Current Affairs Quiz – January 30 2018

Current Affairs Quiz

1. Who has been appointed as new director of All India Institute of Ayurveda?

a) Abhimanyu Kumar

b) Sarita Nair

c) Gowtami Devi

d) Tanuja Manoj Nesari

Click here to View Answer
  Answer: d) Tanuja Manoj Nesari

Prof Tanuja Manoj Nesari was appointed as director of the All India Institute of Ayurveda (AIIA). The AIIA is the new upcoming institute, which is conceived as an apex institute of Ayurveda. 

2. Who among has not been conferred Yash Chopra Memorial Award?

a) Lata Mangeshkar

b) Amitabh Bachchan

c) Asha Bhosle

d) Deepika Padukone

Click here to View Answer
Answer: c) Asha Bhosle

Bollywood playback doyenne Asha Bhosle will be given the ‘Yash Chopra Memorial Award. She will be the fifth winner of the award. Previous recipients are Asha Bhosale’s elder sister and Bollywood playback singer Lata Mangeshkar, and actors Amitabh Bachchan, Rekha, and Shah Rukh Khan. 

3. Who would be launched first Khelo India School Games in New Delhi?

a) Prime Minister of India

b) President of India

c) Vice president of India

d) Youth and Sports Minister of India

Click here to View Answer
  Answer: a) Prime Minister of India

Prime Minister Narendra Modi will launch the first Khelo India School Games at the Indira Gandhi Indoor Stadium.

The week-long inaugural edition will be an Under-17 event where athletes have been invited to participate across 16 disciplines: Archery, Athletics, Badminton, Basketball, Boxing, Football, Gymnastics, Hockey, Judo, Kabaddi, Kho-Kho, Shooting, Swimming, Volleyball, Weightlifting, and Wrestling. 

4. Who has been conferred for Badminton Association of India’s inaugural Lifetime Achievement award?

a) Vinod padukone

b) Prakash Padukonec

c) Depak Padukone

d) Anish Padukone

Click here to View Answer
  Answer: b) Prakash Padukonec

The Badminton Association of India (BAI) conferred its inaugural Lifetime Achievement award to former world No 1, who are in town to take part in the $350,000 India Open.

Padukone is a former world No.1 who had much success in the sport, especially without the facilities and sponsorship that players receive, to win several major tournaments.

5. Who has been of the following to receive Outstanding Parliamentarian Award?

a) Ghulam Nabi Azad

b) Najma A Heptulla

c) Dinesh Trivedi

d) All of the Above

Click here to View Answer
Answer: d) All of the Above

Congress leader Ghulam Nabi Azad and Trinamool Congress’ Dinesh Trivedi were among the five members of parliament (MPs) selected for Outstanding Parliamentarian Awards.

Those also selected for the award are Manipur’s governor and five time Rajya Sabha member Najma A Heptulla (2013), BJP’s Lok Sabha member Hukumdev Narayan Yadav (2014) and five-time Rajya Sabha member Bhartruhari Mahatab of the Lok Biju Janata Dal (BJD) (2017).

6. Which of the following state to introduce separate budget for farm sector from next fiscal?

a) Andhra Pradesh

b) Telengana

c) Madhya Pradesh

d) Assam

Click here to View Answer
  Answer: b) Telengana

The Telangana Government would introduce a separate budget for agriculture from the next financial year.

The TRS government will also be providing investment support for the key sector to ensure that cultivators don’t fall into debt trap.

7. Khadi and Village Industries Commission (KVIC) and New Delhi Municipal Council (NDMC) have launched the first ever ‘Khadi Haat’. This event held in which of the state?

a) Bihar

b) Gujarat

c) New Delhi

d) Punjab

Click here to View Answer
  Answer: New Delhi

Khadi and Village Industries Commission (KVIC) and New Delhi Municipal Council (NDMC) have launched the first ever ‘Khadi Haat’ in the country.

The Khadi Haat was inaugurated on January 25 by Union Minister of State Giriraj Singh in Connaught Place in presence of New Delhi Lok Sabha MP Meenakshi Lekhi, KVIC Chairman V K Saxena, NDMC Chairman Naresh Kumar and noted fashion designer Ritu Beri among others.

8. Martyrs’ Day is to be observed in which date?

a) January 30

b) January 29

c) January 28

d) January 07

Click here to View Answer
Answer: a) January 30

Every year on January 30, Martyrs’ Day is observed. The day honors all those who gave their lives for the nation.

Martyrs’ Day which is also known Sarvodaya Day or Shaheed Diwas also marks the assassination of Mohandas Karamchand Gandhi.

9. Ramthal Marola project, the largest drip irrigation project in Asia, has been commissioned in which state in India?

a) Andra Pradesh

b) Bihar

c) Karnataka

d) Tamil NAdu

Click here to View Answer
  Answer: c) Karnataka

Ramthal Marola project, the largest drip irrigation project in Asia, has been commissioned. The project, which has been executed by Megha Engineering and Infrastructures Ltd, is in Bhagalkot district of Karnataka.

The project was inaugurated by M B Patil, Minister for Water Resources in Karnataka. Netafim, an Israeli corporation, has provided technical assistance for this project.

10. International Bird Festival to be held in Which of the following National Park?

a) Dudhwa National park

b) Kasiranga national Park

c) Pulicat Lake Bird Sanctuary

d) Salim Ali National Park

Click here to View Answer
  Answer: a) Dudhwa National park

A three-day international bird festival will be held at the Dudhwa National Park.

The purpose behind the international bird festival is to promote eco-tourism in Dudhwa and to give it a distinct international identity besides highlighting its traditional Tharu arts, culture and heritage. 

11. With which country India hold first military exercise VINBAX in Jabalpur?

a) Myanmar

b) Vietnam

c) Bangladesh

d) Nepal

Click here to View Answer
Answer:  b) Vietnam

For the first time, armies of India and Vietnam have began a six day-long military exercise in Jabalpur in Madhya Pradesh, reflecting growing defence ties between the two countries.

It is the first military exercise between the two countries, a senior army official said here. The exercise, christened ‘VINBAX’ will continue for six days. 

12. Jack Ma-led Alibaba Group’s cloud computing division has launched artificial intelligence-based smart city solution to manage traffic in Which Country?

a) China

b) Singapore

c) Malaysia

d) Japan

Click here to View Answer
  Answer: c) Malaysia

Brain, an artificial intelligence-based smart city solution, to manage traffic at Kuala Lumpur.

The initiative by Alibaba Cloud will be implemented in collaboration with Malaysia Digital Economy Corporation and Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, the city council of the Malaysian capital. 

13. Which Country has been lifted its ban on refugees from 11 “high-risk” countries?

a) US

b) UAE

c) Iran

d) Iraq

Click here to View Answer
  Answer:  a) US

The United States announced it was lifting its ban on refugees from 11 “high-risk” countries, but said those seeking to enter the US would come under much tougher scrutiny than in the past.

Applicants from 11 countries, unnamed but understood to include 10 Muslim-majority nations plus North Korea, will face tougher “risk-based” assessments to be accepted. 

14. David Beckham related to which of the Sports field?

a) Cricket

b) Tennis

c) Football

d) Squash

 

Click here to View Answer
Answer: c) Football

Football legend David Beckham now has a team of his own after he recently announced the official launch of Major League Soccer (MLS) team in Miami, Florida. The team is expected to start playing in 2020 before the commencement of the 2021 football season. 

Leave a Comment