Current Affairs Quiz – January 08 2018

Current Affairs Quiz

1. Who was conferred with the first Mufti Mohammad Sayeed Award for Probity in Politics and Public Life?
a) Sarbananda Sonowal
b) Nitish Kumar
c) Chandrababu Naidu
d) Pinarayi Vijayan

Click here to View Answer
Answer b) Nitish Kumar. Bihar Chief Minister Nitish Kumar was conferred with the first Mufti Mohammad Sayeed Award for Probity in Politics and Public Life at an official function in the winter capital of Jammu and Kashmir. The award, given by J-K Governor N N Vohra, has been constituted by the PDP to commemorate the death anniversary of PDP founder and two-time state’s chief minister Mufti Mohammad Sayeed.

2. AR Rahman was named the official brand ambassador of __________
a) Tamil Nadu
b) Maharashtra
c) Sikkim
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer c) Sikkim. Academy Award winning music composer AR Rahman was named the official brand ambassador of the north eastern state of Sikkim, one of the favourite destinations of tourists preferring the upper reaches. Sikkim Chief Minister Pawan Chamling announced Rahman’s name at the inauguration of the state Red Panda Winter Carnival at Paljor Stadium in Gangtok.

3. Which state Police has decided to add high-tech cameras as part of its uniform in a bid to improve security measures in the state?
a) Tamil Nadu
b) Gujarat
c) Maharashtra
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer d) Kerala. The Kerala Police has decided to add high-tech cameras as part of its uniform in a bid to improve security measures in the state. The cameras have features such as live streaming and broadcast facilities, infrared facilities for better night vision, and eight hours of battery backup. This would help record behaviour and conduct of police officers, officials said.

4. Baba Ramdev-led Patanjali Ayurved is likely to partner with _______ leading e-tailers including Amazon, Flipkart, and Paytm Mall, to push the online sale of its FMCG products
a) Six
b) Seven
c) Eight
d) Ten

Click here to View Answer
Answer c) Eight. Baba Ramdev-led Patanjali Ayurved is likely to partner with eight leading e-tailers including Amazon, Flipkart, and Paytm Mall, to push the online sale of its FMCG products. These partnerships will be in addition to its online portal ‘patanjaliayurved.net’. Patanjali had earlier announced that it is planning to launch ‘swadeshi’ line of clothing for women, men, and children by April 2018.

5. Which company is re-launching its ‘Auto’ service in India, almost two years after shutting down the offering in March 2016?
a) Ola
b) Uber
c) Lyft
d) Grab

Click here to View Answer
Answer b) Uber. Uber is re-launching its ‘Auto’ service in India, almost two years after shutting down the offering in March 2016. The service, which will be available initially in Bengaluru and Pune starting this month, will allow booking auto-rickshaw rides through ‘AUTO’ option on its app. An Uber spokesperson confirmed the service will include all safety features available for Uber cab rides.

6. Which state government has set up a state road safety council under the chairmanship of transport minister and district road safety committees?
a) Bihar
b) Odisha
c) Andhra Pradesh
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer d) Haryana. The Haryana government has set up a state road safety council under the chairmanship of transport minister and district road safety committees led by the deputy commissioners concerned to initiate steps in raising road safety awareness. The council would include administrative secretaries of home, school education, public works (buildings and roads), transport and health departments as members.

7. Which country has banned the teaching of English in primary schools?
a) Iran
b) Iraq
c) Saudi Arabia
d) Pakistan

Click here to View Answer
Answer a) Iran. Iran has banned the teaching of English in primary schools after the country’s Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei said that early learning of the language could pave the way for Western “cultural invasion”. Khamenei had earlier blamed Iran’s “enemies” including the US and Britain for creating unrest in the country in the wake of anti-government protests.

8. The Indian Railways has announced its plan to equip all 8,500 rural and urban stations across the country with Wi-Fi by _________
a) December 2018
b) March 2019
c) December 2020
d) March 2021

Click here to View Answer
Answer b) March 2019. The Indian Railways has announced its plan to equip all 8,500 rural and urban stations across the country with Wi-Fi by March 2019, at an estimated cost of ₹700 crore. Stations in rural areas will have Wi-Fi kiosks offering services like digital banking, Aadhaar generation, among others. Presently, 216 railway stations are offering Wi-Fi under the Digital India initiative.

9. __________ has surpassed Ripple to become the world’s second largest cryptocurrency
a) Dogecoin
b) Litecoin
c) Ethereum
d) Bitcoin

Click here to View Answer
Answer c) Ethereum. Bitcoin’s rival cryptocurrency Ethereum has surpassed Ripple to become the world’s second largest cryptocurrency. The cryptocurrency hit a record high of $1,267, climbing more than 16% in 24 hours. Ethereum now has a market capitalisation of over $120 billion and has surged nearly 70% in just first eight days of the year.

10. The Harbin International Ice and Snow Sculpture Festival, the world’s largest ice festival has kicked off in __________
a) India
b) Japan
c) Russia
d) China

Click here to View Answer
Answer d) China. The Harbin International Ice and Snow Sculpture Festival, the world’s largest ice festival has kicked off in China. The festival’s 34th edition features various landmarks from around the world, including Moscow’s Red Square and Bangkok’s Temple of the Emerald Buddha. Nearly 2 lakh cubic metres of ice and 1.5 lakh cubic meters of snow were used to build the sculptures.

11. Which state has achieved the distinction of becoming the first state in the country to launch High Risk Pregnancy (HRP) Portal?
a) Punjab
b) Rajasthan
c) Haryana
d) Bihar

Click here to View Answer
Answer c) Haryana. Haryana has achieved the distinction of becoming the first state in the country to launch High Risk Pregnancy (HRP) Portal. This portal not only helps in early identification of high-risk pregnant cases up to the grass-roots level but also ensures their timely referral to the civil hospitals for further management and delivery by specialists.

12. India and _________ have reached an agreement to resolve differences on reconstructing damaged pillars along the mutual border
a) Nepal
b) Bangladesh
c) Pakistan
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer a) Nepal. India and Nepal have reached an agreement to resolve differences on reconstructing damaged pillars along the mutual border and clearing the encroachment on the “No Man’s Land”. The agreement was reached during a meeting of Indian and Nepalese officials at the SSB Group centre in Balrampur, Uttar Pradesh.

13. Shrivallabh Vyas who passed away recently was a/an
a) Politician
b) Sports person
c) Author
d) Actor

Click here to View Answer
Answer d) Actor. Veteran actor Shrivallabh Vyas, known for acting in films like ‘Lagaan’ and ‘Sarfarosh’, passed away at the age of 60 in Jaipur. The actor had reportedly been bedridden for the past few years after suffering from a brain stroke. Aamir Khan, Manoj Bajpayee and Imran Khan were said to have helped Vyas financially for his treatment.

Leave a Comment