Current Affairs Quiz – January 12 2020

Current Affairs Quiz – January 12 2020

1. National Youth Day is observed on ____________.
a) January 10
b) January 11
c) January 12
d) January 13

Click here to View Answer
Answer c) January 12. National Youth Day or Yuva Diwas is observed on 12 January across India. The day is celebrated every year to commemorate the birth anniversary of Swami Vivekananda. It aims to create awareness and to provide knowledge to the youth about the rights in India.

2. Theme for National Youth Day 2020 is________________.
a) Channelizing Youth Power for Nation Building
b) Strenghthening Youth Power for Nation Building
c) Spreading Youth Power for Nation Building
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Channelizing Youth Power for Nation Building.

3. Hormuz Peace Initiative is held in____________.
a) Dhaka
b) Somei
c) Singapore
d) Tehran

Click here to View Answer
Answer d) Tehran. India recently attended the Hormuz Peace Initiative that was held in Tehran. The initiative aimed at stabilizing one of world’s busiest shipping lanes, the Strait of Hormuz amidst US-Iran tensions.

4. Corona Virus is associated with____________.
a) Humans
b) Animals
c) Computer
d) All living organism

Click here to View Answer
Answer a) Humans. China reported the first death in the country due to pneumonia caused by a new virus that is of outbreak in the city of Wuhan.

5. Purvodaya is associated with____________.
a) Ship
b) Steel
c) School
d) College

Click here to View Answer
Answer b) Steel. The Ministry of Steel announced that it will launch “Purvodaya”, a world class steel hub. The hub aims at an accelerated development programme of eastern states.

6. “Cyber AASHVAST” Cyber Crime Prevention Unit launched in______________.
a) Coimbatore, Tamil Nadu
b) Kochi, Kerala
c) Gudoor, Andhra Pradesh
d) Gandhinagar, Gujarat

Click here to View Answer
Answer c) Gandhinagar, Gujarat. Home Minister Amit Shah launched the country’s first Cyber Crime Prevention Unit called the “Cyber AASHVAST” in Gandhinagar.

7. Yashaswini Scheme is for_____________.
a) Female entrepreneurs
b) Female Journalists
c) Female Photographers
d) Female News Readers

Click here to View Answer
Answer a) Female entrepreneurs. Union Minister for Women and Child Development and Textiles, Smriti Irani today launched Yashaswini Scheme for Women entrepreneurship.

8. Who is the new President of Taiwan?
a) Tsai Ing-wen
b) Han Kuo-yu
c) Haming – cen
d) Isai wenyu

Click here to View Answer
Answer a) Tsai Ing-wen. Taiwan’s President Tsai Ing-wen has secured a second term after sweeping to victory in an election dominated by the island’s relationship with China.

9. REIT – in this “R” represents______________.
a) Reserve
b) Report
c) Reassign
d) Real

Click here to View Answer
Answer d) Real. Emerging investment instruments REITs and InvITs seem to be finally catching investors’ fancy, with mutual funds investing a whopping Rs 12,000 crore in such units in 2019.

10. Smriti Irani launched Yashaswini Scheme for Women entrepreneurship in ___________.
a) Pune
b) Chennai
c) Bangalore
d) Goa

Click here to View Answer
Answer d) Goa. Union Minister for Women and Child Development and Textiles, Smriti Irani today launched Yashaswini Scheme for Women entrepreneurship in Goa. The event was held at Dr Shyama Prasad Mukherjee Stadium at Taleigao near Panaji.

Leave a Comment