Current Affairs Quiz – January 1′ & 2′ 2017

Current Affairs Quiz

1. Bargarh Dhanua Jatra is a famous Gala Festival celebrated in
a) West Bengal
b) Odisha
c) Punjab
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Odisha. Odisha’s World famous 11-day gala festival Bargarh Dhanua Jatra is all set to begin on 2 January 2017. Dhanu Jatra is an annual drama-based open air theatrical performance celebrated in a 6 km radius in and around Bargarh municipality.

2. India’s first laser technology-based advanced AVMS RTO check-post has been established recently in
a) Rajasthan
b) Kerala
c) Tamil Nadu
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer d) Gujarat. Gujarat chief minister Vijay Rupani dedicated India’s first laser technology-based advanced AVMS RTO check-post at Shamlaji of Aravalli district.

3. According to latest data released by Finance Ministry over _______ accounts have been opened under Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY).
a) 20 Crore
b) 26 Crore
c) 32 Crore
d) 38 Crore

Click here to View Answer
Answer b) 26 Crore. Of the total, nearly 16 crore accounts are in rural areas and more than 10 crore in urban. Over 71 thousand 500 crore rupees have been deposited in these accounts.

4. Name the Indian origin person who has been appointed Major General of Kyrgyzstan.
a) Shaikh Rafik Mohammed
b) Mohammed Yusuf
c) Salim Malik
d) Mohammad Sadam

Click here to View Answer
Answer a) Shaikh Rafik Mohammed. Kerala-born, Saudi-based entrepreneur Shaikh Rafik Mohammed, 42, has been appointed Major General of Kyrgyzstan, in a first for an Indian in the Central Asian country.

5. Who has taken over as Air Officer Commanding-in-Chief Eastern Air Command?
a) Air Marshal Anil Khosla
b) Air Marshal Muthu Karthick
c) Air Marshal Abhijeet Gupta
d) Air Marshal Sivnesh Mukherjee

Click here to View Answer
Answer a) Air Marshal Anil Khosla.

6. Who won the Mubadala Tennis Championships 2016 in Abu Dhabi?
a) Roger Federer
b) Rafael Nadal
c) Andy Murray
d) Novak Djokovic

Click here to View Answer
Answer b) Rafael Nadal. Spanish tennis veteran Rafael Nadal defeated Belgian David Goffin 6-4, 7-6 to win the Mubadala World Tennis Championships.

7. Somdev Devvarman is associated with which of the following sport?
a) Cricket
b) Tennis
c) Badminton
d) Chess

Click here to View Answer
Answer b) Tennis. One of India’s most promising singles players in recent time, Somdev Devvarman, has called time on his career.

8. Who took oath as the 25th Chief Justice of Pakistan?
a) Mian Saqib Nisar
b) Shaikh Rafik Mohammed
c) Abdul Karim Khan
d) Kadhar Yasik

Click here to View Answer
Answer a) Mian Saqib Nisar. Justice Nisar has replaced Justice Anwar Zaheer Jamali who retired after serving as Chief Justice for 15 months.

9. Who has been conferred with ‘Power & Energy Persona’s Award for Individual Excellence’ at the 10th ENERTIA Awards 2016?
a) SN Sinha
b) KM Singh
c) RJ Choudhary
d) NK Krishnan

Click here to View Answer
Answer b) KM Singh.

10. _______ became India’s first fully organic state.
a) Meghalaya
b) Kerala
c) Sikkim
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer c) Sikkim. Sikkim became India’s first fully organic state, besides being adjudged the cleanest state, overall best in education and as a tourist destination.

Leave a Comment