Current Affairs Quiz – January 13 & 14 2019

Current Affairs Quiz – January 13 & 14 2019

Current Affairs Quiz


1. Who has received Philip Kotler Presidential award for his ‘Outstanding leadership for the Nation’?
a) Thomas Boni Yayi
b) Ilham Aliyev
c) Donald Trump
d) Narendra Modi

Click here to View Answer
Answer d) Narendra Modi. Prime Minister Narendra Modi received the first-ever Philip Kotler Presidential award here.The Award focuses on the triple bottom-line of ‘people, profit and planet’. It will be offered annually to the leader of a nation, a statement from the Prime Minister’s Office (PMO) said.

2. ________has been named as the new Chief of Myntra-Jabong?
a) Jalaj Srivastava
b) Manju Kapur
c) Vijay Kumar Dev
d) Amar Nagaram

Click here to View Answer
Answer d) Amar Nagaram. CEO of Myntra- Jabong Ananth Narayanan has resigned from his post. Amar Nagaram has been named as Head, Myntra and Jabong.

3. Which state becomes 1st state to implement 10% quota in jobs, education to EWS of general category?
a) Gujarat
b) Kerala
c) Sikkim
d) Assam

Click here to View Answer
Answer a) Gujarat. Gujarat becomes the first state in the country to implement 10 per cent reservation in government jobs and education to economically weaker sections in the general category; Fresh examination schedule of Gujarat Public Service Commission Test to be announced soon.

4. _____is the winner of the 2018-19 Premier Badminton League?
a) Bengaluru Raptors
b) Delhi Dashers
c) Ahmedabad Smash Masters,
d) Awadhe Warriors

Click here to View Answer
Answer a) Bengaluru Raptors. A year after losing a narrow final to the Hyderabad Hunters, Bengaluru Raptors edged the Mumbai Rockets 4-3 to win their first title at the Vodafone Premier Badminton League Season 4 at the Kanteerava Indoor Stadium.

5. The 9th International Micro Irrigation Conference (9IMIC) to be held in which city?
a) Bhopal
b) Indore
c) Aurangabad
d) Pune

Click here to View Answer
Answer c) Aurangabad . The 9th International Micro Irrigation Conference (9IMIC) to be held from 16-18 January 2018 in Aurangabad, India. The theme of international conference is ‘Micro Irrigation in Modern Agriculture’. Aurangabad is a city in Maharashtra State popularly known for the 17thcentury marble structure ‘Bibi ka Maqbara’ styled on the Taj Mahal.

6. Retired HDFC executive and former Federal Bank board member ____________ has taken charge as chief credit officer (CCO) at Axis Bank.
a) Deepak Maheshwari
b) Rana Kapoor
c) Dr. Sanjeev Misra
d) Ashok Chawla

Click here to View Answer
Answer a) Deepak Maheshwari. Retired HDFC Bank executive and former Federal Bank board member Deepak Maheshwari has taken charge as chief credit officer (CCO) at Axis Bank. He had taken over as CCO to oversee corporate credit appraisal and disbursement.

7. Who has become the first Indian batsman to smash five hundred in ODI cricket in Australia?
a) Shikhar Dhawan
b) Rohit Sharma
c) Virat Kohli
d) MS Dhoni

Click here to View Answer
Answer b) Rohit Sharma. Rohit Sharma becomes the first Indian batsman to smash five hundred in ODI cricket in Australia. He achieved this milestone while playing first ODI of the series against Australia in Sydney. He has scored his 22nd century in 194 ODIs.

8. The India-Myanmar bilateral Army exercise ‘IMBEX 2018-19’ is being held in ________.
a) Meghalaya
b) Haryana
c) Sikkim
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Haryana. India-Myanmar bilateral army exercise, IMBEX 2018-19, has begun at Chandimandir Military Station which houses the headquarters of the Western Command. It is the second edition of the IMBEX.

9. Who has won the Men’s single title at the Sydney International tennis tournament title 2019?
a) Petra Kvitová
b) Alex de Minaur
c) Ashleigh Barty
d) Andreas Seppi

Click here to View Answer
Answer b) Alex de Minaur. Australian Alex de Minaur won the men’s singles title when he beat Italian veteran Andreas Seppi 7-5, 7-6 (5).

10. President of India Confers The Honorary Rank of General of The Indian Army on _________.
a) General Purna Chandra Thapa
b) General Bipin Rawat
c) General Dalbir Singh
d) General Bikram Singh

Click here to View Answer
Answer a) General Purna Chandra Thapa. The President of India, Shri Ram Nath Kovind, conferred the Honorary Rank of General of the Indian Army on Sukirtimaya Rashtradeep General Purna Chandra Thapa, Chief of the Army Staff, Nepalese Army, for his commendable military prowess and immeasurable contribution to fostering Nepal’s long and friendly association with India

11. Minister of Youth Affairs and Sports__________ launched the National Youth Parliament Festival 2019 at a function in New Delhi.
a) Narendra Singh Tomar
b) Rajyavardhan Rathore
c) Narendra Modi
d) Smriti Irani

Click here to View Answer
Answer b) Rajyavardhan Rathor. Minister of Youth Affairs and Sports, Col Rajyavardhan Rathore today launched the National Youth Parliament Festival 2019 at a function in New Delhi. The festival will continue till 24th of next month. The theme of the festival is- Be the Voice of New India and Find solutions and contribute to policy.

12. Which among the following state has launched ‘One Family, One Job’ scheme?
a) Madhya Pradesh
b) Assam
c) Sikkim
d) Bihar

Click here to View Answer
Answer c) Sikkim. The scheme envisions employment to a member of every family which does not have a government job in the state. Under this scheme, all loan debts in the farming and agriculture sector would be revoked.

13. Who will head the 7-member committee to look into revenue shortfall being faced by the states after the GST roll-out and suggest steps for augmenting collections.
a) Arbind Modi
b) Rajiv Kumar
c) Sushil Modi
d) Akhilesh Ranjan

Click here to View Answer
Answer c) Sushil Modi. Bihar Deputy Chief Minister Sushil Modi will head the seven-member committee to look into revenue shortfall being faced by the states after the GST roll-out, and suggest steps for augmenting collections.

14. Which State topped the medal tally with 37 golds at the Khelo India Youth Games in Pune?
a) Kerala
b) Maharashtra
c) Gujarat
d) Assam

Click here to View Answer
Answer b) Maharashtra.

15. _____ becomes Youngest Indian to win Junior World Title.
a) Jyoti Randhawa
b) Anirban Lahiri
c) Kartik Singh
d) Kartik Mishra

Click here to View Answer
Answer c) Kartik Singh. Gurgaon’s 8-year-old Kartik Singh has won the under-8 category at the Kids’ Golf World Championship organized by US kids Golf in Malaysia, which makes him the youngest Indian to win the title.

1 Comment

Leave a Comment