Current Affairs Quiz – July 02 & 03 2018

Current Affairs Quiz – July 02 & 03 2018

1. Which country runs the Hambantota port?
a) India
b) Sri Lanka
c) Israel
d) China

Click here to View Answer
Answer. d) china. Sri Lanka is moving a naval base currently situated in the district of Galle to the Hambantota port which is built and controlled by China. This comes amid concerns by India and the US that China could use the port for military activities. Sri Lanka formally handed over the port to China in December last year.

2. Who became the first Indian Army officer to complete the Ironman Triathlon?
a) Vikram Batra
b) Vikram Dogra
c) Sandeep Lamichan
d) Abhya Singh

Click here to View Answer
Answer. b) Vikram Dogra. Major General Vikram Dogra has become the first Indian Army officer to complete the Ironman Triathlon, considered the world’s toughest triathlon, in Austria. Ironman Triathlon comprises three consecutive events: a 3.8-km swim, 180-km cycling and 42.2-km marathon, to be completed within 17 hours. Major General Dogra completed the triathlon in 14 hours and 21 minutes to earn the ‘Ironman’ title.

3. JG Nadkarni who recently passed away hold which important portfolio?
a) Navy chief Admiral
b) Chief army officer
c) C.B.I Chief
d) N.S.A. chief

Click here to View Answer
Answer. a) navy chief admiral. Former Navy chief Admiral JG Nadkarni passed away at the age of 86 after battling thyroid cancer. He served as Chief of the Naval Staff from December 1, 1987 to November 30, 1990. “He participated in the Liberation of Goa and played a stellar role in the India-Pakistan War 1965 and in 1971,” Defence Minister Nirmala Sitharaman tweeted.

4. Which of the following country plans to tow icebergs from Antarctica for drinking water?
a) Russia
b) U.S.A.
c) UAE
d) South Africa

Click here to View Answer
Answer. c) UAE. The National Advisor Bureau Limited of the UAE has proposed to tow icebergs from Antarctica to use them as new sources of water in the Middle East. With an estimated cost of $50-60 million, the project will begin with the pilot phase in 2019. The company is also developing a technology to ensure that the ice doesn’t melt during transportation.

5. With whom Delhi CM Arvind Kejriwal launched ‘Happiness Curriculum’ for students?
a) Narendra Modi
b) Rajnath Singh
c) Ramdev
d) Dalai Lama

Click here to View Answer
Answer. d) Dalai Lama. Delhi CM Arvind Kejriwal and the Dalai Lama launched a ‘Happiness Curriculum’ for students studying in Class Nursery to Class 8 in government schools. The curriculum will include a 45-minute ‘Happiness’ class, which will include meditation, value education, and mental exercises. “Only India has the ability to combine modern education with ancient knowledge,” the Dalai Lama said.

6. Which country became highest scoring team in FIFA World Cup history?
a) Argentina
b) Russia
c) Brazil
d) Portugal

Click here to View Answer
Answer. c) brazil. Forward Neymar’s 51st-minute goal in FIFA World Cup Round of 16 match against Mexico helped Brazil surpass Germany’s tally of 226 goals to become the highest scoring team in the tournament history. Brazil, who won the match 2-0, have now scored 228 goals in 108 World Cup matches. As many as 79 Brazilian players have scored WC goals.

7. In which country India export max. of its seafood?
a) USA
b) China
c) Portugal
d) Brazil

Click here to View Answer
Answer. a) USA. India’s seafood exports crossed $7-billion mark for the first time in 2017-18, with frozen shrimp and fish continuing to be the flagship export items. The exports fetched $7.08 billion compared to $5.77 billion in FY17. The US and South East Asia retained their positions as major import markets of India’s seafood products, with a share of 32.76% and 31.59% respectively.

8. Who is elected Mexico’s president?
a) Ryan Guzman
b) Emma Coronel Aispuro
c) Enrique Peña Nieto
d) Andres Manuel Lopez Obrador

Click here to View Answer
Answer. d) Andrés Manuel López Obrador. Andrés Manuel López Obrador has been elected as Mexico’s President with over 53% of the vote, according to the country’s electoral commission. Obrador, who has won the presidency at the third attempt, promised to tackle violence and wipe out corruption. The 64-year-old former Mexico City mayor will formally take power on December 1.

9. Which state gov. started scheme to provide milk to 62 lakh school students?
a) Uttar Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Rajasthan
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer. c) Rajasthan. The Rajasthan government has launched a scheme to provide milk thrice a week to 62 lakh students in government schools and madrassas. While students till Class 5 will get 150 ml, students in Class 6-8 will get 200 ml. This scheme was launched by Rajasthan Chief Minister Vasundhara Raje during the launch of Annapurna Dudh Yojana, in Jaipur.

10. Which country will host 19th World Congress of Food Science and Technology?
a) USA
b) India
c) China
d) Russia

Click here to View Answer
Answer. b) India. India will host the “International Union of Food Science and Technology (IUFoST) 2018” in Navi Mumbai from October 23-27, 2018. The focal theme for this 19th edition of the prestigious congress is 25 Billion Meals a Day by 2025 with Healthy, Nutritious, Safe and Diverse Foods. Union Minister of Food Processing Industries – Smt. Harsimrat Kaur Badal.

