Current Affairs Quiz – June 18 2018

Current Affairs Quiz – June 18 2018

Current Affairs Quiz


1. Name the president of Colombia?
a) Jim Yong Kim
b) Guy Ryder
c) Kristalina Georgieva
d) Ivan Duque

Click here to View Answer
Answer d) Iván Duque. Ivan Duque was elected Colombia’s next President after promising to roll back a peace accord with the FARC (Revolutionary Armed Forces of Colombia) rebels. Duque, who will turn 42 just before taking office on August 8, will be Colombia’s youngest ever President. The 53-year-old conflict between the Colombian government and the rebels had ended in August last year

2. Who won the Stuttgart Open title?
a) Andy Murray
b) Roger Federer
c) Milos Raonic
d) Rafael Nadal

Click here to View Answer
Answer b) Roger Federer. Twenty-time Grand Slam champion Roger Federer clinched his 98th career singles title by defeating Milos Raonic in the Stuttgart Open final. The 36-year-old has now won 18 singles titles on grass. Stuttgart Open was Federer’s first professional tournament in two and a half months, since Miami Open in March.

3. With which country India has 4 new air gateways?
a) Nepal
b) China
c) Bhutan
d) Bangladesh

Click here to View Answer
Answer a) Nepal. India has agreed to open four new air entry points to Nepal in the eastern and western parts of the country. This aims at facilitating movement of international traffic. The four routes that India agreed to make two-way are
i) Kathmandu-Biratnagar-Dhaka,
ii) Kathmandu-Janakpur-Kolkata
iii) Kathmandu-Janakpur-Patna in the eastern part of Nepal and
iv) Kathmandu-Mahendranagar-Delhi (L626) in the west

4. General Aziz Ahmed as army chief of which country?
a) Pakistan
b) Bangladesh
c) Iran
d) Mongolia

Click here to View Answer
Answer b) Bangladesh. Bangladesh has appointed Lieutenant General Aziz Ahmed as the country’s new army chief for a three-year tenure. Aziz Ahmed is currently serving as the military’s quarter master general. Previously he served as director general of paramilitary Border Guard Bangladesh (BGB). He would succeed General Abu Belal Mohammad Shafiul Haque, who is set to retire on June 25.

5. COMCASA (Communications Compatibility and Security Agreement) is security agreement with India and__________?
a. USA
b. Russia
c. Israel
d. Japan

Click here to View Answer
Answer a) USA. As part of preparations for the 2+2 dialogue between the foreign and defence ministers of India and the US in Washington, a team of specialists from the Pentagon will be meeting their counterparts on the Indian side in Delhi to negotiate the text of a “foundational” military communications agreement. The US officials will try and address Indian observations on the draft Communications Compatibility and Security Agreement (COMCASA) submitted earlier. COMCASA essentially provides a legal framework for the transfer of communication security equipment from the US to India that would facilitate “interoperability” between Indian and US forces — and potentially with other militaries that use US-origin systems for secure data links.

6. _________ successfully launches Glonass-M satellite using Soyuz-2.1b carrier rocket.
a) USA
b) Russia
c) Israel
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) Russia. A Soyuz-2.1b carrier rocket with the Glonass-M navigational satellite was launched from the Plesetsk space center in northern Russia. The Glonass network provides real-time positioning data for surface, sea and airborne objects around the globe, at an accuracy reportedly on par with the U.S. Global Positioning System. GLONASS – the Russian acronym for ‘Global Navigation Satellite System’.

7. Asia and Oceania region intergovernmental ministerial meet on anti-doping begins in which country?
a) China
b) Japan
c) Sri Lanka
d) India

Click here to View Answer
Answer c) Sri Lanka. The annual Asia and Oceania region intergovernmental ministerial meeting on anti-doping began in Colombo with representatives from 29 countries including India attending. The 15th such annual gathering, is also being attended by the World Anti-Doping Agency (WADA) to discuss important anti-doping issues that will help in the fight for clean sport.

8. Which country has signed to change its name?
a) Greece
b) Spain
c) Macedonia
d) Bhutan

Click here to View Answer
Answer c) Macedonia. Macedonia has signed to change its name after 3 decades dispute wit Greece. New name is “Republic of North Macedonia”.

9. The ISRO has cleared the launch of _____ satellite.
a) GSAT-10
b) GSAT-11
c) GSAT-9
d) GSAT-15

Click here to View Answer
Answer b) GSAT-11. the ISRO has cleared the launch of GSAT_11 satellite.

10. WHO won the US open?
a) Brooks Koepka
b) D. Johnson
c) P. reed
d) T. finau

Click here to View Answer
Answer a) Brooks Koepka.

11. Northeast India’s first small bank started its service. What is its name?
a) Northeast small finance bank
b) Assam bank
c) Northeast people’s bank
d) NE bank for small business

Click here to View Answer
Answer a) Northeast small finance bank. Northeast small finance bank, Northeast India’s first small bank started its service.

Leave a Comment