Current Affairs Quiz – July 01 2020

Current Affairs Quiz – July 01 2020

1. Which among the following tool received CogX 2020 award?
a) Aarogya Sethu App
b) MyGov Corona Helpdesk
c) COVID-19 Medall
d) ACT-Accelerator

Click here to View Answer
Answer b) MyGov Corona Helpdesk. MyGov Corona was awarded under the categories ‘Best Innovation for Covid-19 – Society’ and ‘People’s Choice Covid-19 Overall Winner’.

2. Who introduced qkdSim toolkit to ensure safety in secure quantum communication platforms?
a) SEBI
b) ABARD
c) RRI
d) ARI

Click here to View Answer
Answer c) RRI. RRI, an autonomous institute of the Department of Science & Technology (DST), has launched Quantum Key Distribution or QKD. The qkdSim simulation toolkit aims to ensure safety in secure quantum communication platforms.

3. When do we observe National Doctor’s Day?
a) July 01
b) July 04
c) July 08
d) July 17

Click here to View Answer
Answer a) July 01.

4. What is the theme for National Doctor’s Day 2020?
a) To express gratitude towards the doctors
b) Encourage their work towards COVID 19
c) Treat them as God
d) Lessen the Mortality of COVID 19

Click here to View Answer
Answer d) Lessen the Mortality of COVID 19.

5. World’s first-ever Online B.Sc. Degree in Programming and Data Science launched by which institute?
a) Princeton University
b) Yale University
c) Harvard University
d) IIT Madras

Click here to View Answer
Answer d) IIT Madras. The World’s first-ever Online B.Sc. Degree in Programming and Data Science is prepared and to be offered by the Indian Institute of Technology(IIIT) Madras.

6. Who has become the first female officer to be promoted to the rank of Lieutenant General in Pakistan Army?
a) Noorthin Saif
b) Nigar Johar
c) Sanam Nisha
d) Althaf Ameera

Click here to View Answer
Answer b) Nigar Johar . In 2017, she became the third female officer in Pakistan Army to hold the rank of Major General.

7. Which organisation has announced fresh OMO for the sale and purchase of Government Securities?
a) SEBI
b) EXIM
c) RBI
d) SBI

Click here to View Answer
Answer c) RBI. The RBI will conduct the sale and purchase of government securities on July 2, 2020 of Rs 10,000 crore each.

8. Which bank has launched ‘e-Kisaan Dhan’ app for farmers?
a) Axis Bank
b) IDFC Bank
c) HDFC Bank
d) Equitas Bank

Click here to View Answer
Answer c) HDFC Bank. HDFC Bank announced the launch of ‘e-Kisaan Dhan’ app for farmers allover India.

9. Who has been appointed as next lieutenant-governor of Alberta?
a) Zaheer Khan
b) Salma Lakhani
c) Julie D”souza
d) Farah Cruzz

Click here to View Answer
Answer b) Salma Lakhani. The Liberal government has named Salma Lakhani as next lieutenant-governor of Alberta, making her the first-ever Muslim to hold the ceremonial position in Canadian history.

Leave a Comment