Current Affairs Quiz – January 30 2020

Current Affairs Quiz – January 30 2020

1. World Sustainable Development Summit organized by TERI first time in ___________.
a) Lucknow
b) Chennai
c) Bengaluru
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. The World Sustainable Summit is an annual event organized by The Energy and Resources Institute (TERI). It is being organized since 2001. The event has become a premier international event focusing on developing actions.

2. According to NITI Aayog’s Aspirational District Ranking, which district is topped in Aspirational Districts of the country for the month of December 2019?
a) Sahibanj
b) Chandauli
c) Bolangir
d) Madurai

Click here to View Answer
Answer b) Chandauli . NITI Aayog released the ranking of Aspirational Districts of the country for the month of December 2019. The ranking is released every month. The Chandauli district of UP topped the list followed by Bolangir of Odisha, YSR (AP) in second and third positions respectively.

3. Indian Coast Guard commissions high speed interceptor boat in ____________.
a) Mysore
b) Mangaluru
c) Hyderabad
d) Pune

Click here to View Answer
Answer b) Mangaluru. Indian Coast Guard commissioning a high-speed interceptor boat in Mangaluru on January 29. The water-jet-propelled vessel deployed for patrolling and rescue operations. The 500 nautical miles at 20 knots and is capable of doing speeds of up to 45 knots.

4. World largest meditation centre inaugurates in __________________.
a) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Telanagana
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer c) Telangana. A one lakh capacity meditation center claimed to be the world’s largest such facility was inaugurated at the global headquarters of the Heartfulness Institute and the Shri Ram Chandra Mission (SRCM) in Hyderabad.

5. World Neglected Diseases day is observed on ________________.
a) January 27
b) January 29
c) January 30
d) January 31

Click here to View Answer
Answer c) January 30. January 30 is to be marked as World Neglected Diseases day. This is the first time World NTD Day is marked. Aim of the Day The day creates awareness in addressing tropical diseases.

6. NASA headquarter is situated in___________.
a) Washington
b) California
c) Canada
d) Spain

Click here to View Answer
Answer a) Washington. NASA’s Parker Solar Probe took one step closer to the sun when it executed its fourth flyby of our star. This is the first such maneuver called a perihelion that the spacecraft has completed since swinging past Venus in December, a move that shrank the probe’s orbit.

7. Assam Rifles builds war memorial in ________________.
a) Nagaland
b) Arunachal Pradesh
c) Meghalaya
d) Tripura

Click here to View Answer
Answer a) Nagaland. Assam Rifles constructed a combined war memorial in Nagaland for the 357 Army and Assam Rifles personnel killed. At the same time, fighting insurgency in the northeastern state. The monument was built at Mokokchung, which is also the cultural and intellectual center of Nagaland.

8. NCRB – in this “C” represents______________.
a) Control
b) Counterpart
c) Cabinet
d) Crime

Click here to View Answer
Answer d) Crime. National Crime Record Bureau (NCRB) launches Police Citizen centric services on the CCTNS platform. The Director, Intelligence Bureau, Shri Arvind Kumar, presided over the launch function. These online services will help citizens in searching their Missing Persons and Generating Vehicle NOC.

9. Which country has created Guinness World Record for highest altitude fashion show event?
a) India
b) Bangladesh
c) Sri Lanka
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer d) Nepal. Nepal has set an all-new Guinness World Record for the highest altitude fashion show event. Mount Everest Fashion Runway organized by RB Diamonds and KASA Style in support of the Nepal Tourism Board held at 5340 meters (17515 ft) elevation at Kala Patthar near the Everest base camp on January 26.

10. Which Bank has launched a self-service delivery tool for customers called the iBox?
a) Axis
b) ICICI
c) PNB
d) HDFC

Click here to View Answer
Answer b) ICICI. Using the new facility, ICICI Bank customers can collect their deliverables like debit cards, credit cards, cheque book and returned-cheques from the bank branch near to their home or office.

11. According to TomTom Traffic Index 2019, Which city has World’s Worst Traffic?
a) Moscow
b) Istanbul
c) Bengaluru
d) Jakarta

Click here to View Answer
Answer c) Bengaluru. India has topped the TomTom Traffic Index 2019 with 4 of its cities amongst the 10 most congested cities globally. Bengaluru (71%), Mumbai (65%), Pune (59%) and New Delhi (56%) ranks 1st, 4th, 5th and 8th respectively.

12. Which bank has taken over as lead financier of Navi Mumbai Airport project?
a) Indian Overseas Bank
b) State Bank of India
c) HDFC
d) Punjab National Bank

Click here to View Answer
Answer b) State Bank of India. State Bank of India has taken over as the lead financier for India’s costliest airport project planned to be set up in Navi Mumbai, said multiple people aware of the development.

Leave a Comment