Current Affairs Quiz – July 20 & 21 2021

Current Affairs Quiz – July 20 & 21 2021

Current Affairs Quiz – July 20 & 21 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Who won Sparkassen Trophy 2021 for chess?
a) Viswanathan Anand
b) Vladimir Kramnik
c) Sudhanshu Mittal
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Viswanathan Anand. Viswanathan Anand defeated Vladimir Kramnik to win the Sparkassen Trophy at Dortmund. Anand needed only a draw in the final game of the No-Castling Chess event, and he got it in 40 moves.

2. Which financial service startup has acquired TERA Finlabs?
a) Paytm
b) Paypal
c) Razorpay
d) Mobikwik

Click here to View Answer
Answer c) Razorpay. Bengaluru-based TERA Finlabs provides risk management software, along with customized credit offerings to make lending more affordable for consumers and profitable for lenders.

3. International Chess Day is observed on__________.
a) July 19
b) July 20
c) July 22
d) July 24

Click here to View Answer
Answer b) July 20. It was on this day that the International Chess Federation (FIDE) was founded, in 1924.

4. Science Exploration Day is observed on__________.
a) July 19
b) July 20
c) July 22
d) July 24

Click here to View Answer
Answer b) July 20. Science Exploration Day (also called Moon Day) is marked every year on 20 July. It was on this day in 1969 that Neil Armstrong and Edwin ‘Buzz’ Aldrin became the first humans to land on the Moon’s surface.

5. India has become ________ largest Forex reserve holder in the world.
a) 1st
b) 2nd
c) 4th
d) 5th

Click here to View Answer
Answer d) 5th. India has surpassed Japan, China, Russia and Switzerland to become the world’s fifth-largest foreign exchange reserve holder with $608.99 billion.

6. Shibaji Banerjee to be conferred with Mohun Bagan Ratna posthumously, who was a former____________.
a) Cricketer
b) Hockey player
c) Basket Player
d) Football Player

Click here to View Answer
Answer d) Football Player. The friendly match against New York Cosmos at the iconic Eden Gardens ended in a thrilling 2-2 draw. Banerjee played for Bagan for 11 years and died at the age of 68 four years ago.

7. Recently, which state CM has assured govt jobs for National Games Medalists?
a) Assam
b) Uttar Pradesh
c) Odisha
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer a) Assam. He also mentioned that all those who won medals in National Games so far for Assam would be given Sports Pension by the State Government. He hoped that this decision would help the sportspersons of the state.

8. Who has been appointed Deputy Leader of House in Rajya Sabha?
a) Mukhtar Abbas Naqvi
b) Param Jyothi
c) Sabarish Nathan
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Mukhtar Abbas Naqvi .Naqvi takes over from Piyush Goyal who has been elevated as the leader of the house in the Upper House.

9. Goldman Sachs open its global centre in _____________.
a) Bengaluru
b) Chennai
c) Hyderabad
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer c) Hyderabad. Banking and financial services major, Goldman Sachs has opened a new facility in Hyderabad as part of its commitment to expand its global centre for engineering and business innovation in India.

10. IOC to set up first ‘green hydrogen’ plant at ______________.
a) Assam
b) Uttar Pradesh
c) Odisha
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer b) Uttar Pradesh. Indian Oil Corporation (IOC), India’s largest oil firm, will build the first ‘green hydrogen’ plant of the country at its Mathura refinery, to meet the growing demand for both oil and cleaner forms of energy.

11. Ariel Henry has been appointed Prime Minister of ______________.
a) Cuba
b) Haiti
c) Caribebean
d) Guatemala

Click here to View Answer
Answer b) Haiti. The assassination of President Jovenel Moise caused turmoil in the country of Haiti. Among this turmoil the country has appointed Ariel Henry as its new Prime Minister.

12. Indian Institute of Heritage to come up in which city?
a) Nagpur
b) GandhiNagar
c) Pune
d) Noida

Click here to View Answer
Answer d) Noida. The Indian Institute of Heritage will be set up and it will focus on the country’s rich heritage and will look to impart education on the cultural aspects of the nation.

13. Which smartphone company has overtake Apple to become the world’s second-biggest smartphone maker?
a) Xiaomi
b) Oppo
c) Samsung
d) Vivo

Click here to View Answer
Answer a) Xiaomi. Xiaomi surpassed Apple to become the world’s second-largest smartphone maker for the first-time ever, as per a report published by market research firm Canalys on July 15, 2021.

Leave a Comment