Current Affairs Quiz – July 25 & 26 2020

Current Affairs Quiz – July 25 & 26 2020

1. Tata AIA Life heaquarters is located in_____________.
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Chennai
d) Kolkata

Click here to view Answer
Answer b) Mumbai. Naveen Tahilyani has been appointed by Tata AIA Life Limited as its Managing Director (MD) & Chief Executive Officer (CEO).

2. Which port has become the first Indian port to sign the Science-Based Targets initiative (SBTi)?
a) Adani Port
b) Ennur Port
c) Mumbai port
d) Kolkata Port

Click here to view Answer
Answer a) Adani Port. After signing up for the SBTi, APSEZ has committed to set up science-based emissions reduction targets across their entire value chain. These targets would be consistent with keeping global warming to 1.5°C above pre-industrial levels.

3. Restartindia portal- launched by____________.
a) Muthoot Fincorp
b) Bajaj Finserv
c) Reliance Foundation
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Muthoot Fincorp. A portal “Restartindia” has been launched by the Kerala-based NBFC, Muthoot Fincorp. The portal has been launched for the Micro, Small & Medium Enterprises (MSME) sector in order to restart businesses across the country.

4. Who has been appointed as the new Managing Director (MD) & Chief Executive Officer (CEO) of Indian Overseas Bank?
a) Anwar Shah
b) Robin Singh
c) Partha Pratim Sengupta
d) Neha akkar

Click here to view Answer
Answer c) Partha Pratim Sengupta. Government of India has appointed Partha Pratim Sengupta as the new Managing Director (MD) & Chief Executive Officer (CEO) of Indian Overseas Bank (IOB).

5. World Class State of the Art Honey Testing Lab has inaugurated by____________.
a) Arjun Munda
b) Kiren Rijiju
c) Amit Shah
d) Narendra Singh Tomar

Click here to view Answer
Answer d) Narendra Singh Tomar. The laboratory was established by National Dairy Development Board (NDDB) with support of the National Bee Board (NBB). The move is in line with PM Narendra Modi’s vision to bring sweet revolution in India.

6. With which country India have developed 30 seconds rapid COVID-19 test?
a) Iran
b) Israel
c) Pakistan
d) China

Click here to view Answer
Answer b) Israel. The cooperation between the countries will merge India’s mass production and technological expertise of Israel. To achieve this, Israel is to send high level research delegation to India. The team will conduct series of final stages of testing and this is a part of the cooperation.

7. ASTHROS Mission belongs to____________.
a) ISRO
b) NASA
c) Bhabha Atomic Centre
d) Russian Space agency

Click here to view Answer
Answer b) NASA. NASA is to launch ASTHROS Mission from Antarctica in December 2023. The mission is to spend three weeks observing air currents above the continent.

8. The first ever plasma bank of India was established in ____________.
a) Jaipur
b) Mumbai
c) Delhi
d) Kochi

Click here to view Answer
Answer c) Delhi. Following Delhi, the state governments of Kerala, Odisha started plasma banks. Maharashtra Government recently announced that about its launch of plasma banks in Malegaon and Dharavi.

9. Which state will host Khelo India Youth Games 2021?
a) Punjab
b) Haryana
c) Uttar Pradesh
d) Andhra Pradesh

Click here to view Answer
Answer b) haryana. Haryana Chief Minister, Manohar Lal Khattar, and the Union Minister of Youth Affairs and Sports, Kiren Rijiju on July 25 announced that Haryana will host the 4th edition of Khelo India Youth Games (KIYG).

10. The 21st anniversary of Kargil Vijay Diwas is observed on___________.
a) July 26
b) June 17
c) August 08
d) September 04

Click here to view Answer
Answer a) July 26. This day commemorates the success of ”Operation Vijay” which was launched by the Indian Army to recapture the Indian territories captured by the Pakistani intruders in the Kargil-Drass sector in 1999.

11. India agrees for $400 million currency swap with _______________.
a) Sri Lanka
b) Bangladesh
c) Bhutan
d) Maldives

Click here to view Answer
Answer a) Sri Lanka. India and Sri Lanka agreed for US $400 million currency swap agreement. The agreement signed by Reserve Bank of India extends the swap facility for Sri Lanka till November 2022.

12. Who has been appointed as new chief of Western Air Command?
a) Jeeva Hamshal
b) Deepak Chawar
c) VR Chaudhary
d) Abhimanyu Dev

Click here to view Answer
Answer c) VR Chaudhary. Air Marshal Vivek Ram Chaudhary has been named as the new head of Western Air Command of Indian Air Force, which looks after the country’s defence in North India.

13.

Leave a Comment