Current Affairs Quiz – January 06 and 07 2018

Current Affairs Quiz

1. Which state gets waste management plant to preserve green cover recently?
a) Tripura
b) Meghalaya
c) Manipur
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer c) Manipur. In an endeavour to protect and preserve the green cover of northeastern state of Manipur, a solid waste treatment plant has been set up at Lamdeng at Lamdeng in Imphal West. The plant, set up under a state government initiative, is helping the state manage solid and industrial waste. The operations of the plant, which will treat, process, recycle and disposing solid waste of Imphal, has been handed to a private agency Eco Care Private Limited.

2. Which state government inaugurated various skill development centres across the state?
a) Nagaland
b) Assam
c) Mizoram
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer b) Assam. With an aim to promote skill development in northeast India, the centre and the states have been rolling out various projects. Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal inaugurated various skill development centres across the state. Focusing on the need to nurture skilled manpower in the state, Sonowal recently inaugurated around 249 skill centres in the state to impart vocational training to the native youth and help them become financially independent.

3. A Defence Innovation Centre would be set up in __________ by industry body CODISSIA
a) Chennai
b) Madurai
c) Trichy
d) Coimbatore

Click here to View Answer
Answer d) Coimbatore. A Defence Innovation Centre would be set up in Coimbatore by industry body CODISSIA to assist small industries in manufacturing components for the defence sector. The Defence Ministry would release Rs 20 crore as an initial funding to the Coimbatore District Small Industries Association (CODISSIA) to set up the innovation centre.

4. India’s first park for people with special needs was opened in __________
a) Bangalore
b) Hyderabad
c) Mumbai
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer b) Hyderabad. India’s first park for people with special needs was inaugurated by Telangana Urban Development Minister KT Rama Rao in Hyderabad. The park has a speech therapist, a physiotherapist, and vocational training instructors for differently-abled children. “The park will benefit those differently-abled children, who want to move forward and thrive in life,” the minister said.

5. Which state government was set to launch a major welfare initiative for workers in the unorganised sector to provide them institutionalised socio- economic security?
a) Jammu and Kashmir
b) Maharashtra
c) Haryana
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer a) Jammu and Kashmir. The Jammu and Kashmir government was set to launch a major welfare initiative for workers in the unorganised sector to provide them institutionalised socio- economic security. The social security scheme would be launched by Chief Minister Mehbooba Mufti and Deputy Chief Minister Nirmal Singh on January 8. Under the scheme, named “Muhafiz” (Guardian), around three lakh workers registered with the Jammu and Kashmir Building and Other Construction Workers’ Welfare Board (JKBOCWWB) would be covered under accidental, life and disability insurance.

6. Which state would get its first Film and Television Institute, being set up by the union government as part of tapping the potential of the North Eastern Region?
a) Manipur
b) Assam
c) Tripura
d) Arunachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Arunachal Pradesh. Arunachal Pradesh would get its first Film and Television Institute, being set up by the union government as part of tapping the potential of the North Eastern region. This would be the second such one in the country. The first Film and Television Institute of India (FTII) was set up in Pune, an autonomous institute operating under the Information and Broadcasting Ministry.

7. Which state gets the official emblem of the state government, the emblem featuring the ‘Biswa Bangla’ logo?
a) West Bengal
b) Uttar Pradesh
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) West Bengal. West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee unveiled the official emblem of the state government. The emblem featuring the ‘Biswa Bangla’ logo has been designed by the Chief Minister herself. After the unveiling, Banerjee in her address said that a proposal seeking to change the name of the state has also been sent to the Centre.

8. The Indian Navy and ___________ have entered into an Memorandum of Understanding for utilising the Port’s berthing facility at Mattancherry wharf for Naval ships
a) Kandla Port Trust
b) Paradip Port Trust
c) Cochin Port Trust
d) Kolkata Port Trust

Click here to View Answer
Answer c) Cochin Port Trust. The Indian Navy and Cochin Port Trust (CPT) have entered into an Memorandum of Understanding for utilising the Port’s berthing facility at Mattancherry wharf for Naval ships. As per the MoU, Cochin Ports Q2 and Q3 berths at Mattacherry wharf, totaling 228 metre quay length, would be be handed over to the Indian Navy for five years for berthing their ships.

9. The international kite festival was held in ___________
a) Jharkhand
b) Gujarat
c) Maharashtra
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer b) Gujarat. The international kite festival was inaugurated by Gujarat Chief Minister Vijay Rupani at Sabarmati Riverfront in Gujarat. Kite enthusiasts from across India and also foreign countries are participating in the week-long festival that is being celebrated across cities in Gujarat. The state government-sponsored festival will culminate on January 14, which is celebrated as Uttarayan (Makar Sankranti).

10. The India Energy Storage Alliance (IESA) is set to hold the country’s first startup competition in ____________
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Hyderabad
d) Bangalore

Click here to View Answer
Answer a) New Delhi. The India Energy Storage Alliance (IESA) is set to hold the country’s first startup competition focused on energy storage, electric vehicles & charging infrastructure, and micro-grids in New Delhi. The competition is a part of its fifth international conference on energy storage and will be held next week. The top three startups will get expression of interest from investors along with cash prize.

