Current Affairs Quiz – January 19 & 20 2020

Current Affairs Quiz – January 19 & 20 2020

1. Who has been appointed as chairman of NMML executive council?
a) Nripendra Misra
b) Amrendra Kumar
c) Harmeet Kaur
d) Siddique Hasan

Click here to View Answer
Answer a) Nripendra Misra. Former principal secretary to the Prime Minister, Nripendra Misra, has been appointed chairperson of the executive council of the Nehru Memorial Museum and Library (NMML).

2. Electric vehicles are future of India Elecrama conference at ___________.
a) Geneva
b) Sweden
c) Noida
d) Spain

Click here to View Answer
Answer c) Noida. Union Information and Broadcasting Minister Prakash Javadekar explained that the electric vehicles are the future of the country as they are eco-friendly and helpful in the reduction of carbon footprint.

3. Which state has ranked top for water efficiency?
a) Karnataka
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer d) Gujarat. Gujarat ranked the best for parameters on efficiency targets in the review of state and Central government water departments by the ministry of Jal Shakti.

4. According to World Gold Council report, RBI secured __________th rank in buying gold abroad.
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8

Click here to View Answer
Answer b) 6. The World Gold Council (WGC) recently released its report, “World Gold Outlook 2020”. The report says that gold has performed the best since 2010 in 2019. In 2019, the gold trade in USD has increased by 18.4% as compared to 2010.

5. GoI launches “Seismic Hazard Microzonation” to minimize ___________ disasters.
a) Earthquake
b) Tsunami
c) Cyclone
d) All the above

Click here to View Answer
Answer a) Earthquake. The Ministry of Earth Science has launched Seismic Hazard Microzonation project in major cities of India. The project aims to reduce hazards of seismic activities by putting in adequate measures.

6. Who has conferred with Australia’s highest civilian honour?
a) Kiran Mazumdar-Shaw
b) Harinder Sidhu
c) Maha Ratna
d) Aizaz Khan

Click here to View Answer
Answer a) Kiran Mazumdar-Shaw. Australia has conferred its highest civilian honour, the Order of Australia honour, on Biocon founder Kiran Mazumdar-Shaw for her contribution towards advancing the country’s relationship with India.

7. 9th International Children’s Film Festival begins in _____________.
a) Pune
b) Kolkta
c) Chennai
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer b) Kolkata. The 9th International Children’s Film Festival begins in Kolkata with the screening of Aizaz Khan directed Hamid. About 250 films from 45 countries will be screened in the week-long festival.

8. Sunanda Patnaik is passed away at 85, is associated with____________.
a) Actor
b) Politician
c) Lyricist
d) Singer

Click here to View Answer
Answer d) Singer. Eminent Indian classical singer and daughter of noted Odia poet Baikunthanath Patnaik, Sunanda Patnaik passed away in Kolkata . She was 85 and had been hospitalised for age related complications.

9. According to the seventh edition of the City Momentum Index, Which two among following cities are dynamic cities in the world?
a) Hyderabad and Chennai
b) Chennai and new Delhi
c) Hyderabad and Bengaluru
d) Bengaluru and Chennai

Click here to View Answer
Answer c) Hyderabad and Bengaluru. Technology hub Hyderabad has edged out 129 other cities in the world to emerge as the world’s most dynamic city, according to the seventh edition of the City Momentum Index by global real estate services firm JLL.

10. India to set up Maritime Research Coordination Centre in _____________.
a) Sri Lanka
b) Bangladesh
c) Nepal
d) Myanmar

Click here to View Answer
Answer a) Sri Lanka. Indian National Security Advisor (NSA) Ajit Doval met Sri Lankan President Gotbaya Rajpaksa. He discussed setting up of maritime research coordination centre in the country.

11. Shamsher Singh Surjewala is passed away at 87, is associated with______________.
a) Politician
b) Actor
c) Singer
d) Scientist

Click here to View Answer
Answer a) Politician. Veteran Congress leader Shamsher Singh Surjewala has passed away today following prolonged illness. He was 87. Surjewala, father of party leader Randeep Surjewala, breathed his last at the AIIMS hospital in Delhi.

12. Which film won top prize at Screen Actors Guild Awards?
a) The Irishman
b) Bombshell
c) Jojo Rabbit
d) Parasite

Click here to View Answer
Answer d) Parasite. The Korean-language film “Parasite” won the top prize, for best ensemble cast in a motion picture, at the Screen Actors Guild Awards.

13. Who won Indonesia Masters 2020 title?
a) Ratchanok Intanon
b) Chen Yufei
c) Caroline Marin
d) Akane Yamaguchi

Click here to View Answer
Answer a) Ratchanok Intanon . Thailand’s Ratchanok Intanon lifted the Indonesia Badminton Masters 2020 women’s singles title after defeating Carolina Marin in the summit clash.

14. Who has elected as president of Archery Association of India?
a) Vijay Kumar Malhotra
b) BVP Rao
c) Arjun Munda
d) Saurab Singh

Click here to View Answer
Answer c) Arjun Munda. Union minister Arjun Munda was on Saturday elected as president of the suspended Archery Association of India (AAI) in its much-delayed elections, which were held here smoothly in the presence of three observers.

15. Saleha Sultan is passed away at 80, is associated with_____________.
a) Titular Queen of Bhopal
b) Titular Queen of Jaipur
c) Vocalist
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Titular Queen of Bhopal.Princess Saleha Sultan, the titular queen of Bhopal and wife of the late Nawab Bashir Yar Jung of the Paigah family, passed away in Hyderabad on Sunday. She was 80.

16. Which state committee has suggested the government to set up three capitals ?
a) Tamil Nadu
b) Haryana
c) Andhra Pradesh
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer c) Andhra Pradesh. Speaking to reporters, the head of the committee G Nageswara Rao said that the committee has suggested the government to set up three capitals in Amaravati, Kurnool and Visakhapatnam for different functions, as mentioned by Chief Minister Jagan Mohan Reddy earlier this week.

Leave a Comment