Current Affairs Quiz – January 05 & 06 2019

Current Affairs Quiz – January 05 & 06 2019

Current Affairs Quiz


1. The 80th National Table Tennis Championship began at Jawaharlal Nehru Indoor Stadium in ______.
a) Pune
b) Delhi
c) Cuttack.
d) Bhubaneswar

Click here to View Answer
Answer c) Cuttack. The 80th National Table Tennis Championship began at Jawaharlal Nehru Indoor Stadium in Cuttack Odhisa . As many as 35 teams, including 550 players from different parts of country and Odisha players are participating in the mega championship.

2. How many monuments declared as ‘protected and of national importance’ by Archaeological Survey of India (ASI)?
a) 7
b) 5
c) 6
d) 8

Click here to View Answer
Answer c) 6. The 125-year-old Old High Court Building in Nagpur, Maharashtra, The Group of Temples in Ranipur Jharail in Bolangir district of Odisha,2 Mughal era monuments in Agra- Haveli of Agha Khan and Hathi Khana,The Neemrana Baori in Alwar district of Rajasthan, The Vishnu Temple in Kotali, Pithoragarh district in Uttarakhand.

3. The government has amalgamated three Regional Rural Banks – Punjab Gramin Bank, Malwa Gramin Bank and_________ into a single RRB.
a) Vidharbha Konkan Gramin Bank
b) Sutlej Gramin Bank
c) Uttar Bihar Gramin Bank
d) Vananchal Gramin Bank

Click here to View Answer
Answer b) Sutlej Gramin Bank. The government has amalgamated three Regional Rural Banks — Punjab Gramin Bank, Malwa Gramin Bank and Sutlej Gramin Bank into a single RRB.

4. Home Minister Rajnath Singh presented Ramnath Goenka Excellence in Journalism awards in Ho many categories across print, broadcast, and purely-digital for outstanding work done in 2017.
a) 17
b) 15
c) 11
d) 12

Click here to View Answer
Answer a) 17. The Express Group instituted the Ramnath Goenka Excellence in Journalism Awards in 2005 as part of the centenary year celebrations of its founder, Ramnath Goenka. The awards aim to celebrate excellence in journalism, recognize courage and commitment and showcase the outstanding contributions of journalists from across the country.

5. Who among the following has been appointed as Asia’s Continental Assistant to World Chess Federation (FIDE) .
a) Viswanathan Anand
b) Arkady Dvorkovich
c) Akshayraj Kore
d) Arjun Erigaisi

Click here to View Answer
Answer a) Viswanathan Anand. Indian Chess Grand Master Viswanathan Anand, a former World Chess Champion, has been appointed as Asia’s Continental Assistant to World Chess Federation (FIDE) President Arkady Dvorkovich. FIDE President Dvorkovich has appointed three more Continental Assistants viz., former World Champion Vladimir Kramnik (for Europe), Fidel Gonzalez — President of Venezuela Chess Federation (for Americas), and Tshepiso Lopang — Vice President of the African Chess Confederation (for Africa).

6._____ has won the Hopman Cup 2019 in men’s single event?
a) bt. Belinda Bencic
b) Roger Federer
c) Novak Djokovic
d) Alexander Zverev

Click here to View Answer
Answer b) Roger Federer. Roger Federer and Belinda Bencic won Switzerland’s second straight Hopman Cup title on Saturday, beating Germany 2-1 in the final.

7. What is the theme of the 27th edition of New Delhi World Fair 2019?
a) Celebrating Older Human Rights champions
b) With Her: A Skilled Girl Force
c) Readers with Special Needs
d) Our Actions Are Our Future

Click here to View Answer
Answer c) Readers with Special Needs. Prakash Javadekar inaugurated the 27th edition of New Delhi World Book Fair. The theme of 2019 is ‘Readers with Special Needs’. The theme emphasizes inclusive learning which includes audio, silent tactile & braille books for the specially-abled.

8. Which State’s Chief Minister has announced interest-free loans of up to Rs.3 lakh for women self-help groups (WSHGs) in the state?
a) Gujarat
b) Madhya Pradesh
c) Assam
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer d) Odisha. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik announced interest-free loans of up to Rs. 3 lakh for women self-help groups (WSHGs) in the state. There are around six lakh WSHGs in Odisha. He stated the initiative will benefit about 70 lakh women. The chief minister also distributed financial assistance of Rs. 3,000 each to six lakh WSHGs as part of the state government’s efforts to digitally empower women.

9. BHEL commissioned an 800 MW thermal unit for Kothagudem Thermal Power Station of which State ?
a) Assam
b) Odisha
c) Telangana
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Telangana. Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) has commissioned a 800 MW thermal power unit within a record time of 46 months for Kothagudem Thermal Power Station of Telangana State Power Generation Corporation. This is a marked improvement in the time taken to commission 800 MW sets till date in the country by various developers.

