report 2021 by the UN Conference on Trade and Development (UNCTAD) that was released on June 21, 2021.

4. India has launched a hydrogen task force with which nation?
a) US
b) Japan
c) Russia
d) France

Click here to View Answer
Answer a) US. India and the United States jointly launched a hydrogen task force under their Strategic Clean Energy Partnership (SCEP)to boost India’s energy security efforts on June 17, 2021.

5. Who has been elected as Iran’s eighth president?
a) Mohsen Rezaei
b) Amir-Hossein Ghazizadeh Hashemi
c) Abdolnaser Hemmati
d) Ebrahim Raisi

Click here to View Answer
Answer d) Ebrahim Raisi. Iran’s ultra-conservative cleric and judiciary chief Ebrahim Raisi has been elected as the nation’s eighth president. This was confirmed by the country’s interior ministry on June 19, 2021.

6. Which city has been named as the most liveable city of India, in the Ease of Living Index 2020?
a) Chennai
b) Hyderabad
c) Bengaluru
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer c) bengaluru. The Ease of Living Index 2020 is part of the report titled State of India’s Environment 2021. Bengaluru is followed by Chennai, Shimla, Bhubaneshwar, and Mumbai, as the top five best cities respectively.

7. India ranked ____________ in terms of Money Deposited in Swiss Banks.
a) 26th
b) 49th
c) 51st
d) 72nd

Click here to View Answer
Answer c) 51st. According to ‘Annual Bank Statistics of 2020’ released by Swiss National Bank (SNB), the Central Bank of Switzerland. India with Swiss Francs (CHF) 2.55 billion (INR 20,706 Crore) has been placed at 51st place in the list of foreign clients’ money in Swiss Banks during 2020.

8. Government appointed Aashish Chandorkar as Director at India’s ___________.
a) WHO mission
b) WTO mission
c) UNESCO
d) UNICEF

Click here to View Answer
Answer b) WTO mission. Ahead of the World Trade Organisation’s (WTO) ministerial conference in 2021, the Government of India has appointed a private person Aashish Chandorkar as ‘Counsellor’ in India’s Permanent Mission in WTO for 3 years.

9. World Music Day is observed on_____________.
a) June 20th
b) June 21st
c) June 22nd
d) June 23rd

Click here to View Answer
Answer b) June 21st. This day is celebrated to honour amateur and professional musicians. Over 120 countries celebrate World Music Day by organizing free public concerts in parks, streets, stations, museums and other such public places.

10. World Refugee Day is observed on_____________.
a) June 20th
b) June 28th
c) June 22nd
d) June 21st

Click here to View Answer
Answer d) June 21st. This year the theme for World Refugee Day is ‘Together we heal, learn and shine’.

Leave a Comment