Current Affairs Quiz – July 18 2019

Current Affairs Quiz – July 18 2019

1. ADB cuts India’s GDP growth forecast to________ for this year.
a) 5%
b) 6%
c) 7%
d) 9%

Click here to View Answer
Answer c) 7%. Asian Development Bank lowered India’s GDP growth forecast to 7% for the current year on the back of fiscal shortfall concerns.

2. Repco Micro Finance headquarter is located in_________.
a) Bangalore
b) Chennai
c) Kerala
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer b) Chennai. Repco Micro Finance, an NBFC-MFI promoted by Repco Bank, announced that it has received Nabard’s award for outstanding performance in terms of self-help group (SHG) linkage in Tamil Nadu for 2018-19.

3. PATA in this ‘T’ represents_________.
a) Travel
b) Trade
c) Table
d) Tablet

Click here to View Answer
Answer a) Travel. The Incredible India “Find the Incredible You” campaign released globally by the Ministry of Tourism during 2018-19 has been declared winner of the PATA (Pacific Asia Travel Association) Gold Award 2019 in the “Marketing – Primary Government Destination” category.

4. Anish Bhanwala won the gold medal, is associated with___________.
a) Swimming
b) Wrestling
c) Boxing
d) Shooting

Click here to View Answer
Answer d) Shooting. Anish Bhanwala won the gold medal in the 25m rapid fire pistol competition in the ISSF Junior World Cup 2019 in Suhl, Germany.

5. Commonwealth Weightlifting Championship 2019 held at ________.
a) Italy
b) Rome
c) Texas
d) Samoa

Click here to View Answer
Answer d) Samoa. Indian team secured the first spot in the medal tally of Commonwealth Weightlifting Championship 2019 held at Samoa, a country in Oceania.

6. International Solar Alliance (ISA) jointly launched by India and ___________.
a) Germany
b) France
c) Iran
d) Saudi Arabia

Click here to View Answer
Answer b) France . Palau, an archipelago of more than 500 islands in Oceania, has become 76th signatory country to join the International Solar Alliance (ISA). The agreement was opened for signature during COP22 at Marrakech, Morocco on 15 November 2016.

7. Dibang Multipurpose Project is held at____________.
a) Madhya Pradesh
b) Maharastra
c) Arunachal Pradesh
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer c) Arunachal Pradesh. The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Narendra Modi has approved the expenditure on pre-investment activities and various clearances for Dibang Multipurpose Project (MPP) in Arunachal Pradesh for an amount of Rs 1600 crore.

8. International Solar Alliance launched in___________.
a) 2005
b) 2010
c) 2015
d) 2020

Click here to View Answer
Answer c) 2015. ISA is a group of 122 solar resource-rich nations. It was jointly launched by India and France on November 2015.

9. Tabor Athletics Meet 2019 is held at____________.
a) Czech Republic
b) Uganda
c) Veninzula
d) Osaka

Click here to View Answer
Answer a) Czech Republic. Hima Das clinched her fourth gold of the fortnight as she won the 200m race with a creditable time in the Tabor Athletics Meet in the Czech Republic.

Leave a Comment