Current Affairs Quiz – January 14 & 16 2023

Current Affairs Quiz – January 14 & 16 2023

Current Affairs Quiz – January 14 & 16 2023. Read and Download daily, monthly Current Affairs Quiz 2023 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2023 PDF and Current affairs quiz PDF .

CURRENT AFFAIRS QUIZ(1)


1. 7th Armed Forces Veterans Day is observed on___________.
a) January 12
b) January 13
c) January 14
d) January 15

Click here to View Answer
Answer c) January 14. The Armed Forces Veterans Day is celebrated on 14th January since 1953, the First Indian Commander in Chief (C-in-C) of Indian Army- Field Marshal KM Cariappa

2. 75th Indian Army Day is observed on___________.
a) January 12
b) January 13
c) January 14
d) January 15

Click here to View Answer
Answer d) January 15. Indian army day 2023 is celebrated on 15th January 2023 and it mark the 75th anniversary of the Indian army day. Every year on January 15, India celebrates its Army Day.

3. Which state has celebrated Mongeet Festival of Music, Culture, and Food?
a) Odisha
b) Meghalaya
c) Manipur
d) Assam

Click here to View Answer
Answer d) Assam. Mongeet is a festival of music, poetry, art, craft, food, culinary techniques, indigenous herbs, and culture celebrated in Majuli, Assam. The Mongeet festival started in the year 2020

4. Europe’s Largest Deposit of Rare Earths Discovered in ________________.
a) Sweden
b) Poland
c) Norway
d) Spain

Click here to View Answer
Answer a) Sweden. The discovery is also being seen as crucial for the green transition, given the expected increase in demand for electric vehicles and wind turbines.

5. “Soul of Steel” High-Altitude Endurance Challenge to be launched in India, the challenge will take place in the state of _______________.
a) Haryana
b) Uttarakhand
c) Bihar
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer b) Uttarakhand. The expedition will officially launch on January 14th, and will include 12 Indian participants and six international teams, with the age group for applicants being between 18 and 30 years.

6. Varuna 2023 – a Bilateral Naval Exercise between India and______________.
a) Spain
b) Italy
c) France
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer c) France. The bilateral exercise, which was initiated in 1993, was named ‘Varuna’ in 2001 and has become a defining feature of the India-France strategic bilateral relationship.

7. Thiruvalluvar Day is observed by which state?
a) Andhra Pradesh
b) Karnataka
c) Tamil Nadu
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer c) Tamil Nadu. The Thiruvalluvar Day is celebrated in Tamil Nadu as a part of Pongal (or Sankranti) celebrations. The day is dedicated to honoring the contribution of the Tamil poet Thiruvalluvar, who is best known for his literary work, the Thirukkural.

8. Thiruvalluvar Day 2023 is observed on ________________.
a) January 12
b) January 13
c) January 15
d) January 16

Click here to View Answer
Answer d) January 16. The Thiruvalluvar Day is celebrated annually on January 15th or January 16th in Tamil Nadu as a part of Pongal (or Sankranti) celebrations.

9. National Startup Day 2023 is observed on ______________.
a) January 12
b) January 13
c) January 15
d) January 16

Click here to View Answer
Answer d) January 16. National Startup Day is celebrated annually on January 16th in India, to recognize and promote the country’s vibrant startup ecosystem.

10. Blindness Control Policy “Right to Sight” initiative by which state?
a) Rajastan
b) Madhya Pradesh
c) Maharastra
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer a) Rajastan. Rajasthan Chief Minister Ashok Gehlot has taken an innovative initiative towards realizing the concept of “Nirogi Rajasthan” (Healthy Rajasthan) in the state.

11. Which state’s district has been declared the first constitution-literate district of India?
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Haryana
d) Jharkhand

Click here to View Answer
Answer a) Kerala. Kerala’s Kollam district has been declared the first constitution-literate district of India. 

12. Who has crowned Miss Universe 2022 on January 15, 2023?
a) Babitha Roy
b) R’Bonney Gabriel
c) Imma Williamson
d) Racheal M’Disouza

Click here to View Answer
Answer b) R’Bonney Gabriel. R’Bonney Gabriel of the United States was crowned Miss Universe 2022 on January 15, 2023.

13. DotFEST Festival has been organized in ___________.
a) Assam
b) Uttarakhand
c) Odisha
d) Mizoram

Click here to View Answer
Answer c) Odisha. The second edition of ‘Dot Fest,‘ a part of city festivals commemorating the FIH Men’s Hockey World Cup 2023, will be held in Odisha from January 15 to 29, 2023.

14. Which India cricketer has become fifth highest run scorer in ODI cricket?
a) Rohit Sharma
b) KL Rahul
c) Virat Kohli
d) Bhubaneshwar

Click here to View Answer
Answer c) Virat Kohli. Star cricketer Virat Kohli became the fifth-highest run-scorer in history of ODI cricket, overtaking Sri Lankan Mahela Jayawardene to enter into top-five. At the time of becoming the fifth-highest run-scorer, Virat had 12,652 runs in 268 ODIs at an average of 57.78, with 45 tons and 65 half-century. His best score in the format is 183.

15. Which cricketer has topped in highest run scorer in ODI cricket?
a) Kumar Sangakkara
b) Sanath Jayasuriya
c) Ricky Ponting
d) Sachin Tendulkar

Click here to View Answer
Answer d) Sachin Tendulkar. As per records, the highest run-scorer in ODI history is Indian legend Sachin Tendulkar, who has scored 18,426 runs at an average of 44.83. He has 49 centuries and 96 fifties in this format, with the best of 200*. Followed by Sachin, Sri Lankan Kumar Sangakkara (14,234 runs in 404 matches), Australian Ricky Ponting (13,704), Sri Lankan Sanath Jayasuriya (13,430 in 445 matches) and Virat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Check out our latest videos on youtube