11. Who won the won the Austrian Grand Prix?
a) Max Verstappen
b) Sebastian Vettle
c) Kimi Raikkonen

Click here to View Answer
Answer. a) Max Verstappen. Verstappen (20-year-old Dutch driver) won Red Bull’s home Austrian Grand Prix Formula One to claim his first win of the season. Kimi Raikkonen was a close second, with teammate Vettel third.

12. Who has been appointed as new CEO of democratic party?
a) Vijay Srinivas
b) Mary Beth Cahill
c) Seema Nanda
d) Nanda Sai

Click here to View Answer
Answer. Seema Nanda. The Democratic National Committee (DNC), the decision-making body of the Democratic Party in the US, has appointed Indian American Seema Nanda to serve as its new CEO.
Nanda is currently the Executive Vice President and Chief Operating Officer at The Leadership Conference on Civil and Human Rights, the largest human and civil rights organisation in the US. She replaces interim CEO Mary Beth Cahill, who took the helm of the DNC in February.

13. Who has been appointed Director and GM of United India Insurance?
a) Vijay Srinivas
b) Vinod Tiwari
c) Janardan Singh
d) Sudha Murty

Click here to View Answer
Answer. a) Vijay Srinivas. City-based United India Insurance Company announced the appointment of K B Vijay Srinivas as its Director and General Manager with effect from July 1. Prior to taking up the new role, he was serving National Insurance Company Ltd as its Chief Marketing Officer and General Manager.

14. Who is elected as President of International Kabaddi Federation Chief?
a) Vijay Srinivas
b) Vinod Tiwari
c) Janardan Singh
d) Sudha Murty

Click here to View Answer
Answer. c) Janardan Singh Gehlot. Janardan Singh Gehlot, an Indian sports administrator, was elected as the president of the International Kabaddi Federation (IKF) for the next four years. The result was announced after the Annual General Congress (AGC) of the federation, conducted in Dubai, the UAE.
Observer and Director of International Affairs Olympic Council of Asia Vinod Tiwari was also present in the AGC of the IKF where 22-member countries participated.

15. Who is runner up of Hockey Champions Trophy Final 2018?
a) Pakistan
b) Australia
c) Malaysia
d) India

Click here to View Answer
Answer. d) India. India lost 1-3 to Australia in the final match of “Champions Trophy Hockey 2018” held in Breda, the Netherlands. India captain PR Sreejesh receives the award for the best goalkeeper of the tournament. The Netherlands beat Olympic champions Argentina 2-0 to win the bronze medal playoff.

16. Who won the Malaysian Open Badminton singles title for a historic 12th time?
a) Zheng Siwei-Huang Yaqiong
b) Wang Yilyu-Huang Dongping
c) Lee Chong Wei
d) Tai Tzu-ying

Click here to View Answer
Answer. c) Lee Chong Wei. Malaysian veteran Lee Chong Wei has won the Malaysian Open Badminton singles title for a historic 12th time. In the final match, he defeated Japanese shuttler Kento Momota in straight games 21-17 23-21 in 71 minutes.

17. Which state will set up India’s first Khadi mall?
a) Rajasthan
b) Jharkhand
c) M.P.
d) Gujrat

Click here to View Answer
Answer. b) Jharkhand. While addressing the ‘Karigar Panchayat’ organized by the Khadi Board at the Tana Bhagat Indoor Stadium, Jharkhand Chief Minister Raghubar Das announced that, within 15 days, land in the Heavy Engineering Corporation (HEC) campus will be made available to the Khadi Board to develop the country’s first Khadi mall.
People in the Jharkhand villages are talented and so far 1.13 lakh artisans have been registered to be trained to make goods as per the needs of the market.

18. Who became the fifth cricketer to be inducted into the ICC Hall of Fame?
a) Ricky Ponting
b) Claire Taylor
c) Kapil Dev
d) Rahul Dravid

Click here to View Answer
Answer. d) Rahul Dravid. Former Team India captain Rahul Dravid (45-year-old) has become the fifth Indian cricketer after Anil Kumble, Sunil Gavaskar, Bishan Singh Bedi and Kapil Dev to be inducted into the ICC Hall of Fame. He scored 24,208 runs in 509 international matches in his nearly 16-year-long playing career. Australia captain Ricky Ponting and retired England woman wicketkeeper-batter Claire Taylor are also inducted into the ICC Hall of Fame.

19. Who wins Kabaddi Masters Dubai 2018 Title?
a) India
b) Malaysia
c) Thailand
d) Pakistan

Click here to View Answer
Answer. a) India. India thrashed Iran 44-26 to emerge champions of the six-nation Kabaddi Masters Dubai. The three-time world champions did not give Iran any ground to recover with captain Ajay Thakur (nine points) and youngster Monu Goyat (six) leading the raid charts. India’s defence was also excellent with Surjeet Singh returning with seven tackle points.

Leave a Comment