Current Affairs Quiz – January 12 & 13 2023

Current Affairs Quiz – January 12 & 13 2023

Current Affairs Quiz – January 12 & 13 2023. Read and Download daily, monthly Current Affairs Quiz 2023 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2023 PDF and Current affairs quiz PDF .

CURRENT AFFAIRS QUIZ(1)


1. Indian High Commission Signed MoU with Sabaragamuwa University to Establish Hindi Chair, Sabaragamuwa University is associated with which country?
a) Sri Lanka
b) Nepal
c) Bangladesh
d) Pakistan

Click here to View Answer
Answer a) Sri Lanka. The High Commission of India and the Vice Chancellor of Sabaragamuwa University signed an MoU for establishing Hindi Chair for the cultural engagement between the two countries.

2. ‘Saarang 2023’ India’s Largest Student-Run Festival begins at____________.
a) IIT Kanpur
b) IIT Mumbai
c) IIT Madras
d) IISc Bangaluru

Click here to View Answer
Answer  c) IIT Madras. The Saarang 2023 is one of the largest student-run festivals held completely in physical mode. It is expected to see over 80,000 people at the festival. The fest will be held till 15th January 2023.

3. Which Indian language has adopted by Australian government as the newest language?
a) Tamil
b) Malayalam
c) Telugu
d) Punjabi

Click here to View Answer
Answer d) Punjabi. The Australian government is adopting Punjabi as the newest language after a 2021 census showed that it was the fastest-growing language in Australia with more than 239,000 people using it at home, an increase of over 80 per cent from 2016, reported SBS Punjabi.

4. Who has been appointed as the CEO of Cognizant?
a) Radhakrishnan
b) Ravi Kumar S
c) Ajay Kumar
d) VIshnu Vardhan M

Click here to View Answer
Answer b) Ravi Kumar S. He joins Cognizant after a 20-year career at Infosys, where he held various leadership roles, most recently serving as President from January 2016 through October 2022.

5. CAMPA New Action Plan for 2023-24: launched by which state government?
a) Assam
b) Uttarakhand
c) Odisha
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Odisha. The Odisha government’s State-level steering committee for the Compensatory Afforestation Fund Management and Planning Authority (CAMPA) .

6. World Cup Hockey 2023 is host by_____________.
a) Andhra Pradesh
b) Jharkhand
c) Odisha
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer c) Odisha. Odisha CM Naveen Patnaik led the inaugural address of this global sporting Hockey carnival which is being held for the second successive time in Odisha by the Odisha Government. In his inaugural address

7. India’s first 5G-enabled drone developed by IG Drones is named as______________.
a) Skyhawk
b) Droni
c) Special-D
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Skyhawk. Skyhawk, India’s first 5G-enabled drone capable of vertical take-off and landing, has been built by Noida-based IG Drones. 

8. National Youth Day is observed on______________.
a) January 10
b) January 11
c) January 12
d) January 13

Click here to View Answer
Answer c) January 12. The 160th birth anniversary of Swami Vivekananda is being observed as National Youth Day across the country today.

9. PM Modi to flag off World’s Longest River Cruise-MV at varanasi is named as____________.
a) Bharata Vilas
b) Ship-house
c) Hanuman-Vilas
d) Ganga Vilas

Click here to View Answer
Answer d) Ganga Vilas. Prime Minister Narendra Modi will flag off World’s Longest River Cruise-MV Ganga Vilas and will inaugurate Tent City at Varanasi via video conferencing.

10. Who has been appointed as First Woman Chief Secretary of Telangana?
a) Divya Kumari A
b) A Santhi Kumari
c) Jaya Suhkla
d) Latha Jhon

Click here to View Answer
Answer b) A Santhi Kumari. Senior IAS Officer A Santhi Kumari has been appointed as the new Chief Secretary of Telangana.

11. Vidisha, a district of ______________, becomes the 1st Indian district to implement cutting-edge 5G use cases.
a) Harayana
b) Madhya Pradesh
c) Bihar
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) Madhya Pradesh. A joint initiative by the Vidisha District Administration and the Centre for Development of Telematics (C-DOT), Department of Telecommunications (DoT), under the direction of Additional Secretary (Telecom) & Administrator USOF, made Vidisha, a district of Madhya Pradesh.

12. Tata Power sets up India’s 1st solar plant for housing society in _________________.
a) New Delhi
b) Chennai
c) Mumbai
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer c) Mumbai. Tata Power Renewable Energy has secured a deal with Mumbai’s Vivarea Condominium to make it the country’s first housing society to operate a captive solar energy plant for residential consumption.

13. Recently, which bank has launched e-Bank Guarantee facility in association with NeSL?
a) SBI
b) HDFC
c) IDFC
d) Equitas Bank

Click here to View Answer
Answer a) SBI. State Bank of India (SBI) has launched e-Bank Guarantee (e-BG) facility in association with National e-Governance Services Limited (NeSL).

14. To promote Rupay debit card, Indian government has recently approved an incentive scheme worth ________________.
a) Rs 2,600 crore
b) Rs 1,600 crore
c) Rs 7,600 crore
d) Rs 200 crore

Click here to View Answer
Answer a) Rs 2,600 crore.

15. Which cricketer is an investor-cum-ambassador of Garuda Aerospace?
a) Virat Kholi
b) Yuvraj Singh
c) Rohit Sharma
d) MS Dhnoi

Click here to View Answer
Answer d) MS Dhoni. Garuda Aerospace recently became the first-ever drone company in India to get dual DGCA approvals for both drone manufacturing type certificate and RTPO.

Follow our youtube channel for more GK and Current affairs  

 


Check out our latest videos on youtube