10. Who Among the Following has been appointed as the Chairman of the All India Gem and Jewellery Domestic Council (AIGJDC)?
a) Rita Baranwal
b) Anantha Padmanabhan
c) Sanjay Verma
d) A Vaidheesh

Click here to View Answer
Answer b) Anantha Padmanabhan. The All India Gem & Jewellery Domestic Council (GJC) has announced the election of Anantha Padmanaban as Chairman and Shaankar Sen as Vice Chairman for a period of two years. The organisation conducted the elections through an e-Voting process held in December 2018 which also elected new directors to the Committee of Administration, comprising one-third of its total strength.

11. The Prime Minister, Shri Narendra Modi unveiled a digital plaque to mark the commencement of work for conservation and development of Rasika Ray Temple. Rasika Ray Temple is Situated in which State ?
a) Odisha
b) Gujarat
c) Tamil Nadu
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer a) Odisha. The Prime Minister, Shri Narendra Modi, visited Baripada, in Odisha , He unveiled a digital plaque to mark the commencement of work for conservation and development of Rasika Ray Temple, and Excavated Structure at Ancient Fort Haripurgarh.

12. Which City will host the second edition of the International Trade Fair, “Organics and Millets 2019”, between 18th to 20th January 2019?
a) Delhi
b) Bangalore
c) Pune
d) Surat

Click here to View Answer
Answer b) Bangalore. Bangalore, the capital city of Karnataka and the organic capital of India will host the second edition of the International Trade Fair, “Organics and Millets 2019”, between 18th to 20th January 2019. This special event is a trade fair, international conference, and B2B, combined with a big awareness program on bringing organics together with millets. This is organized by the State/Province of Karnataka (link is external) in the south of India, together with the International Competence Centre for Organic Agriculture (ICCOA) (link is external) as the knowledge partner and co-organizer.

13. Which State has been Launched The Atal Solar Krishi Pump Yojana (ASKP) to reduce losses due to non-payment of electricity bills and also promote solar energy?
a) Maharashtra
b) Uttar Pradesh
c) Manipur
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer a) Maharashtra. The State aims to reduce losses due to non-payment of electricity bills and also promote solar energy by implementing the scheme. Farmers with less than five acres will have to pay 5 per cent of the cost of a 3 HP solar pump while farmers with more than five acres will get a 5 HP solar pump and the sops.

14. “NATIONAL BIRD DAY” in celebrated on which date?
a)4th January
b) 10th January
c) 5th January
d) 6th December

Click here to View Answer
Answer c) 5th January.

15. Prime Minister of Norway _____has arrived in New Delhi on a three-day state visit to India. She will participate in the Indo-Norwegian Business Conference.
a) Sahle-Work Zewde
b) Erna Solberg
c) Victoria Woodhull
d) Ellen Johnson Sirleaf

Click here to View Answer
Answer b) Erna Solberg. Prime Minister of Norway Erna Solberg has arrived in New Delhi on a three-day state visit to India. She was accompanied by senior officials from her government and a large business delegation. She will participate in the Indo-Norwegian Business Conference.

16. Krishnamurthy V Subramanian has resigned as independent director from Bandhan Bank . Where is headquarter of Bandhan Bank?
a) Kerala
b) Mumbai
c) Chennai
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer d) Kolkata . Bandhan Bank announced that Krishnamurthy V Subramanian has resigned as independent director from its board following his appointment as the chief economic advisor (CEA) to the government.

17. _____ is the author of the book “A Crusade against corruption”?
a) Rima Hooja
b) Shashi Tharoor
c) Manohar Manoj
d) Chetan Bhagat

Click here to View Answer
Answer c) Manohar Manoj . Shri Harivansh Hon’ble Vice-Chairman, Rajya Sabha launched Manohar Manoj’s Book “A Crusade against corruption” at a ceremony held at Press Club of India.

18. In which State “Neyveli Thermal Power Station” is situated?
a) Tamil Nadu
b) Odisha
c) Gujarat
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer a) Tamil Nadu.

19. “Ryder Cup” is associated with which Game?
a) Golf
b) Hockey
c) Tennis
d) Cricket

Click here to View Answer
Answer a) Golf.

20. _____is the capital city of Cuba?
a) Minsk
b) Havana
c) Baku
d) Belmopan

Click here to View Answer
Answer b) Havana. Capital: Havana. President: Miguel Díaz-Canel

21. The government has modified the Post Office time deposit rates for the January-March quarter of 2019 and made the interest rates offered on deposits for 1 to 3 years uniform at what Percent?
a) 6%
b) 7%
c) 7.2%
d) 8%

Click here to View Answer
Answer b) 7%. The government has modified the Post Office time deposit rates for the January-March quarter of 2019 and made the interest rates offered on deposits for 1 to 3 years uniform at 7 per cent from the earlier rates of 6.9 per cent for 1-year, 7 per cent for 2-year and 7.2 per cent for 3-year time deposits.

22. Which state has emerged on top of Asia Competitiveness Institute (ACI),Singapore’s 2018 Ease of Doing Business (EDB) Index?
a) Andhra Pradesh
b) Gujarat
c) Madhya Pradesh
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer a) Andhra Pradesh.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment