Current Affairs Quiz – January 19 2023

Current Affairs Quiz – January 19 2023

Current Affairs Quiz – January 19 2023. Read and Download daily, monthly Current Affairs Quiz 2023 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2023 PDF and Current affairs quiz PDF .

CURRENT AFFAIRS QUIZ(1)

 


Current Affairs Quiz– January 19 2023

1. Which city has come up with India’s deepest underground metro station?
a) Lucknow
b) Patna
c) Pune
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer c) Pune.
The underground metro station coming up at Pune’s Civil Court will be the deepest metro station in India, Maharashtra Metro Rail Corporation’s MD said.

2. According to Brand Finance, which brand has become the world’s most valuable brand with a brand value of $299.3 billion?
a) Amazon
b) Apple
c) Samsung
d) Walmart

Click here to View Answer
Answer a) Amazon.
Apple was ranked as the world’s second most valuable brand, followed by Google, Microsoft, Walmart, Samsung, ICBC, Verizon, Tesla and TikTok. Tata Group, ranked 69th, is the only Indian company to feature among the top 100 most valuable brands.

3. Which bank has bagged the Best Small Bank award in the Best Banks survey for the year 2022?
a) Equitas Bank
b) Tamilnadu Mercantile Bank
c) Yes Bank
d) IDFC

Click here to View Answer
Answer b) Tamilnadu Mercantile Bank .
The bank has won the Best Small Bank Award under the category of banks with a book size of less than Rs 1 Lakh crore.

4. Jacinda Ardern announced resignation, who is Prime Minister of___________.
a) Spain
b) New Zealand
c) Italy
d) Canada

Click here to View Answer
Answer b) New Zealand.
New Zealand Prime Minister Jacinda Ardern, a global figurehead of progressive politics, shocked the country.

5. CARAT or MAREX-2023 – a joint military exercise between _______________.
a) Sri Lanka and India
b) India And USA
c) Japan and India
d) Sri Lanka and USA

Click here to View Answer
Answer d) Sri Lanka and USA.
Sri Lanka and the United States are to conduct week-long joint military exercises in January 2023 to prepare for disaster relief and maintain a free and open Indo-Pacific, amid China’s increasing military manoeuvres in the strategic region.

6. India’s first 3x platform wind turbine generators (WTG) installed in which state?
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Karnataka.
In Gadag, Karnataka, ReNew Power erected India’s first 3x platform wind turbine generators (WTGs).

7. Recently, which regulatory body has released consultation paper proposing to introduce a blocking of funds facility for trading in secondary markets?
a) RBI
b) NABARD
c) NSDL
d) SEBI

Click here to View Answer
Answer d) SEBI.
Securities and Exchange Board of India (SEBI) releases consultation paper proposing to introduce a blocking of funds facility for trading in secondary markets. Aimed at protecting investors’ money from misuse and default by stock brokers.

8. Which Indian cricketer has become the fifth batsman to score 200 in the 50-over format?
a) Bhubaneshwar
b) KL Rahul
c) Shubman Gill
d) Virat Kohli

Click here to View Answer
Answer c) Shubman Gill.
Shubman Gill joined the prestigious list on January 18, 2023, becoming the fifth Indian batsman to score 200 in the 50-over format, only one month after Ishan Kishan hammered a double century in an ODI.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Check out our latest videos on youtube