Current Affairs Quiz – January 23 2019

Current Affairs Quiz – January 23 2019

Current Affairs Quiz


1. The Vodafone Idea board approved a plan to raise funds to the tune of ______crore via rights issue.
a) Rs 20,000
b) Rs 25,500
c) Rs 25,050
d) Rs 25,000

“Click
Answer d) Rs 25,000. The Vodafone Idea board approved a plan to raise funds to the tune of Rs 25,000 crore via rights issue. As part of the fund-raising plan, promoters of the company — Vodafone group and Aditya Birla group — intend to contribute up to Rs 11,000 crore and Rs 7,250 crore, respectively, towards the issue.

2. Omega Healthcare Management Services has signed a pact with ____for advanced use of latest technology in providing healthcare solutions.
a) IIIT-Bangalore
b) IIIT- Kolkata
c) IIIT-Madras
d) IIIT- Delhi

“Click
Answer a) IIIT-Bangalore . Omega Healthcare Management Services said it has signed a pact with IIIT-Bangalore for advanced use of latest technology in providing healthcare solutions. The MoU is aimed at building industry-grade AI engines that can be embedded as part of Omega’s business solutions to solve healthcare business challenges, the company said in a statement.

3. Which port becomes the only Indian port to be listed among world’s top 30 container ports?
a) Chennai Port
b) Jawaharlal Nehru Port Trust
c) Mormugao Port
d) Port Blair Port

“Click
Answer b) Jawaharlal Nehru Port Trust. Jawaharlal Nehru Port Trust (JNPT), India’s premier container port, has got listed among the top 30 container ports globally. JNPT notched up five spots to be 28th on the list compared to its previous ranking, according to the latest Lloyds report.

4. India’s fast-rising wicketkeeper-batsman _____was named the International Cricket Council’s Emerging Player of the Year.
a) Ravichandran Ashwin
b) Virat Kohli
c) Rohit Sharma
d) Rishabh Pant

“Click
Answer d) Rishabh Pant. India’s fast-rising wicketkeeper-batsman Rishabh Pant was named the International Cricket Council’s Emerging Player of the Year in the world body’s annual awards. The 21-year-old Pant was picked by the ICC’s voting academy for a stellar show in his breakthrough Test year in 2018.

5. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Subhas Chandra Bose museum at Red Fort to mark the leader’s ______ birth anniversary.
a) 122
b) 121
c) 151
d) 100

“Click
Answer a) 122. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Subhas Chandra Bose museum at Red Fort to mark the leader’s 122nd birth anniversary. PM Modi also visited the Yaad-e-Jalian Museum, which is the museum on the Jallianwala Bagh and World War I, reported news agency Press Trust of India.

6. For the year 2019, 8th Battalion of National Disaster Response Force (NDRF) located at _____has been selected for the Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar.
a) Cochin
b) Ghaziabad
c) Delhi
d) Bangalore

“Click
Answer b) Ghaziabad. Government has instituted an annual award titled Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar. The award is to be announced every year on 23rd January on the birth anniversary of Netaji Subhash Chandra Bose.
For the year 2019, 8th Battalion of National Disaster Response Force (NDRF) located at Ghaziabad has been selected for the Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar for its commendable work in Disaster Management. The Award recipient will receive a certificate and a cash prize of Rs. 51 lakh.

7. The Maharashtra government has partnered with which Bank, under its e-PDS State programme, to onboard fair price shops (FPS) as Business Correspondent Agents.
a) Yes Bank
b) Dena Bank
c) ICICI Bank
d) Axis Bank

“Click
Answer a) Yes Bank. The Maharashtra government has partnered with private sector lender YES Bank, under its e-PDS State programme, to onboard fair price shops (FPS) as Business Correspondent Agents.

8. What is the rank of India in Global Talent Competitive Index 2019?
a) 80th
b) 85th
c) 74th
d) 90th

“Click
Answer a) 80th. At 80th rank, India moves up one position on the Global Talent Competitive Index (GTCI) 2019, according to a report released by INSEAD business school in partnership with Tata Communications and Adecco Group

9. India has grabbed ____spot in the Bloomberg Innovation Index with a score of 47.93 out of 100 in ‘2019 Bloomberg Innovation Index’ of 60 economies.
a) 82th
b) 52th
c) 54th
d) 80th

“Click
Answer c) 54th. India has grabbed 54th spot in the Bloomberg Innovation Index with a score of 47.93 out of 100 in ‘2019 Bloomberg Innovation Index’ of 60 economies. South Korea has topped the Bloomberg Innovation Index for the sixth time in a row with a total score of 87.38, followed by Germany, Finland, Switzerland, Israel, Singapore, Sweden, U.S., Japan and France in the top 10.

10. The 27th Saraswati Samman was conferred upon eminent _____ Sitanshu Yashaschandra.
a) Marathi Poet
b) Gujarati Poet
c) Bengali Poet
d) Urdu Poet

“Click
Answer b) Gujarati Poet. The 27th Saraswati Samman was conferred upon eminent Gujarati poet Sitanshu Yashaschandra. Organised by the KK Birla Foundation, the award for 2017 was given to Yashaschandra for his poetry collection, ‘Vakhar,’ published in 2009.

11. The Indian Army will conduct military exercises with African nations at the Aundh Military station and College of Military Engineering in which city ?
a) Pune
b) Agra
c) Hyderabad
d) Lucknow

“Click
Answer a) Pune. The Indian Army will conduct military exercises with African nations at the Aundh Military station and College of Military Engineering in Pune. Nigeria, Egypt, Ghana, Kenya, South Africa, Senegal, Sudan, Tanzania, Zambia, Namibia, Mozambique and Uganda will be participating in the joint military exercise.

Leave a Comment