Current Affairs Quiz – July 20 2019

Current Affairs Quiz – July 20 2019

1. Who has been appointed as Private Secretary to PM Modi?
a) Vivek Kumar
b) Narendra Nath
c) Sujith Kumar
d) Veer Rajok

Click here to View Answer
Answer a) Vivek Kumar.Indian Foreign Service (IFS) officer Vivek Kumar has been appointed as private secretary to Prime Minister Narendra Modi.

2. The annual Joint Military Exercise ‘Hand-in-Hand’ between India and ___________.
a) Japan
b) Russia
c) USA
d) China

Click here to View Answer
Answer d) China. The annual Joint Military Exercise ‘Hand-in-Hand’ between India and China will be held at Umroi, near Shillong, Meghalaya in December 2019.

3. Who is the Prime Minister of Israel?
a) Ramin Ifreal
b) Benjamin Netanyahu
c) Purana Hirayahu
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Benjamin Netanyahu. Benjamin Netanyahu became the longest serving Prime Minister of Israel. He overthrew the record set by David Ben-Gurion.

4. Which state government will set up the country’s first space tech park ?
a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Kerala
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Kerala. The Kerala government will set up the country’s first space tech park at Thiruvananthapuram’s Knowledge City. The move is aimed at making the city a manufacturing hub for space-related technology.

5. Mindtree Ltd., is acquired by__________.
a) Tata
b) L&T
c) Wipro
d) CTS

Click here to View Answer
Answer b) L&T. Bengaluru-based IT services firm Mindtree Ltd., which has recently been acquired by engineering giant Larsen and Toubro Ltd. has appointed A M Naik (the current chairman of L&T) as the company’s new non-executive chairman.

6. Who is the Minister of Commerce and Industry ?
a) P Jai Shankar
b) Nirmala Sitharaman
c) Piyush Goyal
d) Amit Shah

Click here to View Answer
Answer c) Piyush Goyal. Commerce and Industry Minister Piyush Goyal will launch the Global Innovation Index, GII on 24th of this month in New Delhi. The GII has been a charter for assessing the innovation capabilities of national economies worldwide.

7. Aishwarya Pratap Singh Tomar won gold at junior world cup, is associated with____________.
a) Swimming
b) High Jump
c) Long Jump
d) Shooting

Click here to View Answer
Answer d) Shooting. Last year in July, Aishwarya Pratap Singh Tomar stormed into record books by setting a new junior national record.

8. Who is the Minister of Human Resource Development?
a) Ramesh Pokhriyal Nishank
b) Ravi SHankar Prasad
c) Nithin Gadkari
d) Arjun Munda

Click here to View Answer
Answer a) Ramesh Pokhriyal Nishank. Minister of Human Resource Development Ramesh Pokhriyal Nishank released Deeksharambh, an UGC Guide to Student Induction Programme.

9. International Chess Day is observed on ____________.
a) July 12
b) July 18
c) July 20
d) July 23

Click here to View Answer
Answer c) July 20. The International Chess Day is celebrated annually on July 20, the day the International Chess Federation (FIDE) was founded, in 1924.

10. “Kargil: Untold stories from the War” book is written by_____________.
a) Rachna Bisht Rawat
b) Racheal Swadh
c) Ram Jyothi Shankar
d) Latha Mangeshwari

Click here to View Answer
Answer a) Rachna Bisht Rawat. Titled, “Kargil: Untold stories from the War”, the book published by Penguin Random House, is authored by Rachna Bisht Rawat.

Leave a Comment