Current Affairs Quiz – July 24 2019

Current Affairs Quiz – July 24 2019

1. Who has been appointed as India’s table tennis coach will join in August?
a) Novak Jivan
b) Dejan Papic
c) Alapan Nath
d) Ragu Vilas

Click here to View Answer
Answer b) Dejan Papic. Table Tennis Federation of India (TTFI) appointed the Canadian Dejan Papic as the head coach of the Indian table tennis team. He signed a one-year contract. He will be the in-charge through the 2020 Tokyo Olympics.

2. National broadcasting day observed on ____________.
a) 23rd July
b) 24th July
c) 25th July
d) 26th July

Click here to View Answer
Answer a) 23rd July. The first-ever radio broadcast in the country went on air from the Bombay Station. It is under the then private company, the Indian Broadcasting Company (IBC) . This event happened on 23rd July 1927.

3. Keshav Dutt has Mohun Bagan Ratna Award 2019, is associated with___________.
a) Football
b) Cricket
c) Hockey
d) Kabaddi

Click here to View Answer
Answer c) Hockey. Two-time Olympic gold medal winning Hockey Player Keshav Dutt and former India Football Captain Prasun Banerjee are selected for Mohun Bagan Ratna Award 2019. Awards will be given away on annual celebration of Mohun Bagan Day (29 July).

4. JATAN is a_________.
a) Vehicles
b) Gun
c) App
d) Virus

Click here to View Answer
Answer c) App. The Minister of State (I/c) of Culture and Tourism, Shri Prahlad Singh Patel informed Lok Sabha about JATAN: Virtual Museum software. JATAN has been developed by Human Centres Design and Computing Group, C-DAC, Pune, Maharashtra.

5. NAM Ministerial Meeting held in____________.
a) Marasmus
b) Mexico
c) Paraguay
d) Caracas

Click here to View Answer
Answer d) Caracas. Ministerial meeting of Coordinating Bureau of Non-Aligned Movement (NAM) was held in Caracas, capital of Venezuela.

6. Which state has become First State to Reserve 75% Private Jobs for Local Youths?
a) Tamil Nadu
b) Andhra Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Chattisgarh

Click here to View Answer
Answer b) Andhra Pradesh. Andhra Pradesh on Monday became the first state to reserve jobs for local youth after the assembly passed the Andhra Pradesh Employment of Local Candidates in Industries/Factories Act, 2019.

7. Star Peter McNamara is passed away at 68, is associated with________.
a) Cricket
b) Tennis
c) Pop Singer
d) Guitarist

Click here to View Answer
Answer b) Tennis. Former Australian Davis Cup tennis star and Wimbledon doubles champion Peter McNamara has died aged 64, officials said, prompting a flood of tributes.

8. Aaykar Diwas 2019 was celebrated by_______________.
a) Income Tax Department
b) Meterology Department
c) Railways
d) Indian Defence Force

Click here to View Answer
Answer a) Income Tax Department. The Central Board of Direct Taxes (CBDT) and all field offices will be observing and celebrating the 159th Income Tax Day i.e. AaykarDiwas on 24th July, 2019.

9. Who has been appointed as the head of the ICC’s influential Finance & Commercial Affairs committee?
a) Ehsan Mani
b) Sekar M
c) Ajay Kumar
d) Vishnu Mani

Click here to View Answer
Answer a) Ehsan Mani. Pakistan Cricket Board’s chairman Ehsan Mani has been appointed as the head of the ICC’s influential Finance & Commercial Affairs committee.

Leave a Comment