Current Affairs Quiz – July 26 2019

Current Affairs Quiz – July 26 2019

1. Indian Council of Medical Research (ICMR) headquater is situated in_______.
a) Mumbai
b) Kolkata
c) Pune
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. With an aim to improve quality of health and demographic data in India, the Indian Council of Medical Research (ICMR) launched an integrated national-level platform that can help close the knowledge gap and boost policy formulations.

2. Indian football team has secured ________ in the FIFA rankings.
a) 86th
b) 92nd
c) 103rd
d) 112th

Click here to View Answer
Answer c) 103rd. The Indian football team slipped two places to 103rd in the FIFA rankings released on Thursday. India lost two matches and drew one in the Intercontinental Cup earlier this month in Ahmedabad.

3. Which company has become highest-ranked Indian company on Fortune Global 500 list?
a) Reliance Industries
b) Tata
c) Accenture
d) Cavinkare

Click here to View Answer
Answer a) Reliance Industries
. Diversified conglomerate Reliance Industries (RIL) has become the top-ranked Indian company to feature in the latest Fortune Global 500 list.

4. Rutger Hauer is passed away at 75, is associated with____________.
a) Cinema
b) Sports
c) Politics
d) Science

Click here to View Answer
Answer a) Cinema. Actor Rutger Hauer, who starred in 1982’s Blade Runner, has died at the age of 75. The star died in the Netherlands after a short illness, his agent confirmed.

5. Madhubani village is located in__________.
a) Chattisgarh
b) Bihar
c) Himachal Pradesh
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer b) Bihar. A celestial object has landed in a village of Madhubani, Bihar. The object weighs more than 10 kilograms. It has magnetic properties. The object looks like a piece of rock. It glitters much more than that of an unpolished stone.

6. Chandra Shekhar – The Last Icon of Ideological Politics” has released by___________.
a) PM Modi
b) Venkaiya Naidu
c) Ram Nath Govind
d) Nirmala Sitharaman
Anwser a) PM Modi. PM Narendra Modi released the book “Chandra Shekhar – The Last Icon of Ideological Politics”;. The book has been written by Shri Harivansh, Deputy Chairman, Rajya Sabha, and Shri Ravi Dutt Bajpai.[/su_spoiler]

7. IndSpaceEx,a space drill by______________.
a) Indonesia
b) USA
c) Russia
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India. The Indian armed forces plan to conduct the country’s first ever stimulated space warfare exercise this week, The Times of India has reported.

8. Which state has become No. 1 in implementation of Pradhanamntri Suraksha Beema Yojna?
a) Madhya Pradesh
b) Uttar Pradesh
c) Maharastra
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Uttar Pradesh. Uttar Pradesh has become number one in implementation of Pradhanamntri Suraksha Beema Yojna in the country. As per the statement released by state government 1.95 crores people have been given insurance cover under the scheme till 31 march 2019.

9. Dracaena cambodiana is associated with____________.
a) Virus
b) Tree
c) Bird
d) Animal

Click here to View Answer
Answer b) Tree. Researchers have discovered Dracaena cambodiana, a dragon tree species in Dongka Sarpo area of West Karbi Anglong District in Assam.

Leave a Comment