11. World Sweet Festival to be held in __________ from January 13
a) Chennai
b) Bangalore
c) New Delhi
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer d) Hyderabad. World Sweet Festival to be held in Hyderabad from January 13. The sweets from around 25 states in India and 15 foreign countries, to be prepared locally by members of various associations, will be displayed at the event, being organised by the Telangana government. The sweet festival is being organised to showcase the cosmopolitan nature of Hyderabad in a sweet way.

12. Paytm Payments Bank has partnered with __________ to introduce a facility to create a fixed deposit when the customer balance exceeds Rs 1 lakh at the end of day
a) Yes Bank
b) Kotak Mahindra Bank
c) Induslnd Bank
d) HDFC Bank

Click here to View Answer
Answer c) Induslnd Bank. Paytm Payments Bank has partnered with Induslnd Bank to introduce a facility to create a fixed deposit when the customer balance exceeds Rs 1 lakh at the end of day. Paytm Payments Bank customers can redeem their deposits instantly, anytime without paying any pre-closure or miscellaneous charges and can earn up to 6.85 per cent annual interest.

13. Which bank plans to issue its first US dollar-denominated bond with minimum worth of a USD billion by June this year?
a) World Bank
b) Asian Development Bank
c) New Development Bank
d) Asian Infrastructure Investment Bank

Click here to View Answer
Answer d) Asian Infrastructure Investment Bank. China-led Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), in which India is a second largest shareholder, plans to issue its first US dollar-denominated bond with minimum worth of a USD billion by June this year. The Beijing-based AIIB is a multilateral development bank initiated by China. The bank has an authorised capital of USD 100 billion. It prioritises investment in energy, power generation, transport, rural infrastructure, environmental protection and logistics in Asia.

14. Which film won the Best Motion Picture Award in the drama category at this year’s 75th Golden Globe Awards?
a) Ingrid Goes West
b) The Little Hours
c) Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
d) Office Christmas Party

Click here to View Answer
Answer c) Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ won the Best Motion Picture Award in the drama category at this year’s 75th Golden Globe Awards. The film also won another major award when Frances McDormand was named Best Actress in the the drama category. Meanwhile, Gary Oldman won the Best Actor in the drama category for ‘Darkest Hour’.

15. Which country has stepped up for equality and has become the first country in the world to legalise equal pay?
a) Finland
b) Switzerland
c) Poland
d) Iceland

Click here to View Answer
Answer d) Iceland. Iceland has stepped up for equality and has become the first country in the world to legalise equal pay. According to a law passed by the parliament in June, all companies, both private and public, need to prove that their wage practices don’t discriminate against women. The only difference in wages that may exist, should be on the basis of education, output, and skills.

16. The World Day of War Orphans was observed on?
a) January 06
b) January 07
c) January 08
d) January 09

Click here to View Answer
Answer a) January 06. The World Day of War Orphans was initiated by the French organisation, SOS Enfants en Detresses. Held on 6th January each year, this special day enables the International Community to recognise the plight of a particularly vulnerable group.

17. Which state government is procuring 50 robots which are developed to clean sewer holes?
a) Karnataka
b) Kerala
c) Maharashtra
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer b) Kerala. In a bid to end the practice of manual scavenging, the Kerala government is procuring 50 robots which are developed to clean sewer holes. The robot, named ‘Bandicoot’, has been developed by Kerala-based startup ‘Genrobotics’. The robot has four limbs along with a bucket system and can go into a sewer hole, identify the problem and clean sewer holes.

18. Who won the Brisbane International tennis title 2018?
a) Angelique Kerber
b) Karolína Plíšková
c) Elina Svitolina
d) Svetlana Kuznetsova

Click here to View Answer
Answer c) Elina Svitolina. Elina Svitolina secured her first WTA title in Australia with a straight-sets victory in the Brisbane International final, while Nick Kyrgios moved a step closer to claiming his first ATP title on home soil with a semifinal win over defending champion Grigor Dimitrov.

19. Who won the Mastercard Hopman Cup title 2018?
a) Roger Federer
b) Novak Djokovic
c) Rafael Nadal
d) Andy Murray

Click here to View Answer
Answer a) Roger Federer. Nineteen-time Grand Slam champion Roger Federer defeated Germany’s Alexander Zverev in the men’s singles match in the Mastercard Hopman Cup 2018 final. Seventeen years after his first Hopman Cup triumph, the Swiss has presented Belinda Bencic with the chance to clinch the title up against Angelique Kerber in the women’s singles.

20. Astronaut John Young who passed away recently, he was from __________
a) UK
b) Russia
c) Japan
d) USA

Click here to View Answer
Answer d) USA. John Young, a legendary US astronaut who went into space six times, orbited the moon and then walked on its craggy surface, has died. Young was a man of many firsts: the only astronaut to fly in the Gemini, Apollo and space shuttle programmes (and the first to command a shuttle flight); and the first to fly into space six times.

Leave a Comment