Current Affairs Quiz – January 13′ 2017

Current Affairs Quiz

1. Tata Sons has appointed __________ as its new chairman.
a) Sundaram Krishnan
b) Natarajan Chandrasekaran
c) Alagarsamy Muthu
d) Ram Chandra Gurunath

Click here to View Answer
Answer b) Natarajan Chandrasekaran. Tata Sons has appointed Tata Consultancy Services (TCS) Chief Executive Natarajan Chandrasekaran as its new chairman.

2. Chhabra Thermal Power Plant is in
a) Punjab
b) Haryana
c) Rajasthan
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer c) Rajasthan. State-run NTPC has signed a non-binding agreement with Rajasthan Rajya Vidyut Utpadan Nigam Ltd and Rajasthan Urja Vikas Nigam Ltd for takeover of Chhabra Thermal Power Plant.

3. Lohri Festival is celebrated in
a) Gujarat
b) Punjab
c) Meghalaya
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Punjab. The festival of Lohri, celebrated with much joy and vigour in Punjab, marks the onset of the harvest season.

4. India’s first solar-powered boat launched in
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Kerala.

5. Sarita Devi is associated with
a) Chess
b) Archery
c) Boxing
d) Swimming

Click here to View Answer
Answer c) Boxing. Sarita Devi will become the first ever female professional boxer from India when she takes on seasoned pro Zsofia Bedo of Hungary.

6. Japanese PM Shinzo Abe signs 1 trillion yen aid package to
a) Philippines
b) Laos
c) Vietnam
d) Cambodia

Click here to View Answer
Answer a) Philippines. The package is focused on infrastructure and energy.

7. IVR stands for Interactive voice _________.
a) Rate
b) Response
c) Recognition
d) Reference

Click here to View Answer
Answer b) Response. Foreign lender Citi India has launched voice biometrics authentication that would replace the current practice of interactive voice response (IVR) for its customers.

8. Airtel Payments Bank (APB) is a joint venture between Bharti Airtel Ltd and
a) Kotak Mahindra Bank Ltd
b) Axis Bank
c) HDFC Bank
d) Standard Chattered Bank

Click here to View Answer
Answer a) Kotak Mahindra Bank Ltd. Airtel launches its payments bank across India.

9. Which of the following country has commissioned sophisticated electronic reconnaissance ship CNS Kaiyangxing recently?
a) Russia
b) Japan
c) China
d) South Korea

Click here to View Answer
Answer c) China. China’s Navy has commissioned a sophisticated electronic reconnaissance ship, capable of conducting all-weather, round-the-clock observation on multiple targets.

10. Former US President Barack Obama awarded _______ with the Presidential Medal of Freedom with Distinction, the highest civilian honour.
a) Jack Williams
b) Paul Thompson
c) Jane Carry
d) Joe Biden

Click here to View Answer
Answer d) Joe Biden. Mr Obama celebrated the longtime Delaware senator and Pennsylvania native, saying he was a “lion of American history” and the “best vice president America’s ever had”.

Leave a